Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Светът на иновациите

На 17 май отбелязваме годишнина от подписването на първата Международна телеграфна конвенция и създаването на Международния съюз по далекосъобщенията. Целта на този ден е да допринесе за повишаването на възможностите, които предлагат Интернет и други информационни и комуникационни технологии (ИКТ) на обществата и техните икономики, както и да се намерят начини за преодоляване на цифровото разделение.
За тази цел телекомуникациите използват комуникационна мрежа. Чрез мрежата или чрез мрежа от подмрежи, включително Интернет, след подаване по подходящ начин на идентификационния му номер един абонат може да се свърже с друг и да му изиска или подаде нужната информация в желания вид.
Единственото изобретение от голямо значение за телекомуникациите през следващите 3500 години е телеграфният код, разработен за пръв път в Китай по време на Периода на непримиримите държави (481 -221 г. пр. Хр.). С него станало възможно да се пращат съобщения на хиляди километри по всяко време, във всеки час на деня чрез биене на барабани по линии с барабанни станции, всяка в областта на чуваемост на съседните. Повечето станции били изградени на главните пътища и пътниците можели да чуват съобщенията. Това е предшественикът на морзовата азбука, изобретена в САЩ в края на трийсетте години на XIX век от Самюел Ф. Морз.
Работите върху електричеството, които довели до изобретяването през 1745 г. на така наречената „Лайденска стъкленица“, предизвикали нов интерес към възможностите на телеграфа. Във Франция игуменът Жан-Антоан Ноле (1700 -1770), физик и биохимик, свързал двеста монаси от Картузианския орден в кръг с дължина повече от километър и половина. Всеки монах държал по две жици, свързващи го със следващия монах от двете му страни. Когато зарядът минал по жиците, всички монаси получили електрически удар. Това доказало на игумена възможността за електрическа телекомуникация.
За пръв път електромагнитна трансмисия, а не на статичното електричество, е използвана в Санкт Петербург от барон фон Шилинг. Фон Шилинг обяснил своята система на Уилям Фотърджил Кук, който след това заедно с проф. Чарлс Уитстоун усъвършенствал метода и започнал да строи телеграфи в Англия. Първата им линия, от Лондон до Западен Дрейтън, била изградена през 1831 г. за железопътната компания „Грейт Уестърн“. Тя била дълга само 21 километра, но през следващите няколко години двамата свързали и други центрове и през 1846 г. била създадена Електрическата телеграфна компания. Така Англия се сдобила с най-старата в света електрическа мрежа. Когато я създали, Кук и Уитстоун се скарали кой е по-заслужил, като всеки твърдял, че частта на другия е по-малка.
През 1841 г. Уитстоун направил приемник, който можел да печата телеграфните съобщения във вид на букви – първия телекс, а повече любопитни факти за телекомуникациите може да научите, като чуете звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

03.07.22 Законите на Мърфи

Рубриката от 03.07.22 г.

публикувано на 03.07.22 в 09:00
Орацио Лоренс

Екстремните спортове 27 юни-2 юли 2022

В силна конкуренция Алекс Тоткова успя да се класира за полуфиналите на Световната купа по спортно катерене за мъже и жени в дисциплината “трудност” във Виларс, Швейцария. Там Алекс постигна 14 място. Николай Русев се класира 36-и, а Васил Василев - на 53 място. В края на следващата седмица е последният кръг от Купата, който ще се проведе в..

публикувано на 02.07.22 в 21:55

Жители на ловешкия квартал "Червен бряг" се оплакват от санирането на блока им

От много проблеми в домовете им след саниране на жилищната сградата се оплакаха живеещите в блок 107 на квартал "Червен бряг" в Ловеч. Те разказват за некачествени строителни дейности, за които не е еднократно са уведомявали както строителите, така и Общината, която е възложител на санирането на жилищния блок. Какво предприеха институциите? Кой и..

публикувано на 01.07.22 в 17:00
Занимания за деца, организирани от Регионалната библиотека в Ловеч

Центърът за работа с доброволци към библиотеката в Ловеч започва "Забавно лято"

За повечето ученици лятната ваканция вече започна, а днес беше последният учебен ден и за по-големите. До септември децата ще могат да се отдадат на игри и забавления. За 15-а поредна година Центърът за работа с доброволци към ловешката библиотека "Проф. Беню Цонев" организира за децата от областта, а и за техните родители, баби и..

публикувано на 30.06.22 в 15:20
Трасето

Планинският бегач Калоян Пейчев ще се опита да измине 100 000 вертикални метра за по-малко от 20 дни

Изминаваме известното трасе под Драгалевския лифт - стръмно, дълго, изморително, идеално за тренировка. Сядаме на пейките под надвеса на Голи връх (крайната точка) и след малко с подскоци пристига добре екипиран бегач. Разпознавам го - Калоян Пейчев - Кофето, един от най-издръжливите ни планински бегачи . Поздравяваме се и едва след това си давам..

публикувано на 30.06.22 в 13:35
Пламен Карталов

Софийската опера и балет организира три фестивала на открито

Три фестивала на открито организира това лято Софийската опера и балет. "Опера в парка", който включва най-добрите детски спектакли. Третото издание на фестивала "Музи на водата" започва на 8 юли край езерото в Панчарево и ще продължи до 4 септември. Фестивалът "Опера на върховете", който традиционно се провежда на Белоградчишките скали, тази година..

публикувано на 28.06.22 в 16:16

Конференция на КНСБ "Труд и жизнен стандарт"

Демографската катастрофа и дълбоките неравенства са част от сгрешения икономически модел, по който се развива България през последните десетилетия. Това обедини изказванията на участниците в Годишната конференция на КНСБ "Труд и жизнен стандарт". Данните, които бяха изнесени на форума, и предложенията за решения са в репортажа на..

публикувано на 28.06.22 в 16:00