Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радвам се, че бях част от уникалното откриване на ЕСК

| обновено на 14.01.19 в 16:02

Основната идея на Европейската столица на културата е да остане нещо дълготрайно, заяви за БНР Диан Чобанов – музикален директор на Пловдивската опера.

„Самото събитие заслужава повече усилия, така че поколенията след нас да знаят и да го свържат с нещо, визирам някаква сграда, зала, било то и реновирана. Трябва да се направи нещо. Това е моят апел към всички, от които това зависи. Градът го заслужава, този формат го заслужава, институцията го заслужава. Въпреки че условията не са оптимални, се стараем да бъдем на абсолютно ниво“, добави той в съвместното предаване на "Хоризонт" и Радио Пловдив „Сто-лица култура“.

Според него комбинацията между симфоничен оркестър и традиционни инструменти, като гайда, не е нещо ново. Той смята, че е било изключително добро попадение.

„Безкрайно се радвам, че бях част от това уникално събитие. Химнът на Пловдив 2019 – „Заедно“, според мен беше много вярно попадение. Получи се страхотен празник“, каза още Чобанов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Златимир Коларов

Жената през погледа на мъжа в роман на професор Златимир Коларов

Един увлекателен роман представям на вашето внимание от проф. д.м.н. Златимир Коларов "По тънката повърхност на леда", лекар-писател, романист, разказвач, сценарист. Автор на близо 600 научни труда, статии и книги - наши и международни. Силно разтърсващи истории за жената през погледа и душата на мъжа. Нестандартни герои и съдби, които оживяват пред..

публикувано на 03.08.24 в 16:25

Книгата "Българските християнски селища в Западна /Беломорска/ Тракия е настолно четиво за всеки родолюбив българин

Тази неделя представям паметната книга на Димитър Шалапатов, лека му пръст, "Българските християнски селища в Западна/ Беломорска/ Тракия", с любезното съдействие на д-р на литературата Елена Алекова. Малко пояснение: Димитър Шалапатов тръгва от една забележителна книга на проф. Любомир Милетич "Разорението на тракийските българи 1913 г." и..

публикувано на 03.08.24 в 16:17
Стефано Рагацо пред Безименната кула

Екстремните спортове 28 юли - 3 август 2024

Италианецът Стефано Рагацо (Stefano Ragazzo) напомни по безкомпромисен начин, че в свят на засилваща се комерсиализация има как човек да прави стойностни постижения, без да робува на спонсори и техните очаквания, воден единствено от собствените си убеждения и желания. Алпинистът, който е в Христова възраст (33 год. - бел.ред.), прекара 9 дни сам на..

публикувано на 03.08.24 в 10:41

28.07.24 Законите на Мърфи

Изречението на Валентин Димитров от Варна стана победител за месец юли:  Изключенията потвърждават само тези правила, които са им удобни.  Чуйте новите предложения в звуковия файл. 

публикувано на 29.07.24 в 10:15
Михаил Кръстев

Екстремните спортове 21 - 27 юли 2024

Спасителна операция е в ход по Западната стена на К2 . Издирват се двамата известни японски алпинисти Kazuya Hiraide и Kenro Nakajima. ExplorersWeb съобщава, че те са тръгнали от базовия лагер преди 3 дни в опит да изкачат в алпийски стил и по нов маршрут страховитата Западна стена, премината за първи път през 2007 г. от руснаци и характерна с..

публикувано на 27.07.24 в 17:16
Алекс Тоткова

Екстремните спортове 15 - 21 юли 2024

Алекс Тоткова зае 6 място на Световната купа по трудност в Бриансон , Франция. С това 19-годишната катерачка стана 10-а във временното класиране, остават още два кръга наесен. В Бриансон победи Мей Котаке от Япония - страната, която все повече се налага като водеща сила в спортното катерене. Второто и третото място бяха заети от италианката Лаура..

публикувано на 21.07.24 в 13:07

21.07.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 21.07.24 година.

публикувано на 21.07.24 в 08:15