Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

" Бялата стая" - между миналото и настоящето, спомените и четирите стени

Бялата стая“ е български филм от 1968 година на режисьора Методи Андонов, по сценарий на Богомил Райнов. Редактор е Павел Вежинов. Оператор е Димо Коларов. Създаден е по повестта „Пътища за никъде“ на Богомил Райнов. Музиката във филма е композирана от Димитър Вълчев. Художник на постановката е Петко Бончев.

Действието се развива в София през 60-те години на XX век. Историята следва живота на учения Петър Александров - в ролята - Апостол Карамитев, който е в болница, тежко болен. Дългите часове в самота, между четири стени, го карат да размишлява за себе си, за живота и всички онези неща, които са му се случвали през годините. Спомените го връщат обратно при срещите с неговия приятел Буби и любовницата му Рина - в ролята - Елена Райнова. Буби е женен, а Александров служи, за да бъдат  прикрити срещите му с Рина. Александров неусетно се влюбва в Рина, но пази чувствата си в тайна. Буби разбира за връзката им и казва на приятеля си да не ходи след Рина, защото тя не е за него. „Не гони тая жена... нямаш необходимите средства да си я сервираш.“ Александров си въобразява, че Рина го обича, но истината е друга - с "големи чувства само не се живее".

Филмът постоянно смесва сегашно и минало, спомените и бялата стая.

Спомня си за първата среща с бъдещата си съпруга Саша, тогава негова студентка. За раждането на първородната им дъщеря и прекрасните мигове, които е имал със семейството си. Спомня си за неосъществената мечта - книгата му “Психология на чувствата” да види бял свят.

Пред прага на вечността един мъж търси отговорите на въпросите от човешкото битие и се отправя на дълга разходка в миналото - от прозореца на бялата стая...

„Бялата стая“ е дебютна кинотворба на режисьора Методи Андонов. Ето какво казва той за филма: "Не бих искал да се занимавам с „болнична творба“. И по начало „Бялата стая“ не е „болнична“ история. Болницата и болестта на главния герой в крайна сметка имат символичен характер. На 45 години Александров се изправя неочаквано пред смъртта… Всъщност болестта, това е временната спирка в живота на героя, спирката, на която той трябва да преоцени целия си съзнателен живот взискателно, сериозно и прецизно."

„Бялата стая“ получава голямата награда "Златна роза" и наградите за: най-добра мъжка роля на Апостол Карамитев и най-добра женска роля на Доротея Тончева от Фестивала на българското игрално кино /1968/; Първа награда за филма на режисьора Методи Андонов от Международния филмов фестивал в Делхи /1970/.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Забранено за възрастни" преплита гледни точки

Тя е срещу всички и настройва всички срещу себе си с поведението си и с начина   си на протест. Сменя училищата, защото отказва да търпи подигравките на съучениците. Тя е Виола и е ученичка в 9 клас във времето, когато за неприлично държание се намаляваше поведението. Днес ще ви представя филма "Забранено за възрастни", излязъл на екран..

публикувано на 16.02.20 в 06:30
Божидар Антонов (вляво) и Мартин Стефанов

Екстремните спортове 9-15 февруари 2020 г.

БЪЛГАРИ В ЕКСТРЕМНИТЕ СПОРТОВЕ Никола Леваков, Тако Младенов и Стоян Тодоров изкачиха Фиц Рой (3405 м) - един от символите на бигуол катеренето. Върхът се намира в Андите, в Патагония на границата между Аржентина и Чили, и е обграден отвсякъде от 1000-метрови стени. Тримата ни алпинисти са преминали по “Supercanaleta” - популярен,..

публикувано на 15.02.20 в 20:55

16.02.20 Законите на Мърфи

Рубриката от 16.02.20 г. Водещ: Евелина Стоянова

публикувано на 16.02.20 в 08:30

9.02.20 Законите на Мърфи

Рубриката от 9.02.20 г. Водещ: Евелина Стоянова

публикувано на 09.02.20 в 08:30
Коста Филипов

Костадин Филипов: Северна Македония трябва да се съобразява с България, а не обратното

„България е държава – член на ЕС и НАТО и Северна Македония трябва да се съобразява с нея, а не обратното“. Това каза в интервю за БНР журналистът и преподавател Костадин Филипов в коментар на скорошно изявление на служебния премиер на западната ни съседка Оливер Спасовски, че т.нар. македонски език трябва да се изучава и в съседните държави,..

публикувано на 08.02.20 в 12:51

"За къде пътувате?" - пита Рангел Вълчанов и ни оставя да тръгнем на където си искаме

"За къде пътувате?" - ще попита Ранчел Вълчанов и ще ви остави да тръгнете на където си искате. "Аз съм свободен човек и мога да избягам", така си мисли доцент Радев, който отдавна е мъртъв, според данните от енцефалограмата. Съсценарист на лентата е Георги Данаилов, а операторското майсторство е на Радослав Спасов. В ролите..

публикувано на 09.02.20 в 07:00

"Търси се съпруг за мама" - заглавие от колекцията ни за любими български филми

Режсьорката Мариана Евстатиева – Биолчева и сценаристката Калина Ковачева поставят пред зрителите проблемите на жените, които не са се променили много от 1985 г., когато е направен филмът. И това на фона на ситуации, диалози и кадри от детството на всеки един от нас. А кой не се връща с топлина към своето детство...

публикувано на 04.02.20 в 09:03