Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ПРИКАЗКИ ЗА МАГИИ И ВЪЛШЕБСТВА

"Приключение с пеперуди" от Елена Димитрова

Този разказ е част от петия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки: София Железнова, ОУ „Георги Бенковски“, Бургас
     Някога в един голям град живееше момиче на име Елена. Тя много обичаше да чете и да си измисля приключения. 
През пролетната ваканция момичето отиде на гости при баба си, която живееше в малко селце. Дните минаваха весело сред нацъфтели цветя, сладкопойни птички и безброй безгрижни игри. Но никъде Елена не видя пеперуди. Това много я изненада.
     В един дъждовен ден тя реше да разгледа старите книги на баба си. Отиде до рафта с книги и една от тях сама полетя към нея. Елена взе книгата и се опита да я отвори, но не успя. Точно в този момент баба ѝ я извика за вечеря. Момичето сложи странната книга под възглавницата си и отиде да вечеря. Когато се върна, взе книгата и започна да я оглежда. С пръст очерта златния въпросителен знак върху корицата. В този миг тя се разтвори и от нея излетя една красива пеперуда. Пеперудата полетя към ъгъла на стаята и влезе в появилия се тъмен тунел. Елена взе едно фенерче и я последва. Навсякъде имаше вкаменени пеперуди.
     - Какво е това? Какво се е случило тук? ― попита момичето.
     - Това е домът на злата вещица. Тя отвлече всички пеперуди, а те се вкамениха от мъка. Ще можеш ли да ни помогнеш? - каза пеперудата.
     - Ще се опитам. Какво трябва да направя?
     Изведнъж отнякъде се появи вещицата. 
     - Няма да успееш! И други са се опитвали, много по-силни от теб. А ти си  дете! Ха-ха-ха… ― засмя се тя.
     - Аз ще успея! Какво трябва да направя?
     - Трябва да откриеш вълшебните думи, които са пръснати в моята библиотека. Не ги използвам често и затова не зная къде са.
     - Добре! – съгласи се Елена и тръгна смело напред. Измина малко време и момичето отново застана пред вещицата.
     - Готова съм! ―рече тя. 
     - Как така? Кажи вълшебните думи! ― заповяда вещицата.
     - Вълшебните думи са: Моля, Извинявай, Благодаря ― усмихна се смелото момиче.
     - Точно така, но аз не искам да се разделя с пеперудите.
     - Добре. Чуй какво ще ти предложа. Всяка есен, когато стане студено, те ще идват при теб и ще стоят тук до края на зимата, а когато се стопли и дойде пролетта, ще ги пускаш навън. Съгласна ли си?
     - Да! ― каза вещицата и затанцува от радост.
     В този миг вкаменените  пеперуди оживяха, стана светло, а вещицата се превърна в добра фея с красиви пеперудени крилца и вълшебна пръчица. 
     Когато правиш добро, светът става по-красив, а хората ―  по-щастливи. Нека правим добрини!

Автор: Елена Димитрова
ОУ „Елин Пелин“ гр. Бургас

Този разказ е част от петия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от петото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са от цяла България, на възраст от 5 до 18 години.

Събрахме 70 истории разделени в седем категории: приказки за най-малките, какво ми разказа вятърът, приказки за животни, приказки за магии и вълшебства, фантастични истории, морски небивалици, приказки и стихове за добри и щедри сърца.

© БНР Бургас, 2021
http://bnr.bg/burgas
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Булевард Демокрация на 6-ти октомври

Започваме предаването на тема здраве, защото май ни чака нова ковид вълна, а в началото на октомври започнаха имунизациите против грип за възрастните хора. Те са  безплатни, а д-р Петко Желязков, председателят на сдружението на личните лекари в Бургас ще разкаже повече след минути. Тези дни резултатите от преброяването са на път да изместят..

публикувано на 06.10.22 в 14:30

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 6-ти октомври

В деня на Свети апостол Тома, в България е Ден на архитектите, строителите и зидарите. Тогава да си построим един прекрасен ден! Добро утро на 6-ти октомври! Първа точка по организацията - да усмихнем утрото от ефира на БНР Бургас. Отваряме очите с най-актуалното, ето какви са акцентите ни до 10.00 ч. Ще има ли увеличение на заплатите за..

публикувано на 06.10.22 в 06:58

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 5 ОКТОМВРИ:

Време е за една усмихната сутрин, любимо кафе и щастливи мисли ... Добро утро в сряда! Сутрешният екип на БНР – Бургас е в състав: звукорежисьор е Ваня Желева, новините ще научавате от Нина Рангелова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите от 7 до 10 часа: - Държавата обяви мерки за затягане режима на движение на зърното у нас. Те са..

публикувано на 05.10.22 в 06:30

Булевард Демокрация на 4-ти октомври

Политически започваме първия час на предаването. Андрей Рунчев  ще бъде за пръв път депутат, той е избран от листата на ГЕРБ СДС. Кои ще бъдат приоритети те му ще нау ч им след малко. Математическите сметки на изборните гласове са на път да преразпределят депутатските мандати в Бургаска област. Възможно е партия «Възраждане» да получи втори депутат, а..

публикувано на 04.10.22 в 14:40

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 4-ти октомври

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа: В очакване на светлото бъдеще, някои вече се готвели да регистрират новите си политически проекти, защото следващите избори нямало да закъснеят… Добро утро във вторник 4-ти октомври! Следизборни сметки и политическите ходове проследяваме и днес в ефира на БНР Бургас. Отваряме очите с..

публикувано на 04.10.22 в 06:58

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 3 ОКТОМВРИ!

Часът на истината настъпи! ГЕРБ спечелиха изборите, но на каква цена и ще успеят ли да направят правителство, е големият въпрос. ПП са втори и още в нощта на изборите те признаха загубата, заявиха, че няма да правят коалиция с ГЕРБ и ДПС и пожелаха успех на победителите във важната задача. ДПС става трета политическа сила-те допуснаха разговори..

публикувано на 03.10.22 в 06:53

ОЧАКВАЙТЕ В ЕВА В НЕДЕЛЯ НА 2-РИ ОКТОМВРИ

Всички мъже са недоволни от това как харчат парите им жените и правителството. Разликата е само в това, че открито недоволстват само от правителството… Е, днес имаме право на избор, за да не сме недоволни. А в деня на вота, добре дошли в днешното издание на най-женското предаване „Ева в неделя“! В зоната за уикенд релакс до три следобед в ефира..

публикувано на 02.10.22 в 12:29