Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Домашни грижи за самотни възрастни хора

Оставени на съдбата си стари или самотни хронично-болни хора – това за съжаление е често срещана картина в българското общество. Този проблем особено се задълбочи в резултат на вътрешна и външна миграция след демократичните промени в страната ни. По данни на Българския червен кръст /БЧК/ от 1989 година насам близо един милион млади хора напуснаха родните си места в търсене на по-добър жизнен стандарт и професионална реализация. Те оставиха родители и близки, които с напредването на възрастта все по-трудно успяват да се грижат за себе си. Техният дял в момента е близо 24 процента от населението на България. За да помогне на хората в безпомощно състояние да заживеят независим и достоен живот в обичайната им домашна среда, БЧК започна създаването на центрове за домашни грижи. С финансовата подкрепа на програма PHARE ACCES, Италианския и Германския Червен кръст такива центрове бяха изградени в София и още 5 български градове. Тази година с помощта на Фондацията Уникредит – Унидея ще бъдат изградени два нови центъра в страната.

Според д-р Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор и ръководител на направление „Социално-оперативни дейности” в БЧК тази практика вече доказва своята ефективност. "Това е една програма, която има две основни части – обяснява тя. - Едната е свързана с прякото обгрижване на хората по домовете, а другата включва обучение на възрастни хора доброволци. Много често тези доброволци влизат в обществените съвети към общините. Така те успяват да привлекат вниманието на обществото към техните проблеми и да се борят за собствените си права. Ние ги обучихме в резултат на няколко проекти съвместно с наши европейски партньори. Направихме така, че 1000 доброволци в десет области да могат да вършат тази работа и да могат да постигат траен ефект в своите населени места."

Благодарение на програмата “Домашни грижи” отпадат разходите за постоянната издръжка на тези хора в болница, в старчески дом или друг тип институция. Практиката показва, че когато възрастният човек попадне в специализирано заведение, той се чувства изоставен, изолиран и не се възстановява бързо. Когато обаче се намира в естествен