Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Театър-библиотека в Рамат Ган дава сцена на начинаещи актьори

Не всеки, който е завършил висше театрално училище, успява да се реализира като актьор, както не всеки, завършил художествената академия - като художник. Но две от театралните училища в рамките на голям Тел Авив, освен учебните си театри, където могат да се видят абсолвентите в изпитните им постановки, имат паралелен репертоарен театър за току-що завършили млади актьори, които трябва да покажат на какво са способни на широката публика, но преди всичко на директори на съществуващите професионални театри, на режисьори и критици. 

Често на техните представления се отбиват и представители от киностудиите, където предстои кастинг за една или друга роля. 

На поредната премиера на Театър-библиотеката, така се нарича театърът за току-що завършилите театралното училище "Бен Цви" в Рамат Ган, присъстваха кореспондентките на БНР в Израел Феня и Искра Декало.

Няколко актьора се поклониха в края на спектакъла. Малката сцена едва ги побра. За щастие, те не бяха едновременно на театралната площадка по време на представлението. За спектаклите в този театър се избират пиеси с повече действащи лица, с възможности за изграждане на ярки роли, дори при епизодичните персонажи, с музика и танци, така че да могат да бъдат демонстрирани и тези възможности на младите актьори. За това разказа генералният директор на Театър-библиотека в Рамат Ган - Давид Бенеамин:

"Театърът за току-що завършили актьори съществува почти 40 години. Създаден е от директора на театралното училище "Бен Цви", Гери Било, защото много млади хора не могат да намерят веднага място в репертоарен театър, а имат огромно желание да играят в пиеси, където да покажат възможностите си. Много внимателно подбираме репетира си, за да им дадем шанс да участват във високо стойностни спектакли и да печелят от труда и таланта си. Този театър е реализирал над 300 постановки. Всяка година имаме 3-4 нови заглавия и поддържаме поне 5 - от предни години. И въпреки че дом на този театър е библиотеката в Рамат Ган, нашите актьори гастролират из цялата страна със своите спектакли. Получаваме подкрепа както от Министерството на културата, така и от кметството на Рамат Ган. Ние сме пълнокръвен репертоарен театър с всички изисквания към него. Имаме в историята на театъра ни и 2 случая, когато дадохме сцена на спектакли, играни от възрастни артисти на над 80 години. Те са легенди в израелския театър. Всеки от тях е имал роля, за която си е мечтал, но така и не са му я предложили. Оказа се, че за шестима актьори, тези роли са били в два спектакъла и ние им ги предложихме. Сред тях бяха и двама, родени в България легенди на израелския театър - актьорът Алекс Ански и аркашката Алберт Коен. Радваме че един от най-добрите ни режисьори тук и преподавател в театралното училище е Митко Бозаков - също роден и получил театралното си образование в България. Вчера той имаше много успешна примира със своите студените на „Мнимия болен“ от Молиер. Аз също преподавам в училището Бен Цви и мога да кажа, че Митко Бозаков е един от талантливите творци, ценен от колеги, зрители и студентите си".

В друго от висшите театрални училища - това в Яфо, също има паралелен, на учебния репертоарен театър. Но там принципът е друг. Канят се за работа в отделни представления завършващи студенти или начинаещи актьори, бивши възпитаници на училището, които са се реализирали успешно. Сред завършилите това училище е известният актьори и режисьор, чиито родители са родени в България - Йоав Барлев (в България фамилиите на рода му е била Юлзари и Криспин).

И двете легендарни театрални училища правят всичко възможно завършилите ги да се развият и да бъдат забелязани. За съжаление, все по-често професионалните театри не назначават нови хора, а наемат актьори по даден проект-постановка. Така не се налага да им плащат осигуровки, а те сами трябва да се погрижат за себе си от невисоките хонорари. Затова не е рядкост в келнера или сервитьорката на престижни заведения в Тел Авив да разпознаеш актьор или актриса, блеснали на сцената или екрана. Това обаче вече не е роля.

Репортажа от Тел Авив на Феня и Искра Декало в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българите, които живеят в чужбина, не смятат да се завърнат трайно

Българите, които живеят в чужбина, не смятат да се завърнат трайно у нас, а за тези, които го допускат, е по-скоро като дългосрочно намерение, което евентуално може да се случи в годините напред. Това показват резултатите от миграционното проучване на популярната глобална общност на българите по света "Тук-Там". Допитването е..

публикувано на 25.01.22 в 15:25
Елизабет Револ в България

Елизабет Револ пред БНР: Най-важно във високата планина е търпението

На 25 януари 2018 г. Елизабет Револ става първата жена, изкачила осемхилядника Нанга Парбат през зимата. На слизане тя преживява една от най-драматичните спасителни акции в историята. Оцелява и е спасена от участници в полска експедиция, които обаче не могат да достигнат до партньора й Томаш Мацкиевич (Томек) и той остава завинаги в планината...

публикувано на 24.01.22 в 11:07
Диболюз по Гран Жорас

Екстремните спортове 16-22 януари 2022

Французинът Шарл Диболюз (Charles Dubouloz) осъществи първото зимно соло изкачване на Северната стена на Гран Жорас - по маршрута “Rolling Stones”. Това се е случило от 13 до 18 януари, с 5 бивака и температури, достигащи минус 30 градуса. Прочутата линия е дълга 1100 м, намира се до реброто Уокър и предлага микст катерене - ED, M8, A3+, 6a,..

публикувано на 23.01.22 в 10:27

23.01.2022 Законите на Мърфи

Рубриката "Законите на Мърфи" от 23.01.22 година.

публикувано на 23.01.22 в 09:00

Млади политолози обсъждат ролята на президентското слово

Млади политолози ще дискутират по темата „Ролята на политическото слово на държавния глава”. На дискусията са поканени  досегашните президенти на страната. От тях се очаква да присъстват Георги Mърванов и Росен Плевнелиев.  Ситуацията е доста променена в сравнение с първото встъпване в длъжност на Румен Радев, отбеляза в интервю за БНР..

публикувано на 20.01.22 в 08:10

16.01.22 Законите на Мърфи

Рубриката от 16.01.22 година.

публикувано на 16.01.22 в 09:00
Ерве Бармас

Екстремните спортове 9-15 януари 2022

Щастлива развръзка за експедицията на Нанга Парбат . Италианецът Ерве Бармас и германецът Давид Гьотлер се завърнаха благополучно в Базовия лагер, след като по-рано бяха блокирани от лошо време в палатката си на 6200 м височина. Двамата правят опит за зимно изкачване на този осемхилядник по изключително трудната Рупалска стена, висока около 4600 м...

публикувано на 15.01.22 в 15:56
Подкасти от БНР