Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световната икономическа криза продължава да направлява потока на трудовата миграция

С приемането на България за пълноправен член на ЕС през 2007 година, много българи избраха да работят зад граница. Година по-късно страната ни, както и останалите държави-членки на евросъюза, усетиха негативните последици от вълната на презокеанската икономическа криза. Тя буквално помете някои производства, засегнати бяха редица сектори на икономиката. Безработицата нарасна и немалко наши сънародници се завърнаха от гурбет. Сега финансистите с умерен оптимизъм вещаят край на кризата и съживяване на икономиките. Факт е обаче, че макар и стихваща, световната икономическа криза продължава да направлява потока на трудовата миграция. Ето какво казва по този въпрос Владимир Калчев – началник на отдел „Миграция, интеграция и граждански права” към дирекция „Свободно движение на хора, миграция и интеграция” в Министерството на труда и социалната политика.

„След присъединяването ни към ЕС се улесни възможността за пътуване на български граждани както в страните-членки на ЕС, така и в тези от европейската икономическа общност. Що се отнася обаче до трудовата заетост, все още съществуват известни ограничения. Някои държави от общността спазват ограничителен режим за достъп на българи до техните трудови пазари. Сред тях са Германия, Австрия, Италия, Франция, Белгия, Нидерландия... При необходимост от работна сила в някои ключови за икономиките на тези страни сектори обаче ограниченията отпадат. Интерес представлява най-вече фактът, че въпреки влиянието на кризата върху икономиките в ЕС, имаме едно запазване, даже и нарастване в определени държави на броя на наетите на работа българи. Пример за такава държава е Испания. Броят на българите, пребиваващи продължително и работещи в тази държава, е най-голям в сравнение с другите държави в ЕС, които традиционно представляват дестинация за работа на български граждани, като Гърция, Германия, Великобритания. В Испания през септември 2009 година са били регистрирани 142 734 български граждани, в началото на юли тази година вече техният брой е 154 353. Тоест, въпреки влиянието на кризата, наблюдаваме едно увеличаване на работещите и живеещите в Испания българи. Интересното е, че се наблюдава нарастване на броя на младите хора, които пребивават на територията на Испания. Над 4 000 от пребиваващите в момента в Испания българи са родени там. Това означава, че имаме една нарастваща българска общност в Испания. Не са малко и работещите в Гърция българи. По неофициални данни, броят на заетите в гръцката икономика българи е около 120 хиляди души. Много наши сънародници се възползват от възможностите за временна трудова заетост, която съседката ни предлага през активния селскостопански или туристически сезон. Характерното е, че въпреки влиянието на кризата и събитията, които се развиха в Гърция, голяма част от българите все още пребивават и работят там. За Великобритания данните са по-оскъдни, но броят на българите, пребиваващи постоянно и работещи на острова, е около 60-70 000. Интерес представлява и Германия. Има една тенденция през последните години за намаляване на броя на българските студенти в Германия. Наблюдава се също така тенденция на завръщане на българи, завършили учебни заведения в Германия за трудова реализация у нас. Това е интересна тенденция, защото преди голяма част от тях оставаха, сега вече има интерес за трудова реализация в България, което е индикатор, че в България вече се предлагат атрактивни условия за трудова реализация и живот на висококвалифицирани кадри.”

Кризата, отразила се негативно на трудовите пазари и в ЕС изпрати немалко от нашите съграждани, работещи зад граница, на опашката за социални помощи. Някои се завърнаха, търсейки работа у нас. Сега обаче отново се наблюдава раздвижване на пазарите на труда в евросъюза, което според Владимир Калчев е още един индикатор за съживяването на техните икономики. „Има характерни сфери, които са се оформили като традиционни за реализация на българските граждани на трудовия пазар зад граница, допълва той. Търсят се най-вече селскостопански работници, морски специалисти, домашни помощници. Основните отрасли, в които работят българите в Испания са строителството, селското стопанство и услугите. За Германия разпределението по отрасли, съгласно официалните данни на Федералната агенция по труда към м. март 2009 г., показват, че първите шест области, в които работят българите в Германия, са услугите (хотелиерство и ресторантьорство), здравеопазването, преработващaта промишленост, свободните професии, научната дейност и търговията. В Гърция основните отрасли, в които работят българите в са туризма, строителството, селското стопанство и в сферата на услугите. По данни на Центъра за проучване на работната сила на Гърция, две трети от българските граждани в Гърция са жени, по образователен ценз - около три четвърти са със средно образование. Основната част от жените работят в сферата на услугите – преобладаващо като домашни помощници, в търговията, в хотелиерството, а мъжете – предимно в строителството, туризма и селското стопанство. През последните години се наблюдава макар и слабо изразена тенденция на нарастване на броя на висококвалифицираните български специалисти в Гърция – строителни и машинни инженери и техници, висш и среден персонал в областта на туризма, както и медицински сестри. Във Великобритания българските работници се наемат предимно в развлекателната индустрия, строителството, хотелиерството, хранително-преработвателната индустрия, кетъринга и почистването, здравния сектор и социално-здравното обслужване, селското стопанство, бизнес-администрацията, търговията, банковия и финансовия сектор, както и в по-малка степен в културно-образователната област и информационните технологии. Следва да се отбележи, че голяма част от пристигащите във Великобритания българи осъществяват първоначален достъп до пазара на труда, предимно чрез статута си на самонаето лице. Великобритания остава предпочитана страна за добиване на образование, включително средно и висше за младите български граждани.”
По публикацията работи: Диана Христакиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предводител на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28