Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Препоръките на жителите на област Габрово към бъдещите депутати

Снимка: БТА

Днешният репортаж в рубриката „Преди избора“ е от Габрово. Областта е една от най-малките в страната - на територията и живее 1,5% от населението на България. В 44-тото Народно събрание жителите на областта са представени от четирима депутати от три политически сили. Към новите или новите стари мнозина имат препоръки и очаквания. Други обаче с горчивина споделят, че са спрели да се надяват на политиците. 

Въпреки че е от малките области, Габрово е сред шампионите по привличане на европейски средства, но в района демографските тенденции са силно негативни. Застаряването и намаляването на населението е сериозен фактор от гледна точка на бъдещото развитие на областта, която е с ясно изразен промишлен профил. Тук делът на висшистите е голям, а заетостта е висока. Структуроопределящите предприятия в Габрово и Севлиево работят и произвеждат, макар не в същите обеми както преди пандемията. На този фон, надеждата на жителите на Габрово е за нови възможности за оживяване на региона.

В коментарите си габровци не пропускат в коментарите си и темата за коронавируса. Считат, че който гласува, ще отиде и този път, а пандемията няма да му попречи.

Темата за пенсиите вълнува възрастните хора и в града и по селата. „Живеем на село, а нямаме животни, половината градина е засята с райграс, вместо да отглеждаме домати“ – казва една от жителките на село Драгановци. Така е защото дребните стопани не могат да изкарат нищо с труда си, обяснява мъж, който е сред малкото, в чийто двор все още блеят овце.  

Драгановци е разположено на главния път между Габрово и Севлиево. Няколко фирми развиват бизнес в селото и осигуряват заетост. Местните хора хвалят кмета, че си върши работата. Читалището работи много активно и с децата, и с възрастните. Имат два магазина с всичко необходимо за ежедневието. Тук живеят 300 души и се славят с това, че са родолюбци. На много от къщите се вее националния трибагреник, затова му казват „селото със знамената“. Държат на корените си и милеят за земята си. Разсъждават, че политиците не се интересуват от бита и грижите на хората по селата и в малките градове.

Още за настроенията в Габровско чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Слав Киров

Екстремните спортове 18 - 25 август 2024

Слав Киров постигна 6 място на Световното първенство по спортно катерене за юноши и девойки , в Гуянг, Китай. Победи японецът Юсуки Сугимото, а втори се класира румънецът Дариус Рапа, следван от Шион Омата, Япония. В другата възрастова група Боян Киров се класира на 19 място при юношите, а Валисия Мей - на 28 място. Николай Николов победи в..

публикувано на 25.08.24 в 14:52

25.08.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 25.08.24 година. "Тези с голямото си его сами се спъват в него!". Това е изречението на месеца, а негов автор е Иван Кулински от Угърчин.

публикувано на 25.08.24 в 08:15

Могъщата поезия на Никола Фурнаджиев

Никола Фурнаджиев е роден на 27 май 1903 година в Пазарджик. Сменя няколко специалности в СУ "Климент Охридски", накрая завършва философия и педагогика. На 20 години той става пряк свидетел на Септемврийското въстание 1923 година и на неговите жертви и е смятал, че България е била почти на границата на гражданска война. Това го потриса и той не може..

публикувано на 25.08.24 в 04:41

Клод Дебюси - геният в сянка

Клод Дебюси е гениален френски композитор, създател и най-голям представител на течението импресионизъм в музиката. Със своето творчество той тласка развитието на музикалното изкуство по нови пътища. В произведенията си той пресъздава мислите и настроенията с една нова чувствителност. Новаторството му се изявява навсякъде - и в областта на хармонията, и..

публикувано на 22.08.24 в 03:00
Гашербрум IV

Екстремните спортове 11 - 18 август 2024

Спасителна акция се провежда по склоновете на Гашербрум IV (7925 м) в Пакистан. Екип от елитни руски алпинисти е пометен от лавина, докато се е опитвал да свали тялото на сънародника си Дмитрий Головченко, изчезнал в района миналата година. Експедицията сега е водена от неговия партньор в редица изкачвания Сергей Нилов, а в състава й са Михаил..

публикувано на 18.08.24 в 15:44

18.08.2024 Законите на Мърфи

Рубриката от 18.08.24 година.

публикувано на 18.08.24 в 08:20

11.08.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката " Законите на Мърфи" от 11 август 2024г. 

публикувано на 12.08.24 в 09:46