Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музиката - терапия за тялото, сърцето, ума и духа

Музиката е като храната – има такива които я обичат и ценят, има такива които просто я обичат, има и такива, които прекалено много подбират, но въпреки това солена или безсолна – всички я ценим. За разлика от храната, музиката по всякакви начин си играе със сърцето ни.
Изследвания, направени в Масачузетс показват, че сърцето ни имитира ритъма на музиката, когато я слушаме. Изследванията също така показват, не само че ритъма на сърцето се мени, но и че има значение дали сме музиканти или не. При хора с музикално образование при слушане на бърза музика темпото на дишане, както и сърцебиенето са ускоряват повече от тези на музикално неграмотните. Много са интересните проучвания и факти, свързани с музиката. Ето и някои от тях:
  • Усещането на изтръпване по кожата, което получаваме, когато слушаме приятна музика, е причинено от отделяното на допамин от мозъка, най-често в момента на кулминацията на песента.
  • Според учени, музиката може да активира емоционални, моторни и креативни дялове на мозъка.
  • През 2007 година проучвания потвърдили, че музиката и по специално класическата музика помага на растенията да растат по-бързо.
  • Песента на Селин Дион "My Heart Will Go On" била записана от първия път.
  • “Metallica” е първата и единствена група свирила на всички седем континента.
  • Любимите си песни избираме на база контекст. Макар да променяме вкуса си за музика и интересите си на база най-нови хитове, доказано е, че дълготрайните ни предпочитания се базират на емоционалната ангажираност, която създава конкретна песен.
Терапията с музика е позната от векове. Музиката насочва мрежата от неврони към организирано движение. Тази част от мозъка, която е отговорна за обработването на движенията, е свързана и с речта. По тази причина музиката е добро решение за хора, които имат затруднения с моториката или с речта.
Стилът музика, който слушаме, влияе на начина, по който виждаме заобикалящия ни свят. Сигурно е, че ако слушаме поне веднъж на ден хубава песен, това ще подобри здравето ни.

Ако искате да научите още интересни факти за музиката, чуйте звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56