Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наличието или липсата на пробиотици може да влияе върху настроението и поведението на хората

Снимка: Pixabay


Още бойните действия около Израел не са престанали, но изследвания регистрират най-различни ефекти на непривичната атмосфера върху обикновените хора, които не са на фронта, но често чуват сирени и трябва да се крият в скривалищата. Оглеждат се, когато излизат от къщи, защото е възможно терористи да ги наръгат с нож или да ги застреля (такава е новата инициатива на Хамас). Много от предприятията са съкратили производството си заради липса на работна ръка или заради евакуация

Статистиката констатира и,че стресовата ситуация предизвиква повече пушене, освен традиционните пушачи към тях се присъединяват и нови. Наднормено е теглото на някои заради по-честото хранене.

Шаул Кодер е един от ръководителите на фирми, селекционирала хранителни влакна на базата на протеини, Борят се срещу напълняването.

„Нашето изобретение са вид хранителни влакна. В началото те бяха насочени за по-добро усвояване на пробиотиците, което позволява за нарастване броя на полезните бактерии и помага тези пробиотици да се задържат по-дълго в храносмилателния тракт и да подобрят храносмилането и унищожаването на вредната стомашна флора.

Това, което липсва в повечето случаи са белтъчини, които да са хранителна среда за съществуванието им. Много често добри пробиотици преминават през червата като през скоростна магистрала и бързо биват изхвърлени от организъма, без да окажат въздействие в достатъчна степен.

Имаме и растителни влакна, които се свързват с определени белтъчини, а те са предпочитани от част от бактериите, а други се нуждаят от различни белтъчини. Червата са едно от местата, в които има бактерии. Има изследвания, че наличието или липсата на пробиотици може да влияе върху настроението и поведението на хората.

Комбинациите между два вида растителни влакна и два вида белтъчини може да са поне четири. Ако вземем два вида пробиотик, те, чрез рецепторите си, може да проявяват интерес към част от дадените им възможности за избор.

Много от съществуващите фабрики за растителни добавки и за пробиотици се интересуват от нашата разработка. Ние сме стартъп, който е в един от престижните израелски университети „Техниона“ в Хайфа.

Клиничните ни изпитания са в телавивската болница „Ихилов“. Не е лесно да "сватосваме " правилното растително влакно с правилната белтъчина и оттам на правилния пробиотик. Но надявам се, че рожбата, която се роди от тази връзка ще е особено любима за всички.

От друга страна, част от нашите селекционирани хранителни влакна подобряватметаболизма. Не намаляват апетита, а правят така, че храната да преминава експресно през червата и да не води до напълняване".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

13.10.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 13.10.24 година.

публикувано на 13.10.24 в 08:27

Отиде си една епоха в литературата и публицистиката - Петко Тотев

Книгите, които събра и завеща Петко Тотев по препоръка на д-р на литературата Елена Алекова са една цяла България. От след Освобождението от турско иго до наши дни Петко Тотев писа анализи, критики, статии, пътеписи, есета, публицистика с един обстоен поглед за миналото и бъдещето на българската литература и журналистика, в които търсеше..

публикувано на 13.10.24 в 06:03

Хиндо Касимов - мечтателят за трагичния образ

Хиндо Касимов е един от най-незаслужено позабравените ни заслужили артисти от времето на соца. Артистичният талант наследява от майка си, като завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ, при проф. Стефан Сърчаджиев. Работил е в театрите във Велико Търново и Варна. В трупата на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ е от 1960 година, до кончината си през..

публикувано на 11.10.24 в 03:00
Инж. Мариновски

ОбС в Плевен осигурява дърва за огрев на преференциални цени

Община Плевен и тази година с решение на Общинския съвет осигурява дърва за огрев на преференциални цени. Какво е новото коментира инж. Иван Мариновски, директор на общинското предприятие "Управление на общински земи и гори". Подробности чуйте в звуковия файл.

публикувано на 07.10.24 в 14:57
Алекс Тоткова

Екстремните спортове 29 септември - 6 октомври 2024

Алекс Тоткова стана европейски шампион при девойките в спортното катерене, в дисциплината "трудност" . Това се случи на първенството във френския град Троа. Над 500 състезатели от 35 страни участваха в шампионата. На същото състезание Слав Киров, както вече съобщихме, завоюва сребърния медал при юношите в дисциплината "боулдър".  Адам..

публикувано на 06.10.24 в 13:51

06.10.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 06.10.24 година.

публикувано на 06.10.24 в 08:25
Законите на Мърфи

29.09.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 29 септември 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 30.09.24 в 10:33