Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки търси "Равновесие"


Представяме ви филма „Равновесие“ на режисьора Людмил Кирков по сценарии на Станислав Стратиев. Лентата излиза на екран през 1983 та година. Музиката за филма композира Борис Карадимчев.

Стефан Данаилов, Ваня Цветкова, Павел Попандов, Катерина Евро, Константин Коцев, Георги Георгиев - ГЕЦ са само част от палитрата актьори, които участват във филма. Действието се развива на морето, където пристига снимачен екип. Новата продукция носи и името на самия филм, който разказва някаква любовна история. Очаква се лентата да пожъне голям успех - с добър сценарии и актьорски екип. На фона на снимките, живота на някои от героите съвсем не е белязан със същия успех. Милко - шофьорът в продукцията има амбиции, но те остават негови несбъднати мечти. В училище не се показва като добър ученик:

Като не е добър в училище, Милко се надява да успее в спорта, тренира бокс. Милко и приятели припечелват някой лев по нелегален начин.Сюжетът на филма разказва и историята на съпругата на Милко - Елена, в ролята Пламена Гетова. От малка тя се грижи за болната си майка, изрядна е в училище, но не може да се съгласи да прави това, което й се диктува.

Елена успява да завърши успешно образованието си, започва работа в завод и се издига до началник. В завода работи и съпруга й Милко, който обаче не се свени да й изневерява. Лека, полека голямата любов се е превърнала в досадно за съпруга съжителство, който е избрал да напусне завода и да стане шофьор на такси. За да припечелва нещо допълнително се е цанил за шофьор на продукцията, където се запознава с Мария, помощник режисьор. Сюжетът разказва и нейната история. Милко решава, че тя ще му помогне да стане автомобилен състезател, като по този начин ще изплува и най-накрая ще започне да печели големите пари. Съпругата му Елена също е част от снимачния екип, тя е касиер на продукцията. От погледа на никой не убягва, че мъжът й й изневерява с помощник - режисьора Мария.

Всеки герой се вълнува само от собственото си равновесие. Някои го намират в добре свършената работа, други - не. Снимачният процес и съдържанието на филма неочаквано отстъпван пред драмата в реалния живот. Равновесието на всички е нарушено след самоубийството на Елена, която отказва да си затваря очите пред поредната изневяра на Милко, след поредното й диктуване какво да прави в живота. За едни това е неприятен епизод, който трябва по-бързо да бъде забравен, но за други като Сценариста и Режисьора, е повод за сериозна равносметка за техния живот и филмите, които снимат. Те са разтърсени от прозрението, че без да осъзнават са оставили животът да минава покрай тях, а те се крият от него зад безсмислени филми. Оказва се, че равновесието, към което всички се стремят, твърде лесно може да се превърне в равнодушие.

Филмът Равновесие печели:

  Сребърен медал от XIII Международен кинофестивал, Москва 1983 г.

·  Награда за режисура на Съюза на българските филмови дейци, 1983 г.

·  Първа награда от Фестивала на българския игрален филм, Варна 1984 г.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Алекс Тоткова

Екстремните спортове 15 - 21 юли 2024

Алекс Тоткова зае 6 място на Световната купа по трудност в Бриансон , Франция. С това 19-годишната катерачка стана 10-а във временното класиране, остават още два кръга наесен. В Бриансон победи Мей Котаке от Япония - страната, която все повече се налага като водеща сила в спортното катерене. Второто и третото място бяха заети от италианката Лаура..

публикувано на 21.07.24 в 13:07

21.07.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 21.07.24 година.

публикувано на 21.07.24 в 08:15
Борис Машалов

Борис Машалов - северняшкият славей

Борис Машалов има специално място в българската народна музика. Той е един от първите утвърдени в публичното пространство певци у нас с изпълнения по радиото, с концерти и записи на грамофонни плочи. Роден е в град Севлиево на 30 януари 1914 г. и израства в семейство на потомствени занаятчии и певци. Певческият талант на Машалов проличава още в..

публикувано на 16.07.24 в 03:00
Първо изкачване на Muchu Chhish

Екстремните спортове 7 - 15 юли 2024

Димитър Атанасов победи в най-дългата дистанция на състезанието по планинско бягане "Трявна Ултра" . Той измина 154-километровото трасе за 20:35:12 часа. При жените най-бърза беше Елена Борисова - тя постигна време 27:06:46 по тежкото трасе, с 6300 м денивелация, което включваше два пъти преминаване през билото на Стара планина и минаване през Шипка и..

публикувано на 15.07.24 в 12:53

14.07.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 14.07.24 година.

публикувано на 14.07.24 в 08:44

07.07.24 Законите на Мърфи

Чуйте в звуковия файл рубриката " Законите на Мърфи" от 7 юли 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 08.07.24 в 09:44
Иво Андреев на финала на Е4

Екстремните спортове 1 - 7 юли 2024

Шестима планински бегачи застанаха на 5 юли на масов старт по българския участък от туристическия маршрут Е4 , познат още като „Петте планини“. Трасето е 240 км, с 14 000 метра изкачване във Витоша, Верила, Рила, Пирин и Славянка. Шестимата са сред най-успешните ултрамаратонци в България - Росен Русев, Пламен Манов, Георги Деспотов, Иво Андреев,..

публикувано на 07.07.24 в 14:45