Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПРИКАЗКИ ЗА МАГИИ И ВЪЛШЕБСТВА

"В замъка на джуджето" от Петър Трънков

Този разказ е част от петия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки: София Железнова, ОУ „Георги Бенковски“, Бургас

В голям и красив замък, разположен на брега на една река, живеело едно джудже. В четирите ъгъла на замъка се издигали четири кули. От близо и далеч идвали хора да го разглеждат. 
Джуджето било много добро, грижело се не само за замъка, но и за храста, който растял в двора. Този храст бил необикновен. Само веднъж в годината цъфтял с вълшебни, лилави цветове. До него се стигало само през слънчева порта. На всички посетители им било забранено да минават през портата и да доближават храста.
Но един ден в замъка пристигнал момък, облечен с протрити дрехи и скъсани обувки. Всички стояли далеч от него заради окаяния му вид. Дълго се разхождал из замъка, качил се на всички кули, обиколил навсякъде. Стигнал най-после до слънчевата порта и незабелязано се промъкнал  през нея. Приближил  се до вълшебния  храст и откъснал един от лилавите му цветове. И в този момент прекрасния слънчев майски ден бил помрачен. Черни облаци покрили слънцето, засвяткали светкавици, загърмяло. Джуджето веднага разбрало какво е станало и се затичало  към слънчевата порта, която вече била черна. Стигнало до храста, а там, свит от страх на земята стоял момъка  с лилавия цвят в ръка. 
- Какво направи? Защо си тук? - развикало се джуджето. - Погледни какво стори сега!
Хванал момъка за ръка и го извел извън портата. Всички хора били вкаменени.
Уплашен момъкът паднал на колене и се разплакал:
- Не знаех, че ще стане така! Откъснах го за сестра си. Тя е болна и само този храст може да я излекува. Какво ще стане сега?
- Само едно можеш да направиш! Иди си вкъщи, дай цветето на сестра си и тя ще се излекува.
Зарадвал се момъкът и тръгнал да си върви.
 - Но...! - извикало след него джуджето. - След като оздравее, трябва да ми я доведеш за жена. Само така можем да развалим магията и да върнеш  живота на вкаменените хора. Иначе ще си останат камъни, така ще умра и аз.
Въпреки тъгата си, че ще загуби сестра си щом я излекува, момъкът изпълнил всичко. Занесъл цветето, излекувал сестра си и я завел при джуджето.
Девойката не искала да се омъжи за джуджето, но брат и казал: 
-Дадох дума, че  ще спася твоя живот, но ти трябва да върнеш живота на вкаменените хора, като се омъжиш за него. 
Нямало как, на другия ден била сватбата. Оженили се те и тъкмо когато девойката се навела и целунала джуджето блеснала силна светлина. Затворили за миг очи, а щом ги отворили, всички каменни статуи отново  били хора, а джуджето красив принц. Той разказал как бил омагьосан преди години, затова толкова много пазел храста.
   След това заживели  в замъка  и всеки ,който имал нужда от цветовете на храста имал право да си  откъсне!


Автор: Петър Трънков –12 г

ОУ“ Л.Каравелов“, гр. Бургас

Преподавател: Мария Кръстева


Този разказ е част от петия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от петото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са от цяла България, на възраст от 5 до 18 години.

Събрахме 70 истории разделени в седем категории: приказки за най-малките, какво ми разказа вятърът, приказки за животни, приказки за магии и вълшебства, фантастични истории, морски небивалици, приказки и стихове за добри и щедри сърца.

© БНР Бургас, 2021


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" на 23 юли

Темите в предаването днес: Едни се борят с пожарите, други с безводие.Общините Сунгурларе и Карнобат обявиха, че въвеждат режим на водата за някои  населените места. Каква е причината и как ще се справят в жегите местните кметове- ще чуем сунгурларския градоначалник Димитър Гавазов и карнобатския Георги Димитров.Темата следи Калина Енчева...

публикувано на 23.07.24 в 14:36

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 23 ЮЛИ!

Пожарите в Община Болярово са овладяни. Днес фокусът ни е върху друг летен проблем-безводието. 20 населени места в Община Стралджа са на воден режим, обявено е частично бедствено положение за тях. След новините в 8 часа по темата ще чуем кмета Атанас Киров. За климатичните промени и горещите вълни ще разберем повече след 8.30 от Зорница..

публикувано на 23.07.24 в 07:19

"Булевард Демокрация" на 22 юли

Темите в предаването днес: Какво  се случва днес във Воден и как хората се възстановяват от преживяното, репортаж на Даниела Костова. Как бургазлии продължават да помагат на пострадалите хора? За случващото се в Близкия Изток и с израелските заложници, сред които има и български граждани, интервю на Александра Маркарян с посланика на Израел у нас Н...

публикувано на 22.07.24 в 14:39

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 22 ЮЛИ!

Седми ден продължава борбата с огъня в района на крайграничната община Болярово. Обстановката в ранните сутрешни часове е  спокойна, няма опасност за населени места.  И през тази нощ е имало две активни огнищата между  селата  Воден и Голям дервент. И днес на място остават  десетки пожарникари, военнослужещи, горски служители, земеделски..

публикувано на 22.07.24 в 07:11

ОЧАКВАЙТЕ В „ЕВА В НЕДЕЛЯ“ ОТ 13 ДО 15 Ч:

От време на време е добре да спрем да гоним щастието и просто да бъдем щастливи. Прекрасна неделя ви желаем днес и ви каним на релакс и сладки приказки! Звукорежисьор е Алекс Пенев, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето гостите и темите в предаването ни: -   Ще ви срещна с една интересна дама – Диана Фъртунова. Тя е журналист, поет, писател..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Ден до пладне на 20 юли:

Темите в обзора на БНР Бургас днес включват казуса с плаж Силистар и заплащането, което би трябвало да осигури държавата.  Припомняме и продължаваме с темата за пожарите в община Болярово.  Как работи българският морски Шенген и какъв проблем е срещнал един бургазлия решил да се разходи с яхта?  Окръжният съд в Бургас остави за постоянно в ареста..

публикувано на 20.07.24 в 08:40

"Булевард Демокрация" на 19 юли

Темите в предаването днес: Каква е ситуацията в община Болярово? Кой помага в гасенето на пожарите? Ще чуем вътрешния министър Калин Стоянов и доброволеца Карамфил Иванов. Община Болярово откри дарителска  сметка в помощ  на пострадалите, от какво се нуждаят местните жители, интервю със зам.-кметът Нина Терзиева. Бургазлии помагат на Воден, Мариана..

публикувано на 19.07.24 в 14:21