Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ПРИКАЗКИ ЗА МАГИИ И ВЪЛШЕБСТВА

"Добрите феи" от Лора Христова

Този разказ е част от петия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки: София Железнова, ОУ „Георги Бенковски“, Бургас
     Живели в една красива гора четири феи. Едната се казвала Звездичка, другата  Виолетка, третата Сърчице, а най-малката Лия.
     Един ден, докато се разхождали, Звездичка видяла ковчеже и едно ключе на една полянка. Феичките се почудили какво има вътре. Звездичка като най-смела отключила ковчежето. Надникнали феичките и видяли - камъче, перце и едно зрънце. Не знаели защо тези предмети били там. Стъмнило се и се прибрали. През нощта Виолетка сънувала един много интересен сън. Някой ѝ разказвал за какво служели тези предмети. Камъчето помагало на болния да оздравее. Перцето правело лошия човек да се превнърне в добър, а зрънцето помага на хората които нямат храна. 
     На сутринта четирите феи отново се срещнали. Всяка казала какво е сънувала.
     Виолетка казала:
     - Значи сънувахме един и същи сън. Нека да провeрим дали са вълшебни тези предмети.
     Феите видели едно малко момиченце, което било тъжно и седяло на полянка.
     Звездичка я попитала:
     - Защо си тъжна?
     - Защото майка ми е болна и аз искам да оздравее! – отговорило момиченцето
     Виолетка хванала момиченцето за ръчичка и казала:
     - Дай на твоята майка да стисне камъчето и двете заедно си пожелайте тя да оздравее!
     Момиченцето изпълнило заръката и майка му наистина оздравяла!
     Четирите приятелки срещнали един човек, който се държал много лошо с едно малко кученце. Виолетка взела перото и погалила човека. Изведнъж той се променил и започнал да гали кученцето.
     Феите продължили разходката си.
     Сърчице казала:
     - Приятелки вижте това семейство, защо е толква тъжно?Хайде да ги попитаме.
     - Защо сте тъжни?
     - Защото нямаме нито трохичка за ядене! – отвърнала майката.
     Виолетка рекла:
     - Вземете това зрънце. Засадете го и ще имате много храна.
     Родителите взели зрънцето и го засадили. На другата сутрин като се събудили, видяли градината пълна с плодове и зеленчуци. 
     Феите били много доволни, че помогнали и на тези хора. 
     И оттогава нататък, те не се разделяли една от друга, пътешествали по света и помагали на всеки, който имал нужда.

Автор: Лора Христова - 6 години
ПГ „Вълшебство“
СУ „Иван Вазов“ – Бургас

Този разказ е част от петия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от петото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са от цяла България, на възраст от 5 до 18 години.

Събрахме 70 истории разделени в седем категории: приказки за най-малките, какво ми разказа вятърът, приказки за животни, приказки за магии и вълшебства, фантастични истории, морски небивалици, приказки и стихове за добри и щедри сърца.

© БНР Бургас, 2021
http://bnr.bg/burgas
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден до пладне на 1-ви октомври

В Русия започна първата мобилизация след Втората световна война, Путин анексира и 4 области от Украйна. За войната и участието на Русия, за живота тук, ще ви срещнем с едно 18 годишно момче, което е заменило родната Москва с Бургас.  От днес всички пенсии се преизчисляват, което на практика ще доведе до увеличение за над 715 000 души. Дали това ще..

публикувано на 01.10.22 в 09:00

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 30 СЕПТЕМВРИ:

Да се събуждаш щастлив е най-голямото постижение в живота! Само трябва да успееш да намериш своето щастие, дори в малките неща на делника! Добро утро☕ от сутрешния ни екип – звукорежисьор е Стефан Генчев, новините представя Десислава Златева, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и акцентите  от 7 до 10 ч. : -    Ще гласуват ли младите..

публикувано на 30.09.22 в 06:30

Булевард Демокрация на 29-ти септември

Служителите на РЗИ Бургас протестират заради ниско заплащане, за исканията и протеста им - в първия час на предаването. Тогава ще отскочим и до Маринка и Крушевец, за да видим какви са изборните нагласи там.  Намериха черната кутия на самолета, който се разби на авиобаза "Безмер" случая коментира във втория час полк. Любен Лозанов, който е с..

публикувано на 29.09.22 в 14:30

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 29-ти септември

Сигурна съм, че някои дами ще изберат по-лесно за кого да гласуват на изборите, отколкото какъв тоалет да облекат в есенен ден, като този… Добро утро в четвъртък! Преди да се изправим пред машините за гласуване, тази неделя, предстои да направим ежедневните си житейски избори за 29-ти септември. Отваряме очите и с най-актуалното в сутрешния..

публикувано на 29.09.22 в 06:55

Булевард Демокрация на 28-ми септември

В община Стралджа днес е ден на траур след като полицай загина по време на работа. С този трагичен случай започва предаването днес.  До 15 октомври всички граждани могат да предлагат пътища за ремонт, обявиха от Агенция „Пътна инфраструктура". Наглед добра инициатива, но не всички пътища могат да бъдат включени, за тях малко повече също в първия час...

публикувано на 28.09.22 в 14:23

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 28 СЕПТЕМВРИ!

Кметът на община Стралджа  Атанас Киров обяви днешния 28 септември, за Ден на траур в памет на 30- годишния полицай, който загина при пътен инцидент в изпълнение на служебните си задължения. Генади Троев беше ударен смъртоносно от колата на пиян шофьор на пътя до село Маленово при проверка на нелегален мигрант.  Погребението на старши полицай..

публикувано на 28.09.22 в 07:05

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР БУРГАС 27 СЕПТЕМВРИ!

Близо 400 тежки катастрофи са станали за година по пътищата на Бургаска област. Тенденцията е пътните инциденти и пострадалите в тях да се увеличават. Какви са причините-отговорите търсим след новините в 8 часа. В рубриката Евранет+ след 8.30 темата на фокус днес е електрическите автомобили и екологичната перспектива. След 9 часа в..

публикувано на 27.09.22 в 07:10