Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Хоризонт" на хоризонта

В края на 60-те години на ХХ век в радиото започват да се търсят нови композиционни форми и нови предавания. Това е нов етап в развитието. Етап, в който радиожурналистът влиза в студиото на живо. Музикално-информационият блок “от 6 до 8” е предверие за изграждането на цялостна, нова  програма “Хоризонт”, с блокови предавания, които се водят на живо от журналисти.  Едно от първите е “Разговор с вас” - най-слушаното  предаване, което остава в ефир 25 години, и е първата стъпка към обществено радио. Българското радио по това време вече има сериозни традиции. След първите опити за радиоразпръскване през 1929 г. и първите редовни частни радиопредавания от 1930 г., то е държавна структура, създадена с указ на цар Борис ІІІ през 1935 г., и включваща Радио София, Радио Варна и Радио Стара Загора. Втора програма на Радио София работи от 1946 г.
На 4 януари 1971 г. първа програма на Българското радио вече се нарича „Хоризонт“. В 6 часа сутринта говорителят Богомил Алексиев обявява началото на новата информационно-музикална програма, която е 24 часова и е разделена на блокови предавания с определено времетраене.
Носещата конструкция на "Хоризонт" остават новините на всеки кръгъл час, с репортерите и кореспондентите в цялата страна и в различни части на света. Променящите се новинарски сигнали се превръщат в звукови емблеми на „Хоризонт“.
Сутрешният блок „Преди всички“, дискусионното „Хоризонт до обед“, а от началото на 90-те години на XX век, "глухите" следобедни часове на програма „Хоризонт“, се превръщат в едно от най-слушаните предавания в българския ефир  "12+3".
Най-дългогодишното музикално предаване остава "Пулсиращи ноти" и споменът за емблемата Тома Спространов.
Всяка вечер 15 минути след полунощ, че чак до 3:00 часа се излъчва „Нощен Хоризонт“, където гостуват известни личности от обществения и политически живот на страната. Чрез отворените телефонни линии, слушателите, без режисура, могат свободно и спокойно да изразяват мнението си по проблеми, вълнуващи обществото.
В събота сутринта е времето за международна политика в предаването "Събота 150", а в неделя по същото време "Неделя 150".
От 4:05 до 6:00 ч. ранобудните слушатели се събуждат с „По първи петли“. Предаването се излъчва всеки делник от студиото на една от петте регионални радиостанции на БНР - Радио „Варна“, Радио „Пловдив“, Радио „Шумен“, Радио „Стара Загора“ и Радио „Благоевград“, а всъбота то се излъчва от студиото на "Хоризонт" в София.
Програмата винаги е устоявала на изпитанията на времето. Въпреки политическата конюнктурата, тя е била винаги крачка напред, търсеща, провокираща и новаторска. И завинаги ще остане в паметта на слушателите си с емблематичните си предавания.
Освен, че програма Хоризонт е лидер в радио ефира, тя е и на хоризонта, а що е то хоризонт и каква е линия на хоризонта, може да чуете в звуковия файл.

Честит празник, колеги! Бъдете здрави и нека радиото да остане в сърцата ви  и Хоризонт да бъде винаги на хоризонта!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Светът на иновациите

На 17 май отбелязваме годишнина от подписването на първата Международна телеграфна конвенция и създаването на Международния съюз по далекосъобщенията. Целта на този ден е да допринесе за повишаването на възможностите, които предлагат Интернет и други информационни и комуникационни технологии (ИКТ) на обществата и техните икономики, както и да се..

публикувано на 17.05.22 в 03:00
Росен Аначков по Dreamix 8a

Екстремните спортове 6-15 май 2022

Очакваме информация за българката Силвия Аздреева, която прави опит да изкачи Еверест . Тя е в състава на комерсиална експедиция, водена от непалския рекордьор Нирмал Пурджа. Аздреева е от Петрич и до момента е известно, че е била само на един от високите върхове - шестхилядникът Ама Даблам (6812 м) в Хималаите. Очакваше се финалната атака на Еверест..

публикувано на 15.05.22 в 15:23

15.05.22 Законите на Мърфи

Рубриката от 15.05.22 година.

публикувано на 15.05.22 в 09:00
Законите на Мърфи

08.05.22 Законите на Мърфи

Рубриката от 08.05.22 година.

публикувано на 08.05.22 в 09:00

В Израел откриха помощен център за грижи към магарета, претърпели насилие

В Израел от скоро работи помощен център за грижи към магарета, претърпели насилие. С какво тези дългоухи домашни животни, които се споменават дори в Библията, са привлекли вниманието на израелската общественост и с какво каузата за тяхното опазване е ангажирала депутатката  Ясмин Фридман, която е и председател на парламентарната група "Израел -..

публикувано на 05.05.22 в 15:50

Дефицит на квалифицирани кадри на прага на летния туристически сезон

На прага на летния туристически сезон отново се говори за дефицит на квалифицирани кадри.  Председателят на Варненската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Павлин Косев заяви пред БНР, че най-търсени са хора за обслужващ персонал, камериерки, служители за кухня и поддръжка: "Кадри, които нямат пряк контакт с гостите на хотелите. Важното е да..

публикувано на 05.05.22 в 15:22

01.05.22 Законите на Мърфи

Рубриката от 01.05.22 година.

публикувано на 01.05.22 в 08:22