"Време за фолклор" дава начало на лятото в София

На 22 юни, в Деня на българския фолклор, на откритата сцена зад НДК си дават среща именити български фолклорни изпълнители и състави. Идеята за отбелязването на българския фолклор идва от ансамбъл "Чинари" и е вдъхновена от деня на лятното..

публикувано на 21.06.20 в 05:00

Арнау Гарофе-Фарас: „В България съм щастлив с музиката и приятелите си“

Преди няколко години на българската джаз сцена се появи забележителен саксофонист. Младият испанец веднага спечели публиката с таланта си да „влиза“ бързо в различни проекти без да губи своето оригинално музикантско присъствие. Днес той свири с..

публикувано на 20.06.20 в 07:00

Маргарита Хранова: Откровена съм и затова хората ме харесват!

„Насаме с любовта“ е песента, с която българската поп легенда Маргарита Хранова спечели Наградата на слушателите в 51-то издание на конкурса на Българското национално радио за нова българска поп и рок музика „Пролет 2020“. Обичана от няколко..

публикувано на 19.06.20 в 06:00

От 19 юни в София започва фестивалът „Опера в парка“

В петък 18 юни се открива „Опера в парка“ - едно от най-интересните летни културни събития в столицата. Традиционно сцената е на открито в парка на Военна академия „Г. С. Раковски“. Единадесетото издание е посветено изцяло на детската аудитория. Първото..

публикувано на 18.06.20 в 16:34

Български поп дует с пробив в Америка

Историята започва, когато Цвети и Светльо от Expose пускат новата си песен на приятел, отдавна живеещ в Америка. Тогава те не предполагат, че въздействащият ритъм и провокативният текст дотолкова ще харесат на стария им познайник Джордж Томов, че той..

публикувано на 13.06.20 в 06:05

"A to JazZ" този сезон ще е изцяло с български изпълнители

Едиственият чуждестранен гост на десетото издание на фестивала "A to JazZ", ще бъде македонският китарист Влатко Стефановски. Седемте концерта от любимото за столичните меломани събитие, ще се състоят между 3 и 24 юли на ново място - откритата..

публикувано на 11.06.20 в 14:08

За мечтите и успехите на едно българско семейство в Бостън

Елена Колева и Пламен Карадонев са първите българи − преподаватели във факултетите по пиано и пеене на Berklee College of Music. Напускат България преди 19 години, за да учат джаз в САЩ. Мечтата им е да успеят в родината на любимата си музика...

публикувано на 30.05.20 в 06:55

„Оренда“ – един малък български хор в Париж

В анонса към концертните програми на „Оренда“ четем: „Дванадесет певици - като 12-те деления на часовника, като 12-те месеца на годината и 12-те лунни цикъла... Това число, смятано за космическо, като точка на извечната хармония, символизира в някои..

обновено на 25.05.20 в 07:53

Детският хор на БНР на 60 години

„Концертът в зала № 1 на НДК, посветен на годишнината, се отлага, но нека бъдем заедно в мислите си на този ден – настоящи и бивши хористи, в България и по света. И нека запазим високия дух, на който сме се научили тук, в Детския радиохор“ – призовава..

обновено на 24.05.20 в 10:43

Костадин Генчев: „Фолклорът е неизчерпаем извор“

Народната музика е живот и призвание за известния кавалджия Костадин Генчев. Наскоро той закръгли 50-ия си юбилей, събрал в годините вдъхновеното творчество на именития ни музикант – виртуозен инструменталист, аранжор на песни, мелодии, хора, автор..

обновено на 24.05.20 в 10:40