Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 12 - 18 януари 2020

Петя и Камен (вторият от ляво надясно)
Снимка: IMG

ОБНОВЕНО

БЪЛГАРИTE В ЕКСТРЕМНИТЕ СПОРТОВЕ

Рано тази сутрин (18 януари) адвокат Петя Колчева и съпругът й - финансистът Камен Колчев, изкачиха връх Винсън (4892 м), първенеца на Антарктида. Това съобщи за БНР дъщеря им Марина. Така до завършването на проекта на сем. Колчеви за изкачване на най-високите върхове на всички континенти остава връх Аконкагуа (6962 м), в Южна Америка*. В следващите дни семейството ще се насочи натам. След Аконкагуа Експедиция "3 в 1" продължава с Фиц Рой (3375 м) в Патагония. На този връх опит ще направят Петя и алпинистите Младен Данков, Милен Братанов и Николай Стоянов, които утре заминават натам.


Борис Първанов

Във Варс, Франция се проведе 3-звездно състезание по фрирайд. Борис Първанов зае осмо място при сноуборд мъже, с нова линия на склона, като бътчек на последния дроп го лиши от потенциално топ 5 класиране. С чист рън с 3 дропа Боян Бъчваров стана 18-и. С чист рън също Симона Камберова зае 13-ото място, а Десислава Димитрова - след падане при кацането на един от дроповете, стана 15-а.

От българския отбор по фрирайд съобщиха и за две нови попълнения при младежите в сноуборда тази година - Теодора Илиева и Савина Димитрова. Теди е първата българка сноубордистка, получила квота за Младежките Олимпийски игри. Тя и треньорът й Никола Манолов са в Лозана, Швейцария, за да тренират на крос трасето, на което ще се състезават на 20 и 21 януари.

===

Край хижа “Алеко” на Витоша в събота се проведе състезание по ски-алпинизъм в дисциплината ‘индивидуално”. Надпреварата бе част от “Витоша зимен фест”, с който Българската федерация по катерене и алпинизъм отбеляза Световния ден на снега. Победител в състезанието (трасе А +1050 / -605 м, 10 км,) очаквано стана Никола Калистрин с време 1:13:45 ч, следван от Антони Диков и Цветомир Георгиев. При жените първа стана Боряна Щиркова (2:11:40), следвана от Пламена Петрова и Венелина Янакиева.

Световният ден на снега беше отбелязан днес със специална програма и в курорта Боровец.


Димитър Бърдарев

В петък, на 70-годишна възраст почина проф. Димитър Бърдарев, един от пионерите на българския алпинизъм. Той е сред най-добрите състезатели по ски-рали у нас, победител в престижното международно ски-рали в Леко, Италия през 1976 г. Участник в първата българска експедиция на осемхилядник - връх Лхотце през 1981 г., след това и в експедицията до Еверест през 1984 г. (достига до 7800 м височина). Преминава редица трудни маршрути в Алпите, Кавказ, Памир. Бил е 8 пъти на Елбрус, преминава трудния траверс на веригата Шхелда. Изкачва седемхилядниците Комунизъм, Ленин и Ношак. Дългогодишен ръководител на катедрата по алпинизъм в НСА.


ЗИМНИ ЕКСПЕДИЦИИ

Започна полската експедиция на седемхилядника Батур Сар (7795 м), за която легендарният алпинист Кшищоф Виелицки съобщи неотдавна в интервю за БНР. Тя има за цел да подготви екип за предстоящата догодина полска зимна експедиция на К2. Ръководител за Батур Сар е опитният Пьотр Томала. В състава й са Рафал Фрония (той и Пьотр Томала участваха в зимната експедиция на К2 през 2018 г.), Войчех Флачински, Филип Бабич, Мариуш Хатала, Каспър Клод и Марко Швидегал.

Хатала има зимно изкачване на Хан Тенгри, Флачински има в актива си Нанда Деви Изток (7434 м), Макалу, Денали, Маунт Логан (5959 м), Бабич е много силен алпинист, който ще провери сега височинната си поносимост, а Клод и Швидегал нямат височинен опит. Екипът ще действа напълно самостоятелно. Избран е този връх, заради голямата разлика от Базов лагер (4000 м) до горе, и това, че се намира на същата географска ширина като К2.

Междувременно, полякът Адам Биелицки обясни, че възстановяването на петата му, която пострада при инцидент миналата есен, не му позволява да се включи в експедицията до Батур Сар, и се надява тази зима да направи някакви изкачвания по-близо - в Татрите или Алпите. Опитният полски алпинист допуска, че заради климатичните промени, вероятно в съвсем близко бъдеще експедициите по високите върхове ще се изместят изцяло през зимата, заради нестабилните снегове през летния сезон.

