Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева: “Солидарността е най-голямата ценност, която ние, европейците, носим в сърцата си”

Снимка: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

За втори пореден път български еврокомисар получи признанието “Еврокомисар на годината”. Отговарящата за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева бе удостоена т. г. с две престижни отличия – “Еврокомисар на 2010-а” и “Европеец на годината”. Последните се присъждат ежегодно от читателите на авторитетното издание за европейска политика "Юръпиън войс" от 2001 г. насам.

За своето тригодишно членство в ЕС България е имала двама европейски комисари – жени. И любопитното е, че и двете дами получиха споменатите престижни отличия, което е своеобразен рекорд. През 2008 г. “крак повлече” Меглена Кунева – бивш комисар по защита на потребителите. Това високо обществено признание за двете българки е свидетелство за качеството на човешкия потенциал на страната ни и нашия достоен принос в решаването на общите европейски дела.

Кристалина Георгиева се включи в поредицата от добри новини, свързани с извоюването на важни световни позиции от достойни българки. Сред тях е и заемането за първи път от жена на поста генерален директор на ЮНЕСКО от Ирина Бокова, а защо не и избирането съвсем наскоро за президент на Бразилия на Дилма Русеф, дъщеря на български емигрант.

Номинацията за най-добър комисар за 2010 г. на Кристалина Георгиева беше мотивирана с авторитета и компетентността, които тя е проявила по време на кризите след земетресението в Хаити и наводненията в Пакистан с катастрофални последици. И наистина тя пое поста през изключително трудна година, наситена с драматични събития по света, изискващи солидарността и бързата намеса и на европейските граждани.

Веднага след награждаването, българският еврокомисар заяви за БНР:
“Аз съм много благодарна на европейските граждани за това, че те ценят и силно подкрепят хуманитарната дейност. Дори в условията на криза осем от десет европейци подкрепят хуманитарните работници, на които също дължа голяма благодарност – за наградите, но най-вече за това, което те правят за хората, които се нуждаят от помощ по света. Европа е построена върху голямата трагедия, през която минаха нашите родители – припомни г-жа Георгиева. - Войните са тези, които ни накараха да се обединим, и солидарността е най-голямата ценност, която ние, европейците, носим в сърцата си. Това, че ние можем да я споделим с хора по света, които се нуждаят от помощ, е свидетелство, че Европа е силна. Сега, в тези времена, когато има толкова много безпокойство за това накъде върви европейската икономика, наградата по скромен начин показва, че ние европейците сме единни и че нашите ценности са силни.”

Според Тим Кинг, редактор на "Юръпиън войс", гласуването за Георгиева е показало, че ЕС остава глобален играч, особено когато става въпрос за хуманитарна помощ и овладяване на кризи.

По публикацията работи: Мария Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съавтор на една 16-те статии с участие на INSAIT е единайсетокласничката Рени Паскалева от ПЧМГ, участник в лятната изследователска програма на INSAIT за ученици.

Българският INSAIT изпреварва Кеймбридж на знаков форум за изкуствен интелект

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет е с повече статии на Computer Vision and Pattern Recognition Conference (CVPR’24) от знакови западни университети. Конференцията, която тази..

публикувано на 21.06.24 в 16:55

Първият летен ден - горещ, с предупреждение за опасно високи температури

В петък, 21 юни, ще продължи горещата вълна и слънчевото време. В източната половина на страната ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, в западната ще е почти тихо. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в Източна България -..

публикувано на 20.06.24 в 19:35
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Светият синод излъчи тримата кандидати за Български патриарх

След дълго заседание, продължило няколко часа, Светият синод излъчи тримата митрополити, измежду които трябва да бъде избран новият Български