Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ПРИКАЗКИ ЗА МАГИИ И ВЪЛШЕБСТВА

"Вълшебният диамант " от колектив

Този разказ е част от петия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки: София Железнова, ОУ „Георги Бенковски“, Бургас
     Имало едно време  три приятелки феички, който живеели в прекрасната страна Фейландия. Те имали вълшебни сили. Първата, която се казвала Аура, имала силата на природата. Втората – Биянка, имала силата на изкуството. Третата се казвала Аврора и имала силата на животните.
Веднъж лошият  магьосник Хиронимос откраднал кралицата на Фейландия. Всички я търсели, но никой не можел да я намери. Трите приятелки искали да намерят и спасят кралицата си. Те отишли в билблиотеката да потърсят в книгите някакво предсказание  за нещастието. Библиотеката била скрита в мазето на замъка. Сред рафтовете видяли много ярка светлина, тя излизала от една огромна стара книга.  Когато я отворили, видели надписа: 
     „Ако един ден кралицата на Фейландия е отвлечена, единственият начин да я намерите е да съберете вълшебния диамант, като откриете частите му на различни  места.” 
     На следващите страници било описанието къде да търсят късчетата от  диаманта .
     Трите безстрашни приятелки се заловили за трудната и опасна задача - да съберат диаманта и да върнат кралицата.  На следващите страници от книгата намерили кратки упътвания как да намерят частите.
     Първата подсказка мълвила:
„В чашка на прекрасно цвете
 се таи първото парче, 
което ще спаси света
 от лошото на участта.“
     Приятелките се досетили, че това вълшебно цвете е физалия.
     Аура, Биянка и Аврора тръгнали съм слънчевата долина. Само там растяла физалията. Много дъло вървели. Изведнъж пред тях изникнали множество хищни цветя. Аура използвала силата си на природа и ги превърнала в прекрасни червени рози. Като прекосили розовото поле се озовали в цяло море от физалии. Сред тях се откроявала една по-красива и много по-голяма от останалите. Аура погледнала в чашката й и открила първата част на диаманта. 
     След това последвали второто напътствие от древната книга:
„На остров се намира второто парче.
На планина висока и скалиста е.
С вода е обкръжена тази планина.
Силата – изкуство ще спаси света.”
     Феичките тръгнали към непознатия остров. До него се стигало само по вода, но приятелки нямали с какво да доплуват. Тогава Биянка нарисувала малка вълшебна лодка, с която момичетата лесно го достигнали.
Слезли от лодката , но пътя им бил преграден от много висока и стръмна планина. Тогава феята  на изкуството пак използвала силата си и нарисувала за приятелките си големи и мощни крила.  Щом ги размахали,  бързо достигнали върха на планината. Там открили малко дървено сандъче. Опитали да го отворят, но то било заключено.  Биянка нарисувала ключ и така отворили сандъчето. То ги заслепило със сиянието на втората част на диаманта. 
     Следващата подсказка била:
„Третата част от диаманата ще откриете,
ако загадката на океана разкриете.
В подводна пещера се намира то-
силата на животните ще сътвори добро.”
     Феичките тръгнали към океана. Нито една от тях не можела да плува, затова  се чудели как да достигнат до подводната пещера. Аврора-феята на животните повикала един свой стар приятел – делфин. Хванала се здарво за него и той я откарал на дъното, в пещерата. Тя била огряна от червена светлина. Аврора се приближила, грабнала късчето диамант и делфина веднага я върнал на повърхността. 
     Последното послание от вълшебната книга гласяло:
„Четвъртата част ще намерите, 
ако злодея  преодолеете.
Ще спасите любимата кралица, 
ще й станете като родни сестрици.”
Приятелките  пак отишли в библиотеката. В най-тъмния ъгъл видели злодея – Хиронимос. Той търсел нещо сред рафтовете . Като видял приятелките, злобно се усмихнал и казал: 
- А-а-а вие ли сте? Да знаете, никога няма да ме победите! 
     Опитал се да избяга , но феичките се затичали след него и скоро го  притиснали в един ъгъл.  Те решили да приключат с него веднъж завинаги. Съединили силите си и го превърнали в голям черен плъх. От плъха паднала последнат част на диаманта. 
     Аура, Биянка и Аврора отишли в тронната зала на замъка. Те съединили всичките четири части на диаманта и се случило чудо. Той  засиял по-ярко от слънцето. Кралицата усетила необикновена сила и успяла да се измъкне от тъмницата, където я бил затворил Хиронимос. Дошла право в залата. 
     Всички били много щастливи. Тържествено приветствали кралицата и трите смели приятелки. Кралицата на Фейландия била много благодарна и ги направила принцеси и  най-близки приятелки.

