Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ПРИКАЗКИ ЗА МАГИИ И ВЪЛШЕБСТВА

"Приключенията на Ема" от колектив

Този разказ е част от петия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки: София Железнова, ОУ „Георги Бенковски“, Бургас
     Имало едно време дете на име Ема. То нямало баща и затова живеело с майка си. Било едва на тринадесет, когато майка му била отвлечена. 
Ема нито знаела от кого, нито защо. Поради тази причина, момичето влязло в стаята на майка си. Най-забележимото нещо там, била картина, огромна картина. На нея била изобразена виолетова, блестяща сфера. Детето не разбрало какво е това чудато кълбо и се вгледало по-добре.В долния ляв ъгъл на картината били изписани числата 21,9,12,9,16,9,15 и 18. В горния десен ъгъл пишело следното:„Числата с букви замести и име ще откриеш ти.“Ема направила това, което надписът гласял, и се получила думата „филипиос“.Ема чувала това име за първи път. Момичето решило да вземе картината, а на гърба ѝ се намирало листче с обяснение за филипиоса. Оказало се, че това било името на много могъщ, но и опасен плод, който не бивало да попада в лоши ръце.
     Като разучила картината, Ема се запътила към многобройните шкафове в стаята. Прегледала цели дванадесет шкафа, но там нямало нищо друго, освен скучни документи. Ала в следващия, намерила порцеланова кутия, от тежка по-тежка. Детето се опитало да я отвори, но тя била заключена. Имала код от 13 цифри. Ема се сетила за цифрите от картината и кутията се отворила. Вътре имало един филипиос, алена топка и едно копринено наметало. Момичето сложило наметалото и пожелало да види как му стои. Отишло пред огледалото, но отражението си не намерило. Щом обаче  свалила наметалото, Ема отново се видяла. Оставила странната дреха  и плода настрана и разгледала топката. Била тежка. На златистата поставка пишело:“ разтръскай“. Ема  разтръскала кълбото и по чудо, вътре се изписала цялата биография на майка ѝ. Детето много се объркало.Сетило се за историята, с която майка ѝ я приспивала като била малка. Тя разказвала, че някога имало две вещици. Едната закриляла гората и хората, а другата била зла и алчна. Пазителката на гората живеела като нормален човек, а другата - в дворец от другата страна на гората. Ема си спомняла тази приказка идеално, защото майка ѝ я разказвала всяка вечер и винаги завършвала с думите:
     - Помни, че това е само приказка, Ема. Магия не съществува!
     Жената искала да подготви дъщеря си, ако се случи нещо с нея, но и да я предпази. Сега Ема го разбрала. През цялото време детето държало листчето. Ненадейно го изтървало и то паднало на земята. Разтворила се карта. Момичето се досетило, че това е път, преминващ през гората. Без да губи време, Ема взела плода, наметалото и кълбото и потеглила. Преминала почти през цялата гора, но в края я зърнала зла горска фея, слугиня на вещицата в двореца. Царицата се казвала Теодора, а майката на Ема - Валя. 
     Феята изпратила огромен паяк да залови момичето. Той заплел Ема в мрежата си. Момичето се сетило за кълбото и го разтръскало. То я посъветвало да опита от виолетовия плод. Първоначално не станало нищо, но след това паякът я освободил и бързо избягал.
     Ема стигнала двореца, сложила си наметалото и минала покрай стражите. Открила майка си, много изтощена в тъмницата на замъка и я освободила. Но, за да успеят да се приберат у дома, трябвало да победят Теодора. Ема разтръскала топката отново и тя им казала да отхапят по три хапки от филипиоса. Силите на майка ѝ се възстановили, а Ема също получила свръхестествени сили. 
     Изправили се срещу Теодора. Тя била могъща, но Ема и Валя, обединени от обичта си една към друга и със силите от филипиоса, успели да победят злата царица. Тя била заточена през девет планини в десета.
      По пътя, Валя разказала всичко на дъщеря си. Ема преминала обучение, разучили нови заклинания и станали много могъщи. Заживели щастливо и винаги помагали на хората.

