Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ПРИКАЗКИ ЗА МАГИИ И ВЪЛШЕБСТВА

"Приказка за принцеса Леа и принц Патрик " от колектив

Този разказ е част от петия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки: София Железнова, ОУ „Георги Бенковски“, Бургас
     Имало едно време един принц на име Патрик. Той бил смел, умен, добър и справедлив. Мечтаел някой ден да срещне своята принцеса.
Веднъж докато яздел из владенията си,  пред коня му изскочил дрипав селянин и му казал:
     - Най- прекрасната от всички принцеси е затворена в каменна кула на горния свят. Ако до седем дни не успееш да я спасиш, повече никога не ще я видиш, а тя е принцесата на мечтите ти.
     И тъй като не искал това да се случи, смелият принц потеглил към горната земя. Препускал с коня си по стръмния път, но изведнъж отпред се изпречила огромна канара. Като погледнал нагоре,  Патрик видял, че това  бил могъщ великан.
     - Няма да продължиш напред, ако не отговориш на гатанката ми:
     Студено като лед, но не е сладолед. Голямо е и има очи, нос, уста и ръце .
     - Това е снежен човек- отговорил принцът.
     - За съжаление позна, но кажи ми колко е девет до девет?
     - Девет до девет е може би девет по девет, което е равно на осемдесет и едно.
     - Ха-ха-ха! Този път не позна! Не приемам отговорът ти за правилен. Девет до девет е деветдесет и девет. Не минаваш. И понеже упорстваш, ще ти дам да разбереш…..
     Великанът грабнал принца и започнал да го мята нагоре- надолу, но тъй като бил смел и ловък, младежът успял да се мушне в ръкава на великана, пропълзял по огромната му ръка и стигнал до врата му. Започнал да го гъделичка, а чудовището така се разсмяло, че паднало на земята и сълзи като локви потекли от очите му.
     Така незабелязано принцът успял да се измъкне и продължил пътя си. Дълго вървял и накрая стигнал до брега на океана. Там била вързана самотна лодка и нещо подсказало на Патрик, че трябва да се качи на нея.
     Така и направил, но щом навлязъл навътре, около него започнала да кръжи една акула. Тъкмо си мислел как да я прогони и тя проговорила с човешки глас:
     - Не се плаши от мен. Нищо лошо няма да ти направя. Но след малко ще дойде сестра ми. Тя е опасна и зла. Пази се от нея.
     Не след дълго се появила и другата акула. Тя била по- голяма, по-тъмна и свирепа. Нахвърлила се върху лодката и едва не я преобърнала. Принцът извадил меча си  и ранил акулата, когато тя отново започнала да блъска лодката.
     След дълго плаване съзрял самотен остров и се отправил към него. Но островът бил всъщност гигантски октопод, който бил разперил пипалата си  като корени на дърво. Върху  него спокойно се разхождало странно създание. Имало глава и тяло на мишле, а крака на еленче.
     Октоподът казал:
     - Добре си ни дошъл, принце. Твоята принцеса те очаква. Ще те пусна да преминеш към горната земя, но познай какъв е моят приятел, който ти с такова любопитство гледаш.
     - Мишле с крака на еленче- трябва да е мишевиден елен- предположил принцът.
     Октоподът се засмял и рекъл:
     - Досетлив си, позна. Сега тръгни из острова. Ще видиш крилата каляска. Качи се на нея и тя ще те откара на горния свят.
     Патрик така и направил. Открил каляската, а щом се качил на нея, тя размахала силни златисти криле и го отнесла на горната земя.
      Едва стъпил на нея и пред краката му се изтърколила малка плюшена топчица с голямо око в средата.
     - Здравей, принц Патрик. Изпратен съм да ти показвам пътя. Той е бял като мляко, затова се нарича Млечен път. Ще ме носиш в дясната си ръка. Но докато пътуваме заедно, не докосвай очите, носа и устата си с нея, за да не се изкуша да скоча на тези любими за мен места от твоето тяло.  Те са като врати, от които мога да се вмъкна към дробовете и сърцето ти. Харесва ми да си живея там, но на теб няма да ти хареса.  Всъщност внимавай с мен. Малък съм, но съм доста опасен. Отнасяй се с уважение.
     - Да, досетих се, че си вирус.
     Принцът много внимателно взел топчицата в ръка и поели по Млечният път. Щом стигнали края му, топчицата го помолила да я остави там.
      Едва се разделили и изведнъж изскочил висок усмихнат младеж с баскетболна топка в ръка, а всичко наоколо се превърнало в баскетболно игрище.
     - Поиграй с мен и ако си добър в моя любим спорт, ще продължиш напред. В края на игрището е кулата, която търсиш. Но не се ли представиш добре, се връщаш обратно.
     Като истински принц Патрик имал отлична физическа подготовка и умеел много неща. С голямо удоволствие се втурнал в играта. Дриблирал възхитително с топката и набързо вкарал пет поредни коша на своя противник. Той го пропуснал да премине и така принцът се озовал пред кулата. 
     Но колко висока била тя, а стените й гладки като стъкло! Най- отгоре се виждало малко прозорче и от него помахала с нежната си ръчица принцеса Леа, сякаш го викала да се качи при нея.
      Тъкмо се зачудил как да се изкачи и се появило сърдито джудженце, което държало картонена кутия.
      - Помогни ми и аз ще помогна на теб- казало то. – От толкова време се опитвам да подредя сричките правилно и да открия каква мъдрост е скрита в тях.
     Като истински принц Патрик бил и добре образован. Затова щом разгледал сричките, подредил думите и джуджето прочело: ,,Щастието помага на смелите“
     - Ти наистина си смел и заслужаваш своята принцеса. Макар да изглеждам малък, аз съм велик вълшебник. Аз затворих в кулата принцеса Леа. Исках смел и умен младеж да я заслужи. Ти си такъв, защото премина всички изпитания.
     Като казало това джуджето извадило вълшебна пръчица и я размахало. Красива стълба се извила от земята до върха на кулата. От нея с леки стъпки слязла принцесата. Щом я съзрял ,принцът разбрал, че си е струвало да премине всички трудности. Тя била наистина най- хубавата от най- хубавите принцеси на света. Подал й ръка. 
     В този миг джуджето отново размахало пръчица и двамата се озовали в царството на принц Патрик. Двамата живели дълго и щастливо в разбирателство и любов.

