Новият албум на Bluba Lu – една импровизация в безкрая

Електронен, съвременен звук, съчетан в оригинални инструментални композиции – това е Bluba Lu или творческият тандем Константин Кацарски и Димитър Паскалев. Търсещи вдъхновение в модерните технически иновации и в ъндърграунда, те създават музика без..

публикувано на 19.11.20 в 10:10

Отиде си видният музикант и фолклорист проф. Стефан Чапкънов

Бургас и България загубиха още едно голямо име - проф. д-р Стефан Чапкънов.  Един от най- известните фолклористи и музиканти почина на 82 години. Тъжната вест съобщиха за  БНР-Бургас  негови близки.  Композиторът е познат като диригент,..

публикувано на 18.11.20 в 13:15
Красимира Стоянова в

Русе посреща майсторския клас на Красимира Стоянова

Заключителният концерт на участниците от майсторския клас на именитата ни оперна певица Красимира Стоянова е насрочен за 19:00 часа в зала "Филхармония" в Русе, съобщи БТА, позовавайки се на информация от Държавната опера в крайдунавския град...

публикувано на 15.11.20 в 07:55

В Тараклия проведоха песенния конкурс „Облаче ле бяло“

Пети конкурс за млади изпълнители на българска народна и поп песен "Облаче ле бяло-2020" се проведе в бесарабския град Тараклия.  Тазгодишното състезание беше част от отбелязването на Деня на бесарабските българи и беше посветено на..

публикувано на 13.11.20 в 11:24

Музиката на Прехода – парченцето свобода, за която бленуват поколения

„Това, което стана, си го спомням като на кино. Беше нещо, за което всички бяхме мечтали, а последните години в гимназията бях убеден, че не може да продължи по този начин. И то се случи…“ – казва за преживяното на 10 ноември 1989 година музикантът..

публикувано на 10.11.20 в 06:05

„Музика в портрети“ от Оркестъра за народна музика на БНР

„Музика в портрети“ е любопитен проект на фолклорните виртуози от Оркестъра за народно музика на БНР с диригент Димитър Христов. Чрез него те представят в детайли популярни изпълнители с принос в развитието и популяризирането на българската музика...

публикувано на 06.11.20 в 06:45
Лили Иванова

Лили Иванова с мил жест към родния си град

Примата на българската популярна музика Лили Иванова дари книги на библиотека при Народно читалище "Св. Св. Кирил и Методий" в родния си град Кубрат, съобщи общинската администрация, цитирана от БТА. Стотици томове литература от личната колекция..

публикувано на 02.11.20 в 05:55

За многото лица на музиката разказва нов фестивал

С концерт и изложба на китариста и художника Венцислав Диков „Звук и цвят, музика и образ“, беше открит фестивалът „Музиката с много лица“ в Музея „Борис Христов“ , на ул. "Цар Самуил" № 43 в София. До 23 ноември фестивалът ще събере творци..

публикувано на 31.10.20 в 12:30

"Вазовите песни" - в Деня на народните будители

Някои от най-големите имена в българската музика са част от нов музикален филм, който БНТ 1 ще излъчи на 1 ноември – Деня на народните будители, от 17:00 часа .  Филмът е посветен на 170-та годишнина от рождението на Иван Вазов, а с изпълненията си..

публикувано на 29.10.20 в 19:30

Китарният конкурс в Кюстендил има нови лауреати

За 24 път Кюстендил събра млади музиканти, които премериха талант в рамките на Международния конкурс за класическа китара „Акад. М. Големинов“. Коронавирусната епидемия осуети участието на китаристи от чужбина в събитието, организирано от Община..

публикувано на 26.10.20 в 15:41