Автор: Жаклина Желева и  Лора Туджарова - 5 клас
ОУ „Васил Априлов“, гр. Бургас
Учител: Марияна Димова

Този разказ е част от петия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от петото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са от цяла България, на възраст от 5 до 18 години.

Събрахме 70 истории разделени в седем категории: приказки за най-малките, какво ми разказа вятърът, приказки за животни, приказки за магии и вълшебства, фантастични истории, морски небивалици, приказки и стихове за добри и щедри сърца.

© БНР Бургас, 2021
http://bnr.bg/burgas
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Булевард Демокрация на 6-ти октомври

Започваме предаването на тема здраве, защото май ни чака нова ковид вълна, а в началото на октомври започнаха имунизациите против грип за възрастните хора. Те са  безплатни, а д-р Петко Желязков, председателят на сдружението на личните лекари в Бургас ще разкаже повече след минути. Тези дни резултатите от преброяването са на път да изместят..

публикувано на 06.10.22 в 14:30

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 6-ти октомври

В деня на Свети апостол Тома, в България е Ден на архитектите, строителите и зидарите. Тогава да си построим един прекрасен ден! Добро утро на 6-ти октомври! Първа точка по организацията - да усмихнем утрото от ефира на БНР Бургас. Отваряме очите с най-актуалното, ето какви са акцентите ни до 10.00 ч. Ще има ли увеличение на заплатите за..

публикувано на 06.10.22 в 06:58

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 5 ОКТОМВРИ:

Време е за една усмихната сутрин, любимо кафе и щастливи мисли ... Добро утро в сряда! Сутрешният екип на БНР – Бургас е в състав: звукорежисьор е Ваня Желева, новините ще научавате от Нина Рангелова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите от 7 до 10 часа: - Държавата обяви мерки за затягане режима на движение на зърното у нас. Те са..

публикувано на 05.10.22 в 06:30

Булевард Демокрация на 4-ти октомври

Политически започваме първия час на предаването. Андрей Рунчев  ще бъде за пръв път депутат, той е избран от листата на ГЕРБ СДС. Кои ще бъдат приоритети те му ще нау ч им след малко. Математическите сметки на изборните гласове са на път да преразпределят депутатските мандати в Бургаска област. Възможно е партия «Възраждане» да получи втори депутат, а..

публикувано на 04.10.22 в 14:40

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 4-ти октомври

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа: В очакване на светлото бъдеще, някои вече се готвели да регистрират новите си политически проекти, защото следващите избори нямало да закъснеят… Добро утро във вторник 4-ти октомври! Следизборни сметки и политическите ходове проследяваме и днес в ефира на БНР Бургас. Отваряме очите с..

публикувано на 04.10.22 в 06:58

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 3 ОКТОМВРИ!

Часът на истината настъпи! ГЕРБ спечелиха изборите, но на каква цена и ще успеят ли да направят правителство, е големият въпрос. ПП са втори и още в нощта на изборите те признаха загубата, заявиха, че няма да правят коалиция с ГЕРБ и ДПС и пожелаха успех на победителите във важната задача. ДПС става трета политическа сила-те допуснаха разговори..

публикувано на 03.10.22 в 06:53

ОЧАКВАЙТЕ В ЕВА В НЕДЕЛЯ НА 2-РИ ОКТОМВРИ

Всички мъже са недоволни от това как харчат парите им жените и правителството. Разликата е само в това, че открито недоволстват само от правителството… Е, днес имаме право на избор, за да не сме недоволни. А в деня на вота, добре дошли в днешното издание на най-женското предаване „Ева в неделя“! В зоната за уикенд релакс до три следобед в ефира..

публикувано на 02.10.22 в 12:29