Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Татул"

Представяме филма "Татул", екранизация на едноименната творба на Георги Караславов. Действието се развива в Българско село през 30-те години на XX век. Сюжетът разказва за младата вдовица Тошка, която живее в дома на свекърва си Мариола заедно с детето и девера си Иван.
   

Филмът Татул излиза на екран през 1972-ра година под режисурата на Атанас Трайков. Сценарият е на Георги Караславов и на Слав Г. Караславов.

В ролята на свекървата участва талантливата Елена Стефанова, а образа на снахата е поверена на театралната актриса Меглена Караламбова.

В лентата участват любими артисти като Антон Горчев, Георги Георгиев - Гец, Кунка Баева, Антон Карастоянов, Иван Томов.

Тазгодишният носител на наградата "Аскеер" за цялостно творчество и принос в театралното изкуство Иван Налбантов изпълнява ролята на Иван.

Внезапната смърт на Минчо променя отношението на майка му Мариола към овдовялата му съпруга Тошка. Дотогава двете са живеели в разбирателство.

Веднъж промъкнало се съмнението у свекървата, тя намразва снахата. Мариола се бои, че овдовялата Тошка ще се ожени втори път и на основание на законите ще вземе част от имота, който и без това е твърде малък. По този начин другият син, брат на починалия, още неженен, ще трябва да получи част само от имота, а това ще му бъде недостатъчно за прехранване. Мисълта, че имотът ще трябва да се раздели, не й дава покой. В лицето на снаха си тя вижда враг и се стреми да настрои срещу нея и живия си син.

Опитите на Иван (в ролята - Иван Налбантов) да защитава снахата са донякъде успешни, но само временно. Майка му успява да го убеди, че Тошка ще му вземе имота.

Семейството на Минчо живее бедно. За да направят помен както трябва, майка му заръчва на брат му да продаде чувал пшеница, за да приготвят някой лев. На помена за Минчо Тошка си признава пред леля й, че свекърва й я тормози. Иван разбира, че хората в селото говорят, че майка му тормози снахата.

За да се отърве от снаха си Мариола й възлага непосилна работа. Кара я в  студеното време да гази с боси крака в мократа кал. Тя стига и по-далеч,  след като разбира, че Цанкиното дете се отровило без да иска с татул. Мариола стига до решението да отрови снаха си.

За филма "Татул" актриса Меглена Караламбова разказва, че е била поканена за ролята на Тошка след като се е снимала във филма "Осмият". Меглена Караламбова има две роли в киното, творческия си път посвещава на театъра. 

Можете да я гледате на сцената на театър 199 в София на 17 юни в постановката "Заешка дупка", а на 30 юни в постановката "Разговори с мама". На 4 юли ще участва в представлението "4 хиляди мили".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56