Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПРИКАЗКИ ЗА МАГИИ И ВЪЛШЕБСТВА

"Юнакът и златното момиче 2" от Дарина Караджова

Този разказ е част от петия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки: София Железнова, ОУ „Георги Бенковски“, Бургас
          Имало едно време една девойка, която притежавала невероятна дарба. Още при раждането ѝ майка ѝ разбрала че тя е необикновена - била покрита от глава до пети със злато. С времето тя придобила и магически сили, когато поискала, можела да излъчи вредни слънчеви лъчи от тялото си и изгаряла всичко около себе си само с една дума – „Заблести“.

  Един ден в селото завалял много силен дъжд и задухал много силен вярър. Момичето и семейството му се криели от стихията в дома си. Неочаквано на вратата им се почукало. Девойката отворила и на прага им стоял измокрен до кости момък, който поискал да влезе вътре. Тя го приютила и нахранила. По време на вечерята девойката не скрила любопитството си и го попитала:

-  От къде си, юначе? Защо си навън в такава буря?

Момъкът отговорил:

 -Търся си помощник.

-С какво мога да ти помогна? - попитала девойката и юнакът ѝ разказал че живее в необикновена къща. Тя му била

 подарена от магьосник, но в нея растяло едно цвете, което раждало всяка седмица по едно чудовище. То нарушавало мира между всички създания в къщата. Момъкът търсел помощ, тъй като не можел сам да победи цветето.

  -Хайде да тръгваме час по-скоро! - казало момичето и в същия момент бурята утихнала.

Те тръгнали заедно и стигнали до стара порутена къща насред нищото. Девойката се усъмнила, че това е правилното място, но след като момъкът отворил вратата, у нея не останало никакво съмнение. Вътре било огромно и пълно с животни и растения - цял друг свят без граници. Имало и създания, които тя за първи път виждала. В същия момент мистериозното цвете родило още едно чудовище. То сграбчило момъка в гръб.

-  Затвори си очите! - извикало момичето и изрекло вълшебната дума.Заблестяло като слънцето.

Чудовището ослепяло от вредните лъчи и момъкът го пронизал в сърцето. Юнакът попитал:

  -Защо трябваще да си затварям очите?

Момичето отговорило:

  -Защото щеше да ослепееш от слънчевите ми лъчи.

  Тогава момъкът разбрал,че момата има свръхестествени сили.  Запътили се към главната си цел - да унищожат растението. Открили го и момата изрекла вълшебната дума, а момъкът си затворил очите. Този план обаче не проработил, защото цветето имало защитна броня, която го пазела. Докато момичето разсейвало цветето, юнакът се промъкнал до корена му, за да го среже. Точно преди да го направи, то го погълнало. Девойката много се ядосала и седнала на един камък, за да помисли как да го спаси, но камъкът изгорял. Момичето разбрало, че когато се ядоса всичко което докосне, изгаря. Хрумнала ѝ идея и взела ножа на момъка. Отрязала кичур от косата си и го хвърлила по цветето. Тогава бронята му изгоряла и момъкът го пронизал отвътре и излязъл. Растението изсъхнало и умряло. Двамата щастливо се прегърнали и се прибрали.

  След няколко дни вдигнали сватба за чудо и приказ,на която присъствали всички растения и животни в къщата.


Автор: Дарина Караджова - 5 клас 
ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Свети Влас

Този разказ е част от петия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от петото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са от цяла България, на възраст от 5 до 18 години.

Събрахме 70 истории разделени в седем категории: приказки за най-малките, какво ми разказа вятърът, приказки за животни, приказки за магии и вълшебства, фантастични истории, морски небивалици, приказки и стихове за добри и щедри сърца.

© БНР Бургас, 2021
➡️ http://bnr.bg/burgas 
➡️ http://facebook.com/bnrburgas 
➡️ http://www.facebook.com/groups/BNRBurgas 
➡️ http://www.instagram.com/BNRBurgas
➡️ https://twitter.com/BNRBurgas
➡️ https://www.threads.net/@bnrburgas


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" на 23 юли

Темите в предаването днес: Едни се борят с пожарите, други с безводие.Общините Сунгурларе и Карнобат обявиха, че въвеждат режим на водата за някои  населените места. Каква е причината и как ще се справят в жегите местните кметове- ще чуем сунгурларския градоначалник Димитър Гавазов и карнобатския Георги Димитров.Темата следи Калина Енчева...

публикувано на 23.07.24 в 14:36

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 23 ЮЛИ!

Пожарите в Община Болярово са овладяни. Днес фокусът ни е върху друг летен проблем-безводието. 20 населени места в Община Стралджа са на воден режим, обявено е частично бедствено положение за тях. След новините в 8 часа по темата ще чуем кмета Атанас Киров. За климатичните промени и горещите вълни ще разберем повече след 8.30 от Зорница..

публикувано на 23.07.24 в 07:19

"Булевард Демокрация" на 22 юли

Темите в предаването днес: Какво  се случва днес във Воден и как хората се възстановяват от преживяното, репортаж на Даниела Костова. Как бургазлии продължават да помагат на пострадалите хора? За случващото се в Близкия Изток и с израелските заложници, сред които има и български граждани, интервю на Александра Маркарян с посланика на Израел у нас Н...

публикувано на 22.07.24 в 14:39

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 22 ЮЛИ!

Седми ден продължава борбата с огъня в района на крайграничната община Болярово. Обстановката в ранните сутрешни часове е  спокойна, няма опасност за населени места.  И през тази нощ е имало две активни огнищата между  селата  Воден и Голям дервент. И днес на място остават  десетки пожарникари, военнослужещи, горски служители, земеделски..

публикувано на 22.07.24 в 07:11

ОЧАКВАЙТЕ В „ЕВА В НЕДЕЛЯ“ ОТ 13 ДО 15 Ч:

От време на време е добре да спрем да гоним щастието и просто да бъдем щастливи. Прекрасна неделя ви желаем днес и ви каним на релакс и сладки приказки! Звукорежисьор е Алекс Пенев, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето гостите и темите в предаването ни: -   Ще ви срещна с една интересна дама – Диана Фъртунова. Тя е журналист, поет, писател..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Ден до пладне на 20 юли:

Темите в обзора на БНР Бургас днес включват казуса с плаж Силистар и заплащането, което би трябвало да осигури държавата.  Припомняме и продължаваме с темата за пожарите в община Болярово.  Как работи българският морски Шенген и какъв проблем е срещнал един бургазлия решил да се разходи с яхта?  Окръжният съд в Бургас остави за постоянно в ареста..

публикувано на 20.07.24 в 08:40

"Булевард Демокрация" на 19 юли

Темите в предаването днес: Каква е ситуацията в община Болярово? Кой помага в гасенето на пожарите? Ще чуем вътрешния министър Калин Стоянов и доброволеца Карамфил Иванов. Община Болярово откри дарителска  сметка в помощ  на пострадалите, от какво се нуждаят местните жители, интервю със зам.-кметът Нина Терзиева. Бургазлии помагат на Воден, Мариана..

публикувано на 19.07.24 в 14:21