Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ПРИКАЗКИ ЗА МАГИИ И ВЪЛШЕБСТВА

"Юнакът и златното момиче 1" от Иванина Дойчева

Този разказ е част от петия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки: София Железнова, ОУ „Георги Бенковски“, Бургас
     В едно малко селце живеели мъж и жена. Те имали дъщеря-Ангелина. Тя била красива, с руса коса и сини очи, работлива и добра като ангел.
Всяка сутрин майката и бащата отивали на полето да работят, а момичето се заемало с къщната работа. Хранело животните, почиствало къщата и приготвяло вечерята. След това отивало до близкия кладенец, за да донесе прясна водица. Пътят  минавал през гората. Там живеела страшна мечка, но то не се страхувало.
     Един ден момичето се връщало с пълни стомни и си пеела. Изведнъж чуло тих глас:
     - Добър ден, девойче! Откъде идваш?
     Момичето се обърнало и видяло една старица.
     - Здравей, бабо! Ходих за вода!-отговорило то.
     - Ще ми дадеш ли да пия, че нямам сили да продължа?-попитала старицата.
     Ангелина веднага подала стомната и парче хляб, което била взела да храни птиците. Изяла хляба бабата, пила от водата и казала:
     - Ти си много мила и добра и затова ще те възнаградя.
     Плиснала останалата вода върху момичето и то станало цялото в злато. Старицата изчезнала, а Ангелина се прибрала в къщи. Щом пристъпила прага, тя  озарила цялата колиба. Майка й и баща й я гледали учудено. Златокоска им разказала какво й се е случило.
     На следващия ден тя отишла за гъби  и докато беряла, навлязла дълбоко в гората. Неочаквано пред нея се изправила голямата мечка.
     -Точно от момиче като теб имам нужда, да ми чисти и готви! Затова идваш с мен в моята бърлога!-извикал мечокът.
     - Но моите родители ще се притесняват за мен!-разплакало се момичето.
     Животното не се трогнало от сълзите й и я отвело със себе си. И тя останала при мечката да й слугува.
     Минало много време. В един слънчев ден през гората минавал млад момък. Той дочул прекрасна песен и се заслушал. Запътил се към мястото, откъдето идвал красивия глас. Когато наближил, видял прелестна девойка цялата от злато, тя пеела и плачела. Момчето решило да разбере защо момичето е толкова тъжно. Видял, че  слугува на страшната мечка и веднага разбрал, че е пленница. Той толкова много я харесал, че решил да я спаси. Останал там, докато се стъмнило. Звярът заспал  и юнакът влязъл в бърлогата. Ангелина била будна и се изплашила, но юнакът й казал:
     - Не се плаши, аз ще те избавя!
     Приближил мечката, която вече спяла дълбоко, вдигнал меча и го забил в сърцето й. Хванал момичето за ръка и избягали.
     Момъкът завел девойката при родителите й. Те много се зарадвали, че дъщеря им  се е завърнала жива и здрава.
     А юнакът и Златокоска се оженили и заживели дълго и щастливо.

Автор: Иванина Дойчева  - 5 клас
ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Свети Влас

Този разказ е част от петия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от петото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са от цяла България, на възраст от 5 до 18 години.

Събрахме 70 истории разделени в седем категории: приказки за най-малките, какво ми разказа вятърът, приказки за животни, приказки за магии и вълшебства, фантастични истории, морски небивалици, приказки и стихове за добри и щедри сърца.

© БНР Бургас, 2021
http://bnr.bg/burgas
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 26-ти септември

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа: „Напоследък изборите толкова зачестиха, че станаха по-редовни и от градския транспорт“… Добро утро в понеделник! Нова седмица - нов късмет! Надяваме се и с нов парламент, след изборите тази неделя на 2-ри октомври. А до тогава, отваряме очите с най-актуалното в сутрешния ефир на БНР Бургас, ето..

публикувано на 25.09.22 в 19:27

ОЧАКВАЙТЕ В "ЕВА В НЕДЕЛЯ" СЛЕД 13 ЧАСА НА 25 СЕПТЕМВРИ!

Истински подарък от есента е днешният ден-слънцето свети ласкаво и не допуска никакви лоши мисли да минават през главите ни, напротив, всичко носи енергията и красотата на жълто-червено-кафявите цветове, които ни заобикалят. Цветни и смислени ще са и срещите ни в Ева в неделя днес. За взаимоотношенията между хората, за младите, техния път и..

публикувано на 25.09.22 в 12:42

Ден до пладне на 24-ти септември

За начало ще отскочим ефирно до Средец. Градът отбелязва празника си, а с какви прояви очаквайте малко след 9 ч . Централна тема в обзора на седмицата се пада на последиците от силния вятър. Все още виждаме по улиците неразчистени паднали дървета и клони, и още се ремонтират покривите на засегнатите сгради.  Най-голямата тежест за справяне със..

публикувано на 24.09.22 в 08:26

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 23-ти септември

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа: Вече официално: Есен е! Пожелаваме на всички да намерят пари в есенните си дрехи! Добро утро   на 23-ти септември!  Ако успеем да видим хубавото в този нов сезон, да посрещнем с положителна нагласа промяната в климата, в пейзажа и във всичко около нас, ще спечелим енергия и вътрешно щастие. А и нов..

публикувано на 23.09.22 в 07:05

Очаквайте в "Акценти" на 22 септември

Празнични са темите в деня, в който страната ни, преди 114 години, сама, без чужда помощ, обявява акта на Независимостта във В. Търново. Вестта се разнася бързо, а час след пристигането й в Бургас вече имаме и химн, написан от маестро Георги Шагунов. Това е и бургаския принос към тази паметна дата. Макар и след 114 години споровете дали сме..

публикувано на 22.09.22 в 07:27

Булевард Демокрация на 21-ви септември

Основна тема в предаването днес е - защо земелските производители не се застраховат. Дали причината е неподходящи застрахователни продукти, спънки в изплащането или манталитета на българина. В първия час ви предлагам три основни гледни точки. Как бургаската полиция  ще се справи с трафикирането на нелегални мигранти през страната. От МВР изградиха..

публикувано на 21.09.22 в 14:28

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 21-ви септември

Казват, че ако вместо на море ти замирише на печени чушки... значи отива си лятото, идва есента… Добро утро във вторник 21-ви септември! Денят може и да се очертава хладен, но е предпразничен и това е достатъчна мотивация да му се порадваме. Цветно настроение и новини обещаваме от сутрешния ефир на БНР Бургас, ето какви са акцентите ни до 10.00..

публикувано на 21.09.22 в 06:52