Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПРИКАЗКИ ЗА МАГИИ И ВЪЛШЕБСТВА

"Герой на всички времена" от Габриел Иванов

Този разказ е част от петия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки: София Железнова, ОУ „Георги Бенковски“, Бургас

Живял отдавна един много беден човек, който имал трима сина, една котка, която била любимка на най-малкия син, малка нива, и няколко козички. Всички работели неуморно от ранни зори до късна вечер. Най-големият брат обработвал нивата, средният се грижел за животните, а най-малкият, заедно с други младежи започнали да строят мост над реката, която разделяла селото на две. 
Тъкмо си помислили, че нещата потръгнали и една нощ се извила страшна буря. Всичко навън фучало и бучало, изливал се дъжд като из ведро. Реката придошла, удавила посевите в нивата, отнесла животните и разрушила моста, който бил почти готов. 
  Двамата по-големи братя се отчаяли, но най-малкият не се отказал и започнал да строи отначало заедно със своите приятели. 
  Минали-неминали няколко дена и мостът пак се разрушил. Това се повторило няколко пъти. Зачудили се младежите каква е тази работа,  не знаели какво да мислят, докато на осмия ден пред тях не се появила изневиделица една старица и започнала да се подсмихва ехидно.
- Защо се смееш така, бабо? – попитали те. 
- Защото съм омагьосала моста, а магията може да се развали, само ако вградите в него тялото на любимо ваше животно.-казала старицата, която била една зла вещица и изчезнала така, както и се появила.
Всички се отдръпнали и казали, че нямат такова, само най-малкият брат, след дълъг размисъл и с голяма мъка в сърцето решил да заведе там любимия си котарак. 
На сутринта тръгнали към моста, младежът със свито сърце ронел сълзи от мъка, че трябва да жертва любимеца си, но изведнъж котаракът проговорил с човешки глас:
-Не плачи- казал му той - има начин да надхитрим вещицата, мостът да остане цял, а аз жив, но трябва да повярваш в мен. 
Младежът се съгласил и му се доверил. Двамата се запътили към замъка, в който живеела злата старица. Вървели дни и нощи без почивка.  Преминали през много долини и равнини, прекосили много реки и планини, но накрая го намерили. 
-Изчакай ме тук и не прави нищо преди да съм се върнал.- казал котаракът на момчето. Покатерил се по високата стена, която ограждала замъка, видял един отворен прозорец и се  промъкнал  вътре през него. Но вещицата вече знаела за неговото идване и била много ядосана от смелостта му. 
-Кой ти позволи да влизаш в моето имение? -попитала го тя -сега ще те превърна в магаре и ще ми служиш цял живот.
-Ха, магаре, всеки може да го направи! А дали можеш да превърнеш себе си в някакво животно?
  Тя се засмяла и станала на жаба.
-А в нещо още по-малко?-попитал неканеният гост. Бабата се завъртяла и се превърнала в малко мишле. А хитрият котарак скочил отгоре ѝ и я изял. 
Отворил тежките порти и извикал момъка. Двамата започнали да обикалят, за да разгледат замъка, който имал две високи кули. Учудването им било голямо, когато в едната от кулите открили заключена красива девойка.
 -Коя си ти и защо си заключена тук? - попитал момъка.
-Аз не съм обикновена девойка, аз съм Темида - древногръцката богиня на правосъдието. Преди няколко години злата старица ме надхитри и ме затвори във високата кула, за да може да върши злините си необезпокоявана и ненаказана. В знак на благодарност ще ти подаря една арфа, която бях скрила от вещицата. Тя има вълшебна сила и може да ти изпълни три желания.
Прибрали се младежът и котаракът в бедната си къщичка и разказали всичко на баща си и братята си.  Четиримата  се хванали задружно и  построили моста за няколко дни. Тогава момъкът извадил арфата и казал първото си желание.
 -Искам в селото да няма бедни хора, а всички да живеят задружни и весели и нищо да не им липсва.
И хоп... Издигнали се красиви къщи, дърветата пращяли от плодове, нивите от реколта, оборите от животни, а хората били добре облечени и се усмихвали щастливо. 
Един ден той срещнал девойка с дълги руси коси и небесносини очи и се влюбил безумно в нея. Поискал ръката ѝ и тя се съгласила да се омъжи за него. Поканили цялото село,  вдигнали сватба за чудо и приказ и заживели щастливо. Родили им се две прекрасни деца. А котаракът бил на голяма почит в къщата им. 
Така изминали няколко щастливи години, но един ден хората започнали да се разболяват и умират от неизвестна болест. Идвали знахари и гадатели от всички краища на света, но никой не можал да разбере какво им има. Тогава момъкът извадил вълшебната арфа и пожелал всички да оздравеят. И чудото се случило! Животът закипял отново с пълна сила. От благодарност селяните построили паметник в негова чест.                След години,  когато децата му пораснали, водени от примера на баща си, те завършили медицина, за да могат да помагат на хората.   
Третото желание ли? Запазил го за в бъдеще, ако някой пак изпадне в беда.


