Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПРИКАЗКИ И СТИХОВЕ ЗА ДОБРИ И ЩЕДРИ СЪРЦА

"Коледно чудо" от Teoдор Танев

Този разказ е част от петия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки: София Железнова, ОУ „Георги Бенковски“, Бургас

Прекрасен зимен ден беше! Оставаха само два дни до Коледа. Аз седях в заведението, в близост до дома си и наблюдавах как снегът пада на едри парцали над къщи, дървета и  улици, обгръщайки всичко в прекрасна белота. Гледах тълпите от хора, които влизаха в красиво украсените магазини, купувайки подаръци за своите близки. Майки правеха снимки на децата си пред голямата коледна елха и целуваха зачервените им от студа лица.

Унесен в мисли, се сепнах, когато на стола срещу мен седна красива млада дама:

- Добър ден, господин Стоянов! - каза тя.

- Добър ден!-отвърнах аз.- Познаваме ли се?

- Аз съм Ана! Помните ли ме?

- Господи, Ана!-възкликнах аз. Не можах да те позная! Минаха толкова години! Кажи ми как си и с какво се занимаваш?

- Добре съм!-отвърна тя. Омъжена съм и имам две деца. Работя като учител по английски език в училището отсреща.

- Много се радвам за теб, Ана! А,Алекс? Как е Алекс?

Младата жена се усмихна и извади от дамската си чанта красиво опакована червена кутийка. Отвори я и от нея извади стъклената сфера, която отведе и двама ни в спомените на далечната 2000-на година…..

- Здравейте, ученици! Аз се казвам господин Стоянов и тази седмица ще замествам класният ви ръководител. Хайде сега ми кажете кой празник предстои?

- Коледааа!-отвърнаха всички деца в хор.

- А, вие писали ли сте писмо до Дядо Коледа?-попитах аз.

- Да! Не! Той не съществува!- викнаха всички в един глас.

- Разбира се, че съществува! Та той живее в далечната и мистична Лапландия и в работилницата си изработва всяко ваше желание.

- Господин Стоянов, а може ли Дядо Коледа да ,,изработи“ здраве?- попита ме едно русокосо момиче.

- Но разбира се , че може!-отвърнах аз озадачен. Но защо?

- Защото моето братче Алекс е много болно. Аз не искам Дядо Коледа да ми носи подарък! Аз искам той да донесе здраве на Алекс.

Трогнах се от болката, която бе изписана в очите на това малко момиче. Поставих се на негово място. Поставих се на мястото на нейните родители. Замислих се за всички хора, които се радват от настъпването на предстоящия празник  и за семейството на Ана, което се моли само за едно - Алекс да оздравее! Исках да зарадвам с нещо това притеснено дете.

В края на часа я извиках при мен. Погалих русата ѝ глава и поставих в ръцете ѝ малка стъклена сфера. Ана я разклати и в нея затанцуваха безброй бели снежинки, а усмихнатият Дядо Коледа и еленът му Рудолф сякаш оживяха.

 - Виж, Ана! Тази стъклена топка е вълшебна и тя ще внесе коледното чудо във вашия дом. Знай ,че ако силно вярваш и искаш брат ти да оздравее, той ще оздравее! И никога не забравяй! По Коледа стават чудеса!.....

 - Значи все още я пазиш? – попитах аз учуден.

- Ооо, да! Разбира се, че я пазя! Благодарение на вярата ми в нея Алекс оздравя. Но вече е време да се разделя с моята вълшебна сфера и да я подаря на дете, което наистина има нуждата да вярва, че Коледното чудо може да влезе и в неговия дом.


Автор: Teoдор Танев - 7 „д“ клас

ОУ „Елин Пелин“, град Бургас 


Този разказ е част от петия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от петото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са от цяла България, на възраст от 5 до 18 години.

Събрахме 70 истории разделени в седем категории: приказки за най-малките, какво ми разказа вятърът, приказки за животни, приказки за магии и вълшебства, фантастични истории, морски небивалици, приказки и стихове за добри и щедри сърца.

© БНР Бургас, 2021


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" на 26 август

Темите в предаването: Откъде идва неприятна миризма на нефтопродукти през последните дни в Бургас?Темата беше разисквана днес на ресорната еко комисия към общинския съвет, мненията обобщава Свобода Атанасова. Да отпаднат външните оценявания за 4 и 10 кл. предлагат за поредна година от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Организацията на тези..

публикувано на 26.08.24 в 14:51

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 26 АВГУСТ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 26 АВГУСТ! В понеделник всички се чувстваме като Робинзон Крузо. Много ни е мъчно за петък… От друга страна - нова седмица, нов късмет. И не забравяйте, че може да е последната за август, но това е месецът, през който всеки ден е лято! Добро утро и от сутрешния ефир на  БНР – Бургас, ето и темите ни до..

публикувано на 26.08.24 в 06:59

Булевард "Демокрация" на 23-ти август

Започваме с интернет измама, свързана с издаването на карти за градски транспорт на цена от малко под 4 лева. Каква е схемата и какво цели след малко. Грийнпийс има идея за създаването на първия изцяло морски резерват. Той ще се намира край Маслен нос и предвижда ограничения касаещи риболова, но не само. Подробностите са също след малко. Днес е..

публикувано на 23.08.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 23 АВГУСТ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 23 АВГУСТ! В Римската империя “петък” е посветен на богинята Венера - богинята на любовта, красотата и живота. Родена от морската пяна … И днес, с усещане за лято, морски бриз и плажен уикенд – добро утро в петък! Усмихваме последния делник и в сутрешния ефир на  БНР – Бургас, ето и темите ни до 10.00ч...

публикувано на 23.08.24 в 06:59

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 22 АВГУСТ:

Няма нужда да се борите с този свят. Просто изберете това, което харесвате в него. Добро утро в четвъртък! Екипът ни днес – звукорежисьор е Алекс Пенев, новините представя Християна Йорданова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето темите и гостите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч: -   Нов парк ще бъде изграден в Приморско. В понеделник..

публикувано на 22.08.24 в 06:30

Булевард "Демокрация" на 21-ви август

Работници от трети страни наети в Слънчев бряг напускат внезапано. Според хотелиер те ползват страната ни за отправна точка към работа в други европейски страни и се касае за трафик. От полицията обаче отквърлят тази версия. Подробностите са в първия час. Също тогава продължаваме темата за сезона и препоръки какво да се промени за следващия.  Във..

публикувано на 21.08.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 21 АВГУСТ!

Както знаете, най-лесният начин да сбъднем мечтите си е първо да се събудим... Добро утро в сряда! Прегръщаме делника и всичко, което ни поднася, с усмивката на изпили първото си кафе ранобудници! А в сутрешния ефир на  БНР – Бургас до 10.00ч. предстоят важни и интересни теми: Продължава кризата с безводието в Ямболска област. Десетки села..

обновено на 21.08.24 в 07:04