===


Денис Урубко достигна тази седмица Лагер 2 (6400 м) на Броуд Пик, следван от партньора си Дон Боуи и приятелката му Лота Хинца, а днес съобщава, че са стигнали и до 6700 м и утре трябва да се върнат в Базов лагер. В момента времето в района е подходящо за ходене, но в следващите дни се очаква влошаване на условията.


Симоне МОро

След като отвориха пътя към Лагер 1 на Гашербрум 1, Симоне Моро и партньорката му Тамара Лунгер съобщават за температури от минус 30 градуса при Базовия лагер. Силните ветрове не им позволяват да спят, разрушили са банята и тоалетната им. Голяма плоча нов сняг се е отцепила и се е плъзнала по склона, но е спряла пред тях, затова са се върнали в Базов лагер, където ще изчакат стабилизиране на времето. Зимата не е за тези, които са по-смели, а за онези, които имат повече търпение и мъдрост - пише Моро в типичния си филофоски стил и изказва възхищението си от полските първопроходници в зимните изкачвания на осемхилядници.


Йост Кобуш

Германецът Йост Кобуш стигна миналата неделя Лагер 1 (6000 м) на Еверест, а тази седмица съобщи, че се е изкачил до 6180 м, за да провери силите си. Фотографът Даниел Хъг ще бъде с него до 22 януари, след което 27-годишният алпинист ще остане сам в опита си за зимно соло изкачване на върха, без допълнителен кислород. Кобуш ще се опита да мине по Западния гребен, като в горната част ще се отклони по кулоара Хорнбайн.

===

Екипът на Мингма Джи Шерпа се очаква днес да е достигнал по ледника Балторо до Лагер 2 на К2 и след два дни да се върне в Базов лагер.


Чикон пред Ама Даблам

Алекс Чикон и екипът му са в Базовия лагер на Ама Даблам. Испанецът съобщава, че не са имали проблеми с аклиматизацията, а времето за момента е стабилно. Водени от опита си миналата зима на К2, за 4 часа са изградили отново иглу в Базовия лагер. След Ама Даблам Чикон и част от екипа му ще се отправят към Еверест.

===

Нирмал Пурджа и Чанг Дава Шерпа стъпиха на Аконкагуа на 16 януари, а тази седмица стана ясно за нов рекорд в скоростното изкачване на континенталния първенец. На 27 декември чешкият алпинист и планински бегач Мартин Зхор изкачи Аконкагуа за 3 часа, 38 минути и 17 секунди. Стартът е бил от Базовия лагер на Пласа де Мулас (4300 м). Предишното най-добро време по този маршрут беше 3 часа, 40 минути и 20 секунди. Това е трето изкачване на върха за 38-годишния чех в рамките на няколко дни. На 17 декември той го направи от Базовия лагер Пласа Архентина, на 24-и - от Пласа де Мулас, като тогава му отне 4 часа и 38 минути.

Зхор, който никога не се е изкачвал над 5500 метра преди Аконкагуа, сподели: „През деня на рекорда използвах много лека екипировка: тениска от мериносова вълна, леко яке от гортекс, панталони и обувки за планинско бягане. Имаше много слаб вятър и температура около -10°C на върха. Тази година планината е много суха, по-голямата част от маршрута е чакъл и скали, с малко сняг над 6000 метра."


Ксавие Менискус

Французин подобри световния рекорд за най-дълбоко пещерно гмуркане. В края на миналия месец Ксавие Менискус се е спуснал за 22 минути до 286 метра дълбочина в пропастта Фронт Естамар във Франция. Досегашният рекорд беше на Нино Гомес - с 3 метра по-малко.

---

* През 2004 г. Петя Колчева изкачва Аконкагуа, но съпругът й не успява. Така, с днешното изкачване на Винсън тя стана първата българка, изкачила всички континентални първенци.


Следете новините в рубриката на БНР "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56

07.04.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 07.04.24 година.

публикувано на 07.04.24 в 08:15
Победителите при мъжете - Държавно първенство по боулдър

Екстремните спортове 24-31 март 2024

Обиколката на Витоша тази година ще бъде на 29 и 30 юни , съобщиха организаторите, а регистрацията започва от първи април. Това ще бъде 41-ото издание на най-стария ултрамаратон на София, като по традиция в 6 часа сутринта в събота (29 юни)  ще стартират колоездачите и дуатлонците, а в полунощ срещу неделя (30 юни) ще потеглят скороходците и..

публикувано на 31.03.24 в 14:14

31.3.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 31.03.24 година. Изречение на месеца: " Малкият ум е пълен с големи претенции ". Автор е д-р Драгомир Мирчев от Хасково. 

публикувано на 31.03.24 в 08:15