Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 5 - 11 януари 2020

Бобо Гарибов и Тина Близнакова
Снимка: Freeride Team BG

ФРИРАЙД

Още с първия си старт в чужбина и с българския отбор по фрирайд Тина Близнакова завоюва второ място - ски девойки. Втори се класира и Борислав Гарибов - ски младежи. Двамата участваха в състезание 2 звезди в Капл, Австрия. Пак там, но в състезание от по-горна категория - 3 звезди, участва и Борис Първанов. Това е последен сезон за Бобо Гарибов при младежите. Миналата година той се класира пети. 

Общо петима души от българския отбор по фрирайд се състезават днес. Скиорите Симеон Павлов и Валери Пелтеков участват в състезание от най-висок ранг - 4 звезди в La Rosiere, Франция. Те мерят сили с някои от най-големите имена в спорта: Лео Слемет (ски, Франция, шампион на FWT 2017), Вадек Горак (ски, Франция, победител на Xtreme Verbier 2019). Ски мъже е най-оспорваната категория, с най-многобройна конкуренция. 
Очаквайте подробности!

АЛПИНИЗЪМ

Германецът Йост Кобуш напредва към превала Лхо Ла и установи Лагер 1 на 6000 м височина (общо 3 въжета с някои много трудни пасажи). Целта на 27-годишния алпинист, който в момента е в Базов лагер, е зимно соло изкачване на Еверест без допълнителен кислород и то частично по трудния Западен гребен (преминат в своята цялост за първи път през 1979 г. от югославски алпинисти и повторен през 1984 г. от участниците в българската национална експедиция, оттогава никой не е стигал до Еверест по Западния гребен, т.нар. Жесток път). В горната част Кобуш ще премине по кулоара Хорнбайн - маршрут, който е изкачван от едва 9 души и няма преминаване вече близо 30 години, като нито едно от тези изкачвания не е зимно.

Йост Кобуш

Алекс Чикон пристигна в Непал за втория етап от своята експедиция. След като прекара почти месец в Антарктида и плава с кораб с екипа си между ледени блокове, испанският алпинист прекара няколко дни у дома си. В неделя целият му екип трябва да се събере в Лукла, за да се отправят за Базовия лагер на Ама Даблам. Изкачването на шестхилядника ще бъде част от аклиматизацията на испанеца в опита му за зимно изкачване на Еверест (заедно с Оскар Кардо, Джонатан Гарсия и трима шерпи). Това ще бъде трети опит за Чикон на Еверест след зимите на 2016-2017 г. и 2017-2018 г. При първия си опит Чикон достигна до Лагер 4 на 8000 м, а при втория - до 7850 м.

Чикон - с пермита за Ама Даблам

Денис Урубко и Дон Боуи достигнаха за 2 дни 6200 м на Броуд Пик. В момента те и партньорката на Боуи - финландката Лота Хинца, са в Базов лагер. 

Урубко и Боуи

При ветрове със скорост 130 км/ч Симоне Моро и партньорката му Тамара Лунгер се изкачиха до 5500 м на Гашербрум 1, преминавайки лабиринт от сераци. Целта на двойката е да направи първи зимен траверс на 2 осемхилядника - Гашербрумите 1 и 2.

Симоне Моро и Тамара Лунгер

Целият екип на Мингма Джи Шерпа вече е в Пакистан. В неделя те започват трекинга до Базовия лагер на К2. Участниците в експедицията ще се опитат да осъществят първо в историята зимно изкачване на този осемхилядник. Ръководителят на експедицията обяви, че ще опита това да стане без допълнителен кислород. Мингма Джи изтъкна, че досега няма зимно изкачване на осемхилядник от непалец и затова ще опитат те да запишат подобно постижение. Шерпът показа специална маска за дишане, спираща студения въздух, каквито са използвали руските алпинисти на К2 през 2012 г. 

Мингма Джи Шерпа с маската

Джими Уеб реши боулдър проблема "Lucid Dreaming" 8С (V15) в Калифорния. Отнело му е 9 дни работа. Първи изкатерва боулдъра Пол Робинсън - през 2010 г., и дава по-висока категория 8С+ (V16). През 2014 г. Даниел Уудс прави второ преминаване. 

Връх Тайри

Екстремният фотограф, катерач и скиор Джими Чин замина за експедиция в Антарктида. Той ще опита да направи две премиерни спускания, за които пише, че мечател от години. Едното е по североизточната стена на Тайри (4852 м) - вторият по височина връх в Антарктида. Втората цел е нова линия по континенталния първенец Винсън (4892 м).
Джими Чин е един от най-известните екстремни режисьори и фотографи. Лентата му "Фрий соло" миналата година спечели "Оскар" за най-добър пълнометражен документален филм.

ЕКСТРЕМНО КИНО

10-те най-отличени филма от 19-ото издание на Банско филм фест ще бъдат излъчени в София. Традиционната панорама “Ехо от Банскофилмфест’ 2019” е на 4, 5 и 6 февруари в Полския институт. 
Също там идния вторник, 14 януари, Георги Георгиев-Черния ще направи презентация за историята на изкачванията по ембелматичната Северна стена на връх Вихрен. 
В края на месеца пък организаторите на фестивала ще представят италианска кинопанорама за екстремни филми. Тя ще се проведе на 25, 26 и 31 януари в столичното кино "Влайкова". Подробности за трите събития има на сайта на Банско филм фест.
   



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56