Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Подготвят се синдикални протести срещу пенсионната реформа

Поредица протестни действия заради пенсионната реформа ще организира КНСБ от 16 септември, това обяви вицепрезидентът на синдиката Пламен Димитров.
Снимка: БГНЕС

Обсъжданите в България реформи в пенсионния модел са неизбежно необходими. Правителството вече прие и внесе за разглеждане в парламента законопроект за промени. Те се посрещат нееднозначно в обществото и не се приемат от синдикатите. КНСБ и КТ „Подкрепа” преди време напуснаха демонстративно заседанията на Консултативния съвет за тристранно сътрудничество. Това е органът, в който влизат представители на правителството работодателите и наемния труд. Те заедно дискутираха предстоящите реформи в пенсионното законодателство. В момента те изглеждат така:

С 3 години се увеличава осигурителния стаж за пенсия. При мъжете от сегашните 37 години необходимият стаж се увеличава на 40 години, а при жените от 34 се предлага да бъде 37 години. Предложено е също така повишение с 2 години на възрастта за пенсиониране на работещите във вредни и опасни условия на труд и с три на заетите в отбраната, сигурността и специалните ведомства. Отнета е възможност да се закупува 5 години осигурителен стаж при недостиг на такъв за завършилите висше образование.

Според представителите на КНСБ, философията на промените трябва да бъде друга. Първо трябва да се стабилизира бюджетът на Националния осигурителен институт, от който се изплащат пенсиите, а след това да се върви към предлаганото увеличение на осигурителния стаж. Вземайки предвид социалното напрежение вследствие на предлаганите реформи в пенсионния модел и ограничаването, според КНСБ на трудови и социални права, синдикатите призовават на национален протест на 16 септември пред Народното събрание. Тогава Комисията по труда и социалната политика ще разгледа внесения от правителството законопроект за промени в Кодекса за социално осигуряване, с който дефакто стартират подготвяните промени в пенсионния модел на страната.

Според КНСБ, ако законопроектът се приеме в предлагания правителствен вариант, тежестта на реформите ще понесат само работещите, тъй като финансовата нестабилност на пенсионната система е породена от грешките на няколко предишни правителства. За целта едно от предложенията на синдикатите, което не бе прието, бе да се криминализира невнасянето на социални осигуровки от работодателите и самоосигуряващите се. Освен това, да се върви към повишаване на осигурителните вноски, които в предишните няколко години бяха намалявани, което се отрази силно негативно на приходите в бюджета на НОИ. Дори от 1 януари 2010 г. осигурителната вноска падна от 18 на 16 процента. Според Пламен Димитров, вицепрезидент на КНСБ:

„Много малко от това, което предлагахме, видя бял свят. Но най-важното е опита да се отнеме правото на ранно пенсиониране от една страна, освен това да се отложи пенсионирането за всички работещи, като се увеличи стажа, който се изисква. Тези два ключови въпроса всъщност, мотивират огромна негативна енергия, огромно социално напрежение в почти всички сектори и браншове на икономиката и публичния сектор. Затова ние призоваваме своите членове, работниците и служителите, всички български граждани, да изразят своя протест срещу отнемането на трудови и социални права и конкретно срещу проектозакона, увеличаващ необходимия осигурителен стаж, а за работещите при опасни и вредни условия на труд и възрастта за пенсиониране, както и допълнителните утежняващи условия за достъпа до пенсии.”

Вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров уточнява, че протестната кампания на КНСБ има за цел да накара правителството да оттегли законопроекта за промени в Кодекса за социално осигуряване, след което да се продължи тристранния диалог за промени в пенсионната система. Според него това, което се предлага, не е истинска реформа, а временно решаване на сериозните финансови проблеми, които изпитва бюджетът на НОИ.

По публикацията работи: Милка Димитрова

Още от категорията

Причините за тежкия инцидент със сръбския автобус на АМ Тракия все още се изясняват

Най-вероятно отклоняване на вниманието на шофьора е довело до излизането на автобуса със сръбска регистрация извън пътното платно на АМ Тракия на 216 км по пътя за София.  По думите на ръководителя на сръбската група Наташа, на един от..

публикувано на 15.08.22 в 11:55
Паметника на загиналите медицински чинове пред ВМА

България почита паметта на лекарите загинали при спасяването на човешки живот

На 15 август българите се прекланят пред саможертвата на всички лекари, медицински сестри, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот. Датата е обявена за Ден на спасението и като знак на почит към паметта на д-р Стефан Черкезов,..

публикувано на 15.08.22 в 11:28
Снимка: Facebook / @culturalinstitute.mfa

Изложба разкрива обединяващата сила на чудотворните образи на Божията майка и светците

Почитта на православния свят към иконите на Божията майка и светиите е особено силна. Те са връзката при общуването с Бога, затова и менно към тях вярващите отправят молитвите си по различни поводи. "Живата вяра в чудотворните образи на Божията..

публикувано на 15.08.22 в 11:25