Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Неразшифровани кодове

Историята е пълна със загадки, които продължават да ни вълнуват и до днес. Въпреки усилията на изследователи, историци, археолози, криптографи, те все още не са разкрити. Мнозина са чували историята на британския „Star Dust”, който изчезва на 2 август 1947 г.
над връх Тупунгато, в аржентинските Анди. Малко преди да изчезне от радарите, самолетът изпратил последното си съобщение чрез морзов код  „STENDEC” , а значението на думата и до днес си остава загадка.
Друга загадъчна история е тази за почти десет метровия катамаран, открит да се носи на 170 километра от североизточното крайбрежие на Австралия на 20 април 2017г. без екипаж.
Мистериите и загадките около обекти, намиращи се в различни краища на планетата и до днес карат изследователи да търсят безследно изчезнали хора. 
Морският фар, намиращ се на необитаемия остров „Ейлийн Мор“ в Шотландия, се прочул след мистериозното изчезване на пазачите, грижещи се за него през 1900 година. Корабът на капитан Джеймс Харви пътувал за острова, за да закара нов пазач на фара, но останал изненадан, че никой не го чака на кея, нито някой отговарял на светлинните сигнали, подадени от кораба. В самия фар новодошлите открили странна гледка – отключени врати, недоядена храна на масата и обърнати столове, а часовникът в кухнята бил спрял. Островът бил претърсен изцяло, но не бил открит никой. Човешкото въображение винаги се е вълнувало от мистериозното и необяснимото. 
В звуковия файл може да чуете историите на едни от най-любопитните мистерии и загадки. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Силвия Аздреева на Еверест

Екстремните спортове 15-23 май 2022

На 15 май Силвия Аздреева стана втората българка, изкачила Еверест (след юристката Петя Колчева - през май 2009 г.) и първата - на Лхотце . 35-годишната петричанка достигна най-високия връх на планетата с комерсиална експедиция, водена от непалския рекордьор Нирмал Пурджа, с когото на следващия ден стъпиха и на съседния осемхилядник - Лхотце...

публикувано на 23.05.22 в 12:50
Законите на Мърфи

22.05.22 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 22 май 2022 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 23.05.22 в 10:13

Светът на иновациите

На 17 май отбелязваме годишнина от подписването на първата Международна телеграфна конвенция и създаването на Международния съюз по далекосъобщенията. Целта на този ден е да допринесе за повишаването на възможностите, които предлагат Интернет и други информационни и комуникационни технологии (ИКТ) на обществата и техните икономики, както и да се..

публикувано на 17.05.22 в 03:00
Росен Аначков по Dreamix 8a

Екстремните спортове 6-15 май 2022

Очакваме информация за българката Силвия Аздреева, която прави опит да изкачи Еверест . Тя е в състава на комерсиална експедиция, водена от непалския рекордьор Нирмал Пурджа. Аздреева е от Петрич и до момента е известно, че е била само на един от високите върхове - шестхилядникът Ама Даблам (6812 м) в Хималаите. Очакваше се финалната атака на Еверест..

публикувано на 15.05.22 в 15:23

15.05.22 Законите на Мърфи

Рубриката от 15.05.22 година.

публикувано на 15.05.22 в 09:00
Законите на Мърфи

08.05.22 Законите на Мърфи

Рубриката от 08.05.22 година.

публикувано на 08.05.22 в 09:00

В Израел откриха помощен център за грижи към магарета, претърпели насилие

В Израел от скоро работи помощен център за грижи към магарета, претърпели насилие. С какво тези дългоухи домашни животни, които се споменават дори в Библията, са привлекли вниманието на израелската общественост и с какво каузата за тяхното опазване е ангажирала депутатката  Ясмин Фридман, която е и председател на парламентарната група "Израел -..

публикувано на 05.05.22 в 15:50