Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малкият човек от голямата сцена

Тодор Колев, комикът, който разсмиваше хиляди само с една мимика на подвижното си лице, е роден на 26 август 1939 г. в Шумен. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на Николай Люцканов. Разпределен е като актьор в Смолянския театър. Още тогава става популярен с шеговитите си песни, а колегите му го наричат Тошо Адама заради шивашкото ателие "Адам" за модни мъжки облекла на баща му в Шумен. 
През 60-те години на ХХ век започва работа в Шуменския театър, а през 1967 г. играе в Пловдивския театър и е от създателите на Младежката театрална сцена. Тодор Колев получава първа награда на Националния преглед на българската драма и театър за майсторското превъплъщение в ролята на лесничея Марин в спектакъла на Пловдивския театър "Лодка в гората" от Николай Хайтов. Това му отваря пътя към столичните театри – назначен е в Театър "Сълза и смях", където е актьор до 1971 г. Уволнен е и отива да работи в Театър "София". 
Емблематични са превъплъщенията му в образа на Топузов в „Човекоядката” на Иван Радоев, на Коля Красоткин в „Момчета” по Достоевски, на Марин в „Пътеки” от Николай Хайтов, на Орландо в „Както ви харесва” по Уилям Шекспир, на Топузов в „Човекоядката”, Джордж в „Догодина по същото време”. Върховете му обаче остават в киното -  блести в почти 40 филма - „Козият  рог”, „Цар и генерал”, „Иван Кондарев”, „Двойникът”, „Господин за един ден”, „Опасен чар”. 
Страхотната комбинация между музикалната му дарба се съчетава неповторимо с артистичния му талант.  В края на 1975 г. голям успех има негова грамофонна плоча, която обаче по- късно е спряна, а актьорът е обявен за дисидент. 
През 1999 г. издава автобиографичната си книга „Варненското софиянче от Шумен“ с подзаглавие „Житие и страдание грешного Тодора“. 
Повече за мистър "Опасен чар" може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Варошкин по

Екстремните спортове 28 април - 4 май 2024

На първи май българският катерач и сертифициран (IFMGA) алпийски гид Виктор Варошкин стана вторият човек в света, преминал маршрут от най-високата категория в драй тулинга D16 в чист (DTS) стил . Става дума за катерене на скала със сечива и с обувки с котки, а линията “Parallel World” се намира в огромната пещера Tomorrow's World в сърцето на..

публикувано на 04.05.24 в 12:34
Елена Николова

Как "ангелските" инвестиции помагат на малкия бизнес?

Ангелските инвестиции много често се наричат умни пари . Това каза пред БНР Елена Николова, директор "Общности" в Български ангелски клуб.  Тя обясни, че  бизнес ангелите са хора, които инвестират собствените си пари в стартиращи компании, които имат потенциала да се развият много бързо. "Това не са просто инвестиции, които малкият бизнес..

публикувано на 03.05.24 в 17:56
Интерактивна дъска в класна стая на 23 СУ „Фредерик Жолио-Кюри“

Какво ни пречи да се фокусираме върху хубавите страни в системата на образованието?

Как да повишим качеството на образованието? Това продължава да е темата, която стои не само пред нашата образователна система, но и пред други образователни системи по света. Специалисти и изследователи по образованието стигат до извода, че благосъстоянието и позитивната училищна среда са двете основни предпоставки, които могат да дадат добри..

публикувано на 30.04.24 в 14:55

28.04.24 Законите на Мърфи

Рубраката от 28.04.24 година. "Добре подкованият не подбира пътищата" - това е изречението на месеца, а негов автор е Димитър Атанасов от Кубрат.

публикувано на 28.04.24 в 08:15
Президентът и участници в експедицията

Екстремните спортове 20 - 27 април 2024

На церемония във Военния клуб в столицата беше отбелязана 40-ата годишнина от най-голямото спортно събитие у нас за XX век, първата национална експедиция до Еверест.    Участниците в нея бяха удостоени от държавния глава Румен Радев с Почетния знак на президента за "изключителни заслуги в развитието на българския алпинизъм, за проявено мъжество,..

публикувано на 27.04.24 в 15:12

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25