Автор: Габриел Иванов – 12 г.,

ОУ“ Л.Каравелов“, град Бургас

Преподавател: Мария Кръстева


Този разказ е част от петия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от петото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са от цяла България, на възраст от 5 до 18 години.

Събрахме 70 истории разделени в седем категории: приказки за най-малките, какво ми разказа вятърът, приказки за животни, приказки за магии и вълшебства, фантастични истории, морски небивалици, приказки и стихове за добри и щедри сърца.

© БНР Бургас, 2021


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" на 23 юли

Темите в предаването днес: Едни се борят с пожарите, други с безводие.Общините Сунгурларе и Карнобат обявиха, че въвеждат режим на водата за някои  населените места. Каква е причината и как ще се справят в жегите местните кметове- ще чуем сунгурларския градоначалник Димитър Гавазов и карнобатския Георги Димитров.Темата следи Калина Енчева...

публикувано на 23.07.24 в 14:36

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 23 ЮЛИ!

Пожарите в Община Болярово са овладяни. Днес фокусът ни е върху друг летен проблем-безводието. 20 населени места в Община Стралджа са на воден режим, обявено е частично бедствено положение за тях. След новините в 8 часа по темата ще чуем кмета Атанас Киров. За климатичните промени и горещите вълни ще разберем повече след 8.30 от Зорница..

публикувано на 23.07.24 в 07:19

"Булевард Демокрация" на 22 юли

Темите в предаването днес: Какво  се случва днес във Воден и как хората се възстановяват от преживяното, репортаж на Даниела Костова. Как бургазлии продължават да помагат на пострадалите хора? За случващото се в Близкия Изток и с израелските заложници, сред които има и български граждани, интервю на Александра Маркарян с посланика на Израел у нас Н...

публикувано на 22.07.24 в 14:39

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 22 ЮЛИ!

Седми ден продължава борбата с огъня в района на крайграничната община Болярово. Обстановката в ранните сутрешни часове е  спокойна, няма опасност за населени места.  И през тази нощ е имало две активни огнищата между  селата  Воден и Голям дервент. И днес на място остават  десетки пожарникари, военнослужещи, горски служители, земеделски..

публикувано на 22.07.24 в 07:11

ОЧАКВАЙТЕ В „ЕВА В НЕДЕЛЯ“ ОТ 13 ДО 15 Ч:

От време на време е добре да спрем да гоним щастието и просто да бъдем щастливи. Прекрасна неделя ви желаем днес и ви каним на релакс и сладки приказки! Звукорежисьор е Алекс Пенев, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето гостите и темите в предаването ни: -   Ще ви срещна с една интересна дама – Диана Фъртунова. Тя е журналист, поет, писател..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Ден до пладне на 20 юли:

Темите в обзора на БНР Бургас днес включват казуса с плаж Силистар и заплащането, което би трябвало да осигури държавата.  Припомняме и продължаваме с темата за пожарите в община Болярово.  Как работи българският морски Шенген и какъв проблем е срещнал един бургазлия решил да се разходи с яхта?  Окръжният съд в Бургас остави за постоянно в ареста..

публикувано на 20.07.24 в 08:40

"Булевард Демокрация" на 19 юли

Темите в предаването днес: Каква е ситуацията в община Болярово? Кой помага в гасенето на пожарите? Ще чуем вътрешния министър Калин Стоянов и доброволеца Карамфил Иванов. Община Болярово откри дарителска  сметка в помощ  на пострадалите, от какво се нуждаят местните жители, интервю със зам.-кметът Нина Терзиева. Бургазлии помагат на Воден, Мариана..

публикувано на 19.07.24 в 14:21