Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Оперната прима започва 19-и майсторски клас в Нов български университет

Райна Кабаиванска: Много от оперните певци по световните сцени са минали през майсторския клас на НБУ

През целия си живот аз търся справедливост, сподели тя

| обновено на 10.09.19 в 14:59
Снимка: Булфото

"Не вярвах в такова дълго бъдеще на майсторския клас. Най-важното е, че той дава световни резултати", каза в специално интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" оперната прима Райна Кабаиванска, който започва майсторски клас в Нов български университет. За 19-и пореден път тя ще работи с млади оперни певци от цял свят. 

Пред БНР Кабаиванска коментира, че много от певците, които сега пеят по световните сцени, могат да кажат, че са минали през майсторския клас на НБУ и по-голямата част от тях, са получили стипендии от България. 

"Тези млади хора никога не ме напускат и особено тези, които имат да подготвят нови роли, пристигат тук. Така че аз съм ги осиновила всички тези млади хора, които са пръснати по света, но казват, че са учили в моя майсторски клас в Нов български университет, с моя фонд", разказа оперната прима.  

Райна Кабаиванска сподели, че следи преди всичко етичното развитие на учениците си: "Защото това е свят, в който трябва да устояваш на всяка цена срещу много външни раздразвания. Аз съм не за рекламата, а за истинската ценност. Само ако има истинска ценност, се върви напред. И преди всичко етичната страна, защото музикалната страна трябва да е неоспорима".

"Смятам, че операта е нещо като музей. Всяка опера е като една картина, която се ражда в един период от ръцете на един композитор, влял вътре в нея всички свои разбирания", обясни тя и коментира, че да се модернизира операта би означавало да се правят постановки, които са не в хода на историческия период, може би. По думите ѝ модернизацията е приемлива само ако тези постановки са гениални и направени от гениални режисьори, които не вървят против музиката. 

"През целия си живот аз търся справедливост - в социалния живот, в политическия, в оценката и в изкуството. Понякога я намирам, но понякога - не", сподели още оперната прима пред БНР.

Галаконцертът с талантите от майсторския клас ще е на 29-и септември в Софийската опера и балет. Тогава Кабаиванска ще присъди и стипендиите от своя дарителски фонд в университета. Стипендианти на фонда през годините са близо 90 млади оперни певци от България и чужбина.

Цялото интервю на Даниела Големинова с Райна Кабаиванска в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.