Общество
Ханс Герхард Дьоринг:

До края на годината България ще изпълни техническите условия за членство в Шенген

Преди 25 години в малкото люксембургско селце Шенген пет европейски държави подписват едноименното споразумение, с което отпада граничния контрол по общите им граници. Така Белгия, Германия, Люксембург, Франция и Холандия поставят началото на амбициозния..

публикувано на 10.12.10 в 11:08
Меглена Кунева съветва пътниците винаги да търсят правото си на писмена информация.

Кои са основните права на европейските граждани при пътувания

През 2010 г. в България 108 пътници са подали оплакване за нарушаване на правата им от авиокомпании. Общо оплакванията от 2007 до 2010 г. са 271, като 72 от тях са подадени от чужди граждани. Нито една самолетна фирма обаче не е глобена за нарушаване на..

публикувано на 10.12.10 в 09:41
В София има прекрасни образци на архитектурата от края на XIX и началото на XX век, но се нуждаят от спешна реставрация и постоянна поддръжка.

Софийската община проучва опита на френски специалисти по възстановяването на градски архитектурни паметници

„Дошло е времето София да обърне внимание на своето минало и да го представи пред света.” Това каза главният архитект на София Петър Диков при откриването на кръгла маса „Модерният град и съхранението на националната идентичност”. По думите му столицата..

публикувано на 09.12.10 в 11:37

Българските ученици изпитват затруднения при анализирането на информацията

Българските ученици умеят да четат и пишат, но около 40 на сто от тях срещат затруднения при тълкуването и анализирането на текстове, графики, диаграми и схеми. Те не могат също да осмислят и оценяват много добре предоставената им информация. Това показват..

публикувано на 09.12.10 в 10:40
Блогърките от „Ръкавичка” често организират работилници на открито, водени от желанието да запалят и други със своята страст.

Блогът „Ръкавичка” – кьоше за плетки, прежди или за изкушението от ръкоделстването

Мнозина навярно си мислят, че да седнеш с куки в ръце и сам да сътвориш топли ръкавички или пъстър пуловер, е отживелица от далечното минало и загуба на време. Всъщност, оказва се, че все още има много хора от различни възрасти и професии, които са изкушени..

публикувано на 08.12.10 в 14:09
Щъркеловите гнезда върху електрически стълб са обичайна гледка у нас.

Изчезват високите дървета, подходящи за гнездене на едрите птици

Вероятно всеки е виждал гнездо на щъркели върху електрически стълб. Поне в България, където все още има много щъркели – и бели и черни, гледката е много обичайна. За съжаление тези гнезда съвсем не са безопасни за птиците, а точно обратното. Не са малко..

публикувано на 08.12.10 в 10:44
Емил Андреев - будни сетива за минали времена и истории, неизменно белязали със смисъл сегашното време и днешните хора

Една история може да се случи за два дни, а събитията в нея за цял живот

ftp://files.bnr.bg/RadioBulgaria/Bulgarska/Kyltyra/audio29_bul_07_12_10.mp3 Писателят Емил Андреев умее да “хване” читателя още със заглавието на книгата. Например с “Проклятието на жабата” – с награди “Хеликон” и на читателите, “Островът на пияниците”..

публикувано на 08.12.10 в 10:14
На студентския празник нищо не може да помрачи настроението на празнуващите, а равносметката за поетия път и отговорности се завръща с отрезвяващия забързан учебен делник.

8 декември – празникът на българските студенти

Мнозинството от българите свързват датата 8 декември със студентския празник. А той неминуемо е повод за купони или за кратко бягство от големия град и от залягането над учебници и лекции. Дори икономическата криза не отказа голяма част от студентите да..

публикувано на 08.12.10 в 09:46
Броени дни остават до коледните празници, но въпреки това големите магазини остават празни.

Българинът все повече свива потреблението

Защо стандартът на живот на българите се отдалечава от стандарта на средностатистическия европеец? Експерти на авторитетния институт за пазарна икономика GfK са изчислили, че покупателната способност на българите е 2681 евро годишно на човек от населението,..

публикувано на 08.12.10 в 09:44

Все повече компании инвестират в социални каузи

През последните години бизнесът отделя все повече средства и внимание на екологичните и социални аспекти в управлението на компаниите. Корпоративната социална отговорност вече е задължителен елемент от стратегиите му. За да се развива бизнесът добре, от..

публикувано на 07.12.10 в 12:26