Автори: Мария Манчева, Лорета Кирова, Антоанета Кирилова  - 9 години
ОУ „Георги Бенковски“, гр. Бургас

Този разказ е част от петия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от петото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са от цяла България, на възраст от 5 до 18 години.

Събрахме 70 истории разделени в седем категории: приказки за най-малките, какво ми разказа вятърът, приказки за животни, приказки за магии и вълшебства, фантастични истории, морски небивалици, приказки и стихове за добри и щедри сърца.

© БНР Бургас, 2021
http://bnr.bg/burgas
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Булевард Демокрация на 29-ти септември

Служителите на РЗИ Бургас протестират заради ниско заплащане, за исканията и протеста им - в първия час на предаването. Тогава ще отскочим и до Маринка и Крушевец, за да видим какви са изборните нагласи там.  Намериха черната кутия на самолета, който се разби на авиобаза "Безмер" случая коментира във втория час полк. Любен Лозанов, който е с..

публикувано на 29.09.22 в 14:30

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 29-ти септември

Сигурна съм, че някои дами ще изберат по-лесно за кого да гласуват на изборите, отколкото какъв тоалет да облекат в есенен ден, като този… Добро утро в четвъртък! Преди да се изправим пред машините за гласуване, тази неделя, предстои да направим ежедневните си житейски избори за 29-ти септември. Отваряме очите и с най-актуалното в сутрешния..

публикувано на 29.09.22 в 06:55

Булевард Демокрация на 28-ми септември

В община Стралджа днес е ден на траур след като полицай загина по време на работа. С този трагичен случай започва предаването днес.  До 15 октомври всички граждани могат да предлагат пътища за ремонт, обявиха от Агенция „Пътна инфраструктура". Наглед добра инициатива, но не всички пътища могат да бъдат включени, за тях малко повече също в първия час...

публикувано на 28.09.22 в 14:23

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 28 СЕПТЕМВРИ!

Кметът на община Стралджа  Атанас Киров обяви днешния 28 септември, за Ден на траур в памет на 30- годишния полицай, който загина при пътен инцидент в изпълнение на служебните си задължения. Генади Троев беше ударен смъртоносно от колата на пиян шофьор на пътя до село Маленово при проверка на нелегален мигрант.  Погребението на старши полицай..

публикувано на 28.09.22 в 07:05

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР БУРГАС 27 СЕПТЕМВРИ!

Близо 400 тежки катастрофи са станали за година по пътищата на Бургаска област. Тенденцията е пътните инциденти и пострадалите в тях да се увеличават. Какви са причините-отговорите търсим след новините в 8 часа. В рубриката Евранет+ след 8.30 темата на фокус днес е електрическите автомобили и екологичната перспектива. След 9 часа в..

публикувано на 27.09.22 в 07:10

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 26-ти септември

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа: „Напоследък изборите толкова зачестиха, че станаха по-редовни и от градския транспорт“… Добро утро в понеделник! Нова седмица - нов късмет! Надяваме се и с нов парламент, след изборите тази неделя на 2-ри октомври. А до тогава, отваряме очите с най-актуалното в сутрешния ефир на БНР Бургас, ето..

публикувано на 25.09.22 в 19:27

ОЧАКВАЙТЕ В "ЕВА В НЕДЕЛЯ" СЛЕД 13 ЧАСА НА 25 СЕПТЕМВРИ!

Истински подарък от есента е днешният ден-слънцето свети ласкаво и не допуска никакви лоши мисли да минават през главите ни, напротив, всичко носи енергията и красотата на жълто-червено-кафявите цветове, които ни заобикалят. Цветни и смислени ще са и срещите ни в Ева в неделя днес. За взаимоотношенията между хората, за младите, техния път и..

публикувано на 25.09.22 в 12:42