Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ПРИКАЗКИ ЗА МАГИИ И ВЪЛШЕБСТВА

"Вълшебната пръчка" от Жулиета Полонова

Този разказ е част от петия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки: София Железнова, ОУ „Георги Бенковски“, Бургас
     Имало едно време едно момче на име Алекс. То живеело в гората със сестра си Дари. Тяхната къща се намирала на едно високо дърво, защото гората била омагьосана и щом човек се допре до земята, се превръща в камък. От тази магия можела да те спаси само вълшебната пръчка на злата кралица, която живеела в разкошен замък, пазен от зли тролове.
Алекс много пъти предупреждавал сестра си да внимава да не падне от дървото, защото ще се превърне в камък, но един ден  Дари се захласнала в играта, подхлъзнала се и полетяла  надолу. В мига, в който се докоснала до земята, тя се превърнала в камък.
     Алекс много страдал за сестра си. Не можел да остави така милата си сестричка, затова събрал кураж и тръгнал да търси спасение за нея.
     Движел се от дърво на дърво, ден след ден в безсънни нощи и много трудности. Накрая стигнал до замъка на злата кралица. Там го посрещнали огромните тролове, сред които момчето изглеждал като мравка.
     Алекс събрал страшна сила и кураж и повел ожесточена битка с тях. Бил се храбро и накрая победил. Кралицата видяла от своя замък  цялата неравностойна битка и се възхитила от  смелостта и дързостта на момчето.Тя разбрала колко силна е обичта на братчето към сестричето. Обич,заради която момчето рискувало живота си. Смекчило се злото сърце на кралицата и тя  решила, че момъкът е достоен за вълшебната пръчка.  Дала му я, за да освободи сестра си от магията.
     Момчето тръгнало да бяга през гората и благодарение на вълшебната  пръчка спасило сестра си и всички вкаменени хора.

Автор: Жулиета Полонова - 5 клас
ОУ „Васил Априлов“, гр. Бургас
Учител: Марияна Димова

Този разказ е част от петия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от петото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са от цяла България, на възраст от 5 до 18 години.

Събрахме 70 истории разделени в седем категории: приказки за най-малките, какво ми разказа вятърът, приказки за животни, приказки за магии и вълшебства, фантастични истории, морски небивалици, приказки и стихове за добри и щедри сърца.

© БНР Бургас, 2021
http://bnr.bg/burgas
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден до пладне на 1-ви октомври

В Русия започна първата мобилизация след Втората световна война, Путин анексира и 4 области от Украйна. За войната и участието на Русия, за живота тук, ще ви срещнем с едно 18 годишно момче, което е заменило родната Москва с Бургас.  От днес всички пенсии се преизчисляват, което на практика ще доведе до увеличение за над 715 000 души. Дали това ще..

публикувано на 01.10.22 в 09:00

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 30 СЕПТЕМВРИ:

Да се събуждаш щастлив е най-голямото постижение в живота! Само трябва да успееш да намериш своето щастие, дори в малките неща на делника! Добро утро☕ от сутрешния ни екип – звукорежисьор е Стефан Генчев, новините представя Десислава Златева, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и акцентите  от 7 до 10 ч. : -    Ще гласуват ли младите..

публикувано на 30.09.22 в 06:30

Булевард Демокрация на 29-ти септември

Служителите на РЗИ Бургас протестират заради ниско заплащане, за исканията и протеста им - в първия час на предаването. Тогава ще отскочим и до Маринка и Крушевец, за да видим какви са изборните нагласи там.  Намериха черната кутия на самолета, който се разби на авиобаза "Безмер" случая коментира във втория час полк. Любен Лозанов, който е с..

публикувано на 29.09.22 в 14:30

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 29-ти септември

Сигурна съм, че някои дами ще изберат по-лесно за кого да гласуват на изборите, отколкото какъв тоалет да облекат в есенен ден, като този… Добро утро в четвъртък! Преди да се изправим пред машините за гласуване, тази неделя, предстои да направим ежедневните си житейски избори за 29-ти септември. Отваряме очите и с най-актуалното в сутрешния..

публикувано на 29.09.22 в 06:55

Булевард Демокрация на 28-ми септември

В община Стралджа днес е ден на траур след като полицай загина по време на работа. С този трагичен случай започва предаването днес.  До 15 октомври всички граждани могат да предлагат пътища за ремонт, обявиха от Агенция „Пътна инфраструктура". Наглед добра инициатива, но не всички пътища могат да бъдат включени, за тях малко повече също в първия час...

публикувано на 28.09.22 в 14:23

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 28 СЕПТЕМВРИ!

Кметът на община Стралджа  Атанас Киров обяви днешния 28 септември, за Ден на траур в памет на 30- годишния полицай, който загина при пътен инцидент в изпълнение на служебните си задължения. Генади Троев беше ударен смъртоносно от колата на пиян шофьор на пътя до село Маленово при проверка на нелегален мигрант.  Погребението на старши полицай..

публикувано на 28.09.22 в 07:05

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР БУРГАС 27 СЕПТЕМВРИ!

Близо 400 тежки катастрофи са станали за година по пътищата на Бургаска област. Тенденцията е пътните инциденти и пострадалите в тях да се увеличават. Какви са причините-отговорите търсим след новините в 8 часа. В рубриката Евранет+ след 8.30 темата на фокус днес е електрическите автомобили и екологичната перспектива. След 9 часа в..

публикувано на 27.09.22 в 07:10