Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Порф. Лилах Хадани от Тел Авив: Цветята чуват и издават звуци

Снимка: Радио Видин


В последния ден на месец март израелски учени публикуваха сензационното си откритие - цветята издават звуци. Честотният им спектър е такъв ,че не са достъпни за човешкия слух. Поляната ,на чиято тишина се възхищаваме, по-скоро прилича на пазар, в който цветята и тревите се надвиква, канейки пчелите и пеперудите или оплаквайки се от неблагоприятни условия. Кореспондентките на БНР в Израел Феня и Искра Декало се срещнаха с ръководителката на екипа направил сензационното откритие проф. Лилах Хадани от катедрата по Растителни науки и хранителна сигурност при Факултета по Природни науки в Телавивския университет.

Растенията не могат да се движат, но могат да реагират, казва проф. Хадани. Решихме най-напред да разберем дали растенията възприемат обезкуражаващата ги среда и дали само реагират на нея или по някакъв начин се опитват да й повлияят. Опитните ни  обекти бяха на само цветя, но и цъфнали дървета. Най-напред следяхме кога и защо отварят и затварят цветовете си. Знаехме, че с аромата и цвета си привличат пчелите или пеперудите. За тях те са важни заради опрашването. Записахме и им пускахме звук на жужене на пчели. Най-напред, те максимално широко разтваряха венчелистчетата си, освен това създаваха допълнителен нектар за привличане на пчели. Тези от растенията, които разчитат на пеперуди, не създаваха допълнителна сладост. Стана ни ясно, че но някакъв начин цветята чуват звук. За нас беше важно да разберем чрез коя част на растението то „слуша“. Най-напред изолирахме стеблото и листата, но то продължаваше да „чува“. След това откъснахме няколко венчелистчета. Оказа се ,че те служат като усилватели и без тях слушането са затруднява. Направихме и друг опит. Внимателно почистихме от всякакъв сладък нектар цветчетата. След това пуснахме записа на жужене. Много бързо цветчетата се напълниха с нектар. Стани ни ясно, че цветята не само чуват , но и реагират адекватно.  Интересно, че не всички цветчета на цъфнала овошка образуват в равно количество нектар. Дървото „знае“ ,че не би могло да изхрани прекалено много плодове и сякаш само определя от кои цветове да се завърже плод.  Подобни опити правихме и с плодовете. По различен начин дървото реагира на звук на прилеп, на мишка, на птичка.

Вторите ни опити бяха дали самото дърво, освен да флиртува с насекоми, птици или бозайници, може да предаде някаква информация. Всичко започна от забравена включена записвачка. Открихме ,че има някакви щраквания, но на честоти, на които човешкото ухо не може да слуша. Поставихме растения от домат, тютюн, кактус и  в звукоизолирани кутии. Някои от растенията не бяха поливани от 5 дни. На други бе изрязано част от стеблото. Имаше и контролна група от здрави и напоени. Инсталирахме техника, която да записва на високите честоти. Доволните растения имаха по няколко щракания на час. Искащите храна  сигнализираха всяка минута. Звуците стигаха за няколко дни своя пик, а после , с изсъхването на растението - заглъхваха. Подрязаното растение се оплакваше особено силно в първите дни. После само започваше да се „лекува“ и възстановява. Открихме, че растенията сигнализират и за липса на определени елементи в почвата.

Проф. Хадани работи заедно с проф. Йоси Ювал от Катедрата по биология на бозайниците, Секция неврология. Той е специалист по прилепите. Все пак става въпрос за високочестотни сигнали.

При различните етапи с нас работиха специалисти от Музея за природата, от института по зърнените храни,  от катедрите по математика  и кибернетика, на учени от Института по неврология Сагол . Много сме благодарни и за работа с нас през цялото време на студентите  Ицхак Хайт и Охад Левин- Епщайн, допълни проф. Хадани.

В звуковия файл чуйте репортажа на кореспондентките ни в Изарел Искра и Феня Декало.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

14.07.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 14.07.24 година.

публикувано на 14.07.24 в 08:44

07.07.24 Законите на Мърфи

Чуйте в звуковия файл рубриката " Законите на Мърфи" от 7 юли 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 08.07.24 в 09:44
Иво Андреев на финала на Е4

Екстремните спортове 1 - 7 юли 2024

Шестима планински бегачи застанаха на 5 юли на масов старт по българския участък от туристическия маршрут Е4 , познат още като „Петте планини“. Трасето е 240 км, с 14 000 метра изкачване във Витоша, Верила, Рила, Пирин и Славянка. Шестимата са сред най-успешните ултрамаратонци в България - Росен Русев, Пламен Манов, Георги Деспотов, Иво Андреев,..

публикувано на 07.07.24 в 14:45
Мария Николова (вдясно) и Моника Филипова

Екстремните спортове 23 юни - 1 юли 2024

Три жени подобриха досегашното най-добро време при бегачките в Обиколката на Витоша . Мария Николова стана първа, а в рамките на следващата минута финалът беше пресечен от Моника Филипова и Надежда Ангелова. Мария подобри собствения си рекорд, поставен през 2020 г. - 9:17:32 часа. Сега тя финишира 8:56:39 часа след старта. Половин минута по-късно..

публикувано на 01.07.24 в 14:49

30.06.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 30.06.24 година. Изречение на месеца: "Най-голямата смелост е да не се страхуваш от страха!" Автор: Емилия Търновска от гр. Габрово

публикувано на 30.06.24 в 08:02
Екипът на експедицията до Северния ледовит океан

Екстремните спортове 16 - 23 юни 2024

Българска гребна експедиция се отправя към Северния ледовит океан . По-рано тази седмица Стефан Иванов и Владимир Табутов потеглиха от София с лодката “НЕВЕРЕСТ” - на ремарке до Хаугесунд, Норвегия, откъдето ще отплават. Експедицията е наречена FAR (Full Arctic Row) или “С гребане през целiя Северен океан”. Целите на двамата са: • да осъществят..

публикувано на 23.06.24 в 12:16
Законите на Мърфи

23.06.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 23 юни 2024 г.

публикувано на 23.06.24 в 08:15