Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект "Нови идеи, нови възможности" започва Съюзът на народните читалища

| Репортаж
Снимка: Виктория Петрова

Проект "Нови идеи, нови възможности" започва през тази година Съюзът на народните читалища, съобщи председателят на организацията проф. Николай Дойнов на пресконференция по повод предстоящия празник на Народните читалища - 24 май.

"Този проект има за цел да генерира нови идеи, които да се впишат в реалността, която предстои при евентуални бъдещи промени в закона. Новите идеи биха могли да доведат до нови стратегии за развитието на читалищното дело и оттам – за реализация на нови възможности, с които читалищата да могат да акумулират и допълнителни ресурси в своята работа, защото ние сме наясно със състоянието на финансите в държавата“, обясни той.

На 24 май Народните читалища ще направят тържествата на много места в страната, ще се включат в голямото Софийско шествие, ще поднесат цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий, съобщи още председателят на Съюза на народните читалища проф. Николай Дойнов. 

Той подчерта, че Народните читалища са в навечерието на едно по-голямо събитие:

"След година и половина читалищното дело ще чества 170-ата си годишнина. Конгресът взе решение да отвори Организационен комитет, който да организира целия юбилей. В този Организационен комитет ще бъдат най-видните българи, защото читалищното дело е това, което спасява българския народ и възстановява Третото българско царство“.

Поради това Конгресът е приел и Декларация, която има за цел да защити читалищното дело и да се противопостави на "профански и лаишки изказвания" на хора, които не разбират дейността на читалищата.

На Читалищния конгрес през април са приети и основополагащи принципи на общонародното читалищно дело.

Друга промяна, приета от Конгреса, е, че в Устава на Съюза на народните читалища се допуска създаване на Обществен съвет към действащия Управителен съвет на Съюза. За председател на Обществения съвет е избран проф. Йордан Ганев – внук на Кимон Георгиев и син на Гиньо Ганев.

"Към Обществения съвет ще бъдат поканени и други известни българи. Тепърва предстои заседание на нашия върховен орган", каза още проф. Николай Дойнов и изтъкна, че читалищата са демократични организации, че пазят обичаите и традициите на българския народ и са уникални в цяла Европа, тъй като по закон изпълняват обществени дейност.

Въпреки това в края на миналата година изработването на един анализ, поръчан от Министерството на финансите, който обхваща общините и всички елементи на регионалната култура, разпалва недоволството сред гилдията на читалищните дейци.

"Целта беше да се извадят читалища, които не са работещи. И общините да изпратят списък в МФ с неработещи читалища. Ние обаче възразихме, че такъв термин "неработещи читалища" няма в закона. Всичко е въпрос на субективна преценка", обясни проф. Дойнов.

Читалищните дейци не могат да допуснат промяна в Закона за народните читалище в частта му за финансирането.

"Читалищата не могат да работят само по проекти, без да получават регулярно финансиране, което да покрива фиксираните разходи като ток, вода, отопление, заплати, осигуровки", подчерта Дойнов.

Репортаж на Виктория Петрова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Алекс Тоткова

Екстремните спортове 15 - 21 юли 2024

Алекс Тоткова зае 6 място на Световната купа по трудност в Бриансон , Франция. С това 19-годишната катерачка стана 10-а във временното класиране, остават още два кръга наесен. В Бриансон победи Мей Котаке от Япония - страната, която все повече се налага като водеща сила в спортното катерене. Второто и третото място бяха заети от италианката Лаура..

публикувано на 21.07.24 в 13:07

21.07.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 21.07.24 година.

публикувано на 21.07.24 в 08:15
Борис Машалов

Борис Машалов - северняшкият славей

Борис Машалов има специално място в българската народна музика. Той е един от първите утвърдени в публичното пространство певци у нас с изпълнения по радиото, с концерти и записи на грамофонни плочи. Роден е в град Севлиево на 30 януари 1914 г. и израства в семейство на потомствени занаятчии и певци. Певческият талант на Машалов проличава още в..

публикувано на 16.07.24 в 03:00
Първо изкачване на Muchu Chhish

Екстремните спортове 7 - 15 юли 2024

Димитър Атанасов победи в най-дългата дистанция на състезанието по планинско бягане "Трявна Ултра" . Той измина 154-километровото трасе за 20:35:12 часа. При жените най-бърза беше Елена Борисова - тя постигна време 27:06:46 по тежкото трасе, с 6300 м денивелация, което включваше два пъти преминаване през билото на Стара планина и минаване през Шипка и..

публикувано на 15.07.24 в 12:53

14.07.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 14.07.24 година.

публикувано на 14.07.24 в 08:44

07.07.24 Законите на Мърфи

Чуйте в звуковия файл рубриката " Законите на Мърфи" от 7 юли 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 08.07.24 в 09:44
Иво Андреев на финала на Е4

Екстремните спортове 1 - 7 юли 2024

Шестима планински бегачи застанаха на 5 юли на масов старт по българския участък от туристическия маршрут Е4 , познат още като „Петте планини“. Трасето е 240 км, с 14 000 метра изкачване във Витоша, Верила, Рила, Пирин и Славянка. Шестимата са сред най-успешните ултрамаратонци в България - Росен Русев, Пламен Манов, Георги Деспотов, Иво Андреев,..

публикувано на 07.07.24 в 14:45