Общество
Тийнейджърите се чувстват най-щастливи в обкръжението на своите приятели.

Приятелството е на първо място в ценностната класация на българските тийнейджъри

Българските тийнейджъри се чувстват като цяло щастливи, но насилието, самотата и нездравословните навици са близки спътници в развитието им. Това са част от изводите от проведеното национално представително проучване сред българските тийнейджъри за..

публикувано на 03.12.09 в 13:16
Част от делегацията на град Сураная с посланика на Индонезия в София – от дясно на ляво Н. П. посланикът Имануел Роберт Инкириванг, с когото е основно интервюто и до него е асистентът на кмета Мухлаз Удин.

Варна си намери побратим в Индонезия

През 2008 г. търговският стокообмен между България и Индонезия е нараснал със 78, 6 на сто в сравнение с предходната 2007 г. През 2009 г. двете страни подписаха споразумения за двустранни консултации по политически и икономически въпроси. Българите и..

публикувано на 03.12.09 в 12:20

Две нови фигури начело на Европейския съюз – очаквания, задачи, перспективи

ftp://files.bnr.bg/RadioBulgaria/Bulgarska/Project EP/08_12_09_bul.mp3 През ноември ЕС избра председател на Европейския съвет и върховен представител на ЕС за външната политика и политиката за сигурност. Това са новите най-високи постове в ЕС, които се..

публикувано на 03.12.09 в 10:38
От ляво на дясно - Стефани Конгъст – президент на Международния женски клуб, Мари Хелбхер – управител на клуба, Валя Батиста – втори вицепрезидент и Джулиана Бъкби – първи вицепрезидент и координатор на базар.

Коледна благотворителност с лакомства и сувенири от цял свят

XV благотворителен коледен базар на Международния женски клуб в София На 6 декември 2009 г., Никулден – един от най-почитаните християнски празници в България, столичният Интер Експо и Конгресен Център ще е домакин на XV ежегодна хуманна акция на..

публикувано на 03.12.09 в 10:15
Бедността и икономическото неравенство са причина за наличие на детски труд в България.

Превенция и мерки за предотвратяване на експлоатацията на детски труд

Близо 600 деца в България са били изтеглени от най-тежки форми на труд, а около 13 000 малолетни в риск са били консултирани. Това е постигнато в рамките на 6-годишен проект за превенция и премахване на детския труд в страната ни, по който българското..

публикувано на 03.12.09 в 09:31
Според Елена Александрова неяснотата относно правилата на живота в наше време както в семейството, така и в училище, създават най-сериозните противоречия в децата.

Училищните психолози стават все по-необходими

Напоследък все по-често ставаме свидетели на агресивни прояви на непълнолетни младежи. Често те са реакция на това, което децата са гледали по телевизията, в различните интернет сайтове, в собственото си семейство или сред връстниците си. Когато агресивното..

публикувано на 03.12.09 в 09:22

Интензивното животновъдство и климатичните промени

Възможно ли е прекомерната консумация на месо и млечни продукти да доведе до промени в климата? Известно е, че заради огромните количества тор, които се получават при масовото отглеждане на животни, в атмосферата се отделят т. нар. парникови газове метан,..

публикувано на 03.12.09 в 08:14
Личните асистенти за хората с увреждания у нас все още не достигат.

„Различни, но равни”

През 1992 година Генералната асамблея на ООН обяви 3 декември за Международен ден на хората с увреждания. Датата у нас e повод за дискусии около трудностите, с които тези хора ежедневно се сблъскват и възможностите за ефективна промяна в условията им на..

публикувано на 02.12.09 в 13:59
Предизборни обещания и оферти за концерти ни провокират зад всеки ъгъл в центъра на София.

Плакатите са сериозен замърсител на градската среда

Хиляди плакати, рекламни брошури, дипляни, безплатни вестници и всевъзможни хартиени обяви заливат всеки ден големите градове на България. Без да си дават сметка, и производителите им, и хората, към които са насочени, замърсяват неимоверно градската среда...

публикувано на 02.12.09 в 10:54

Бъдещето на съвременните български занаяти и техните организации

Кръгла маса, организирана от Националната занаятчийска камара в София, събра на дискусия представители на ръководството на камарата, експерти, парламентаристи. Но представителите на занаятчийското съсловие бяха единици. Дали съществуващият вече 8 години..

публикувано на 02.12.09 в 10:26