В навечерието на Нова година кореспондетките на БНР в Израел Феня и Искра Декало се поинтересуваха как протича празникът, след като християнският духовен съвет реши да отмени уличните изяви, заради продължаващата война между Израел и терористичната групировка Хамас от Газа. В Назерет, те потърсиха сръчна и пазеща традициите жена - християнка, която да покаже кулинарните си шедьоври за празника. Но не предположиха ,че тяхна събеседничка ще окаже ... прокурорката Салман Матар
Не се учудвайте, казва Матар. Да, аз съм успяла жена, но съм запомнила от своята баба, че само стопанка, която владее кухнята в къщата си, владее любовта. За това, не само, че готвя, но и уча внучките си. Покрай тях се върти и зетят, главен готвач в един от най-известните гурме- заведения на града ни. В нашето семейство има строго правило: поне веднъж на ден, всички сядат около масата. В зависимост от заетостта им, може да е на обяд или вечер. Мобилните телефони са забранени по време на това ядене. Да, имам помощница, но тя най-многото да почисти избрани от мен продукти, купени от подбрани магазини и на пазара. Но храната е лично моя работа. Помощниците са от семейството ни. През другите дни мога да си позволя импровизации, но за празниците храната трябва да има точния вкус и мирис, каквито е имала в моето детство и в детството на предците ми. Разбрах, че зетят може да замени например кисело мляко с таханов крем с портокалов сок. Но това вече не е същото ядене. Много съм се смяла как някой може да готви по рецепта от Интернет или да отиде в ресторант с название „Кухнята на мама“. Кухнята на мама е вкъщи! Ето какво се сервира на празничната трапеза. На Нова година непременно трябва да има нещо фаршировано - пълнено, за да бъде пълна годината.
Ако някой от слушателите иска също да опита приготви някои от ястията, ето няколко рецепти:
Шишбарак
Продукти (за 4 порции):
За тестото: четвърт килограм (3/4 чаша) пресято брашно, една трета чаша вода, 2 супени лъжици зехтин, малко сол.
За плънката: четвърт килограм висококачествена телешка кайма ,половин ситно накълцана глава лук, половин чаша наситнен магданоз, чаена лъжичка и половина Бахарат - общите характеристики на подправката са - приятният аромат на канела, нежно лют червен пипер и леката стипчивост на карамфила. Понякога към него се добавят семена от индийско орехче, анасон, кардамон и кориандър и куркума. В страните от Персийския залив се добавят и шафран и мента.
За соса: литър качествено козе кисело мляко, 3 скилидки чесън, супена лъжица сух джоджен. Начин на приготвяне: брашното и солта се смесват, добавя се малко по малко олиото и водата и се меси до получаване на гладко и лепкаво тесто. Оставя се да почине половин час. Междувременно се приготвя пълнежът: смесват се съставките и подправките.
С него се пълнят изрязаните кръгове (около 8 сантиметра в диаметър) от разточеното тестото с дебелина 3 милиметра. Не се препълва. Кръговете се прегъват на две и се затварят плътно. Ъглите се прегъват за да оформят полукръг.
Киселото мляко, с малко сол, се кипва. В същото време в олио се запържват наситените чесън и джоджен и се добавят в тенджерата с млякото. Оставя се 10 минути да поеме аромата и вкуса. Добавя се шишбарака и се вари още 15 минути. Сервира се горещо в дълбока купа. За уменията на стопанката се съди по еднаквостта на всяко парче.
Пълнено пиле/патица
Продукти (за 4 порции): цяло пиле (или патица) около 2 кг.
За плънката: половин чаша ориз, четвърт килограм телешко, лъжичка и половина Бахарат (на вкус), сол и черен пипер.
За посипване: половин чаша смес от обелени и запечени кедрови ядки, орехи и бадеми. Подготовка: помолете месаря да почисти добре пилето и повторете същата операция у дома. Начин на приготвяне: в застлана с фолио тава се поставя пилето. Пълни се с продукти за плънката. Ако нещо е останало се сипва отстрани. Бутчетата се вързват с конец. Пече се два часа и половина в предварително загрята, на 220 градуса, фурна. Ядките се пържат до златисто в тиган .
Птицата се поднася в чиния за сервиране, поръсена с ядките.
Лиали Бейрут (Бейрутски нощи)
Материали за правоъгълна тавичка (около 20х30 сантиметра):
За основата: 1 чаша грис, 1 литър прясно мляко, 3 супени лъжици захар, 2 супени лъжици розова вода, малка чаена лъжичка ванилия.
За битата сметана: 2 чаши сладка сметана, 3 супени лъжици захар.
За сиропа: половин чаша вода, чаша захар, 2 листа здравец.
За украса: половин чаша едро смлени бадеми и орехи, половин чаша едро смлян шамфъстък. Начин на приготвяне: Всички съставки за основата се смесват и завират в тенджера. Намалява се огъня и се готви още 10 минути при енергично бъркане. Основата е готова, когато започне да се сгъстява, но все още е мокра. Изсипва се в тавичката и с оставя да изстине.
Междувременно се вари захарен сироп. Преди да се свали от котлона се пускат листенцата здравец. Докато е горещ се залива с него изстиналата основа.
Сметана се разбива със захарта до получаване на еднородна и гладка маса и се изсипват върху гриса. Изстудява се в хладилника за час.
Сервира се нарязана на порции и поръсено с бадеми,орехи и шамфъстък .
На 14 февруари честваме Трифон Зарезан – денят на виното, лозарите, кръчмарите и градинарите. Макар всяка година празникът да се радва на голямо внимание и да е отбелязван шумно с много веселба и усмивки, малко от нас знаят историята на неговия произход. Първоначално в България на 14 февруари се чествал Трифоновден – в почит на Свети мъченик Трифон,..
"Надпяване" е класация за народна музика, чиято цел е всеки месец да представя произведения в различни стилове, подредения в няколко категории, състезаващи се в рамките на една календарна година. Форматът обхваща авторски произведения, нова, етно, традиционна музика, която се доближава до вкусовете на аудитория от различни възрасти, с различни..
Рубриката от 09.02.25 година. Водещ е Даниела Якова.
Двукратната олимпийска шампионка в спортното катерене Яня Гарнбрет пристига в България . В края на февруари тя ще бъде гост на първия рожден ден на най-новата зала за катерене в София. 25-годишната словенка е 8-кратен световен шампион, както и първата жена, преминала в стил "онсайт" маршрут в скалното катерене с категория на трудност 8с. Росен..
Българин стана световен шампион по плуване в ледени води . Това е 69-годишният Яни Куков, който спечели златен медал в дисциплината "50 метра, гръб" във възрастовата група 70-75 години на провелото се в Италия световно първенство. Българският плувец е завоювал и сребърен медал на "100 метра, гръб". Температурата на водата е била 1 градус. Яни..
През 2018 г. полякът Анджей Баргиел изкачи без допълнителен кислород и със ски на гърба си втория по височина връх на планетата, К2, в Пакистан, а после се спусна от него, без да сваля ските до самия базов лагер. Това се случваше за първипът в света, а видеото от спускането обиколи света. Част от линията беше нова, никой не беше карал дотогава там...
В Къщата на художниците в Плевен е подредена изложба, която е своеобразно емоционално завръщане. Убавка и Костика са едни от най-разпознаваемите и..