Автор: Деа Ботева, Катрин Янева, Мария Янева  - 9 години
ОУ „Георги Бенковски“, гр. Бургас

Този разказ е част от петия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от петото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са от цяла България, на възраст от 5 до 18 години.

Събрахме 70 истории разделени в седем категории: приказки за най-малките, какво ми разказа вятърът, приказки за животни, приказки за магии и вълшебства, фантастични истории, морски небивалици, приказки и стихове за добри и щедри сърца.

© БНР Бургас, 2021
http://bnr.bg/burgas
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Булевард Демокрация на 29-ти септември

Служителите на РЗИ Бургас протестират заради ниско заплащане, за исканията и протеста им - в първия час на предаването. Тогава ще отскочим и до Маринка и Крушевец, за да видим какви са изборните нагласи там.  Намериха черната кутия на самолета, който се разби на авиобаза "Безмер" случая коментира във втория час полк. Любен Лозанов, който е с..

публикувано на 29.09.22 в 14:30

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 29-ти септември

Сигурна съм, че някои дами ще изберат по-лесно за кого да гласуват на изборите, отколкото какъв тоалет да облекат в есенен ден, като този… Добро утро в четвъртък! Преди да се изправим пред машините за гласуване, тази неделя, предстои да направим ежедневните си житейски избори за 29-ти септември. Отваряме очите и с най-актуалното в сутрешния..

публикувано на 29.09.22 в 06:55

Булевард Демокрация на 28-ми септември

В община Стралджа днес е ден на траур след като полицай загина по време на работа. С този трагичен случай започва предаването днес.  До 15 октомври всички граждани могат да предлагат пътища за ремонт, обявиха от Агенция „Пътна инфраструктура". Наглед добра инициатива, но не всички пътища могат да бъдат включени, за тях малко повече също в първия час...

публикувано на 28.09.22 в 14:23

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 28 СЕПТЕМВРИ!

Кметът на община Стралджа  Атанас Киров обяви днешния 28 септември, за Ден на траур в памет на 30- годишния полицай, който загина при пътен инцидент в изпълнение на служебните си задължения. Генади Троев беше ударен смъртоносно от колата на пиян шофьор на пътя до село Маленово при проверка на нелегален мигрант.  Погребението на старши полицай..

публикувано на 28.09.22 в 07:05

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР БУРГАС 27 СЕПТЕМВРИ!

Близо 400 тежки катастрофи са станали за година по пътищата на Бургаска област. Тенденцията е пътните инциденти и пострадалите в тях да се увеличават. Какви са причините-отговорите търсим след новините в 8 часа. В рубриката Евранет+ след 8.30 темата на фокус днес е електрическите автомобили и екологичната перспектива. След 9 часа в..

публикувано на 27.09.22 в 07:10

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 26-ти септември

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа: „Напоследък изборите толкова зачестиха, че станаха по-редовни и от градския транспорт“… Добро утро в понеделник! Нова седмица - нов късмет! Надяваме се и с нов парламент, след изборите тази неделя на 2-ри октомври. А до тогава, отваряме очите с най-актуалното в сутрешния ефир на БНР Бургас, ето..

публикувано на 25.09.22 в 19:27

ОЧАКВАЙТЕ В "ЕВА В НЕДЕЛЯ" СЛЕД 13 ЧАСА НА 25 СЕПТЕМВРИ!

Истински подарък от есента е днешният ден-слънцето свети ласкаво и не допуска никакви лоши мисли да минават през главите ни, напротив, всичко носи енергията и красотата на жълто-червено-кафявите цветове, които ни заобикалят. Цветни и смислени ще са и срещите ни в Ева в неделя днес. За взаимоотношенията между хората, за младите, техния път и..

публикувано на 25.09.22 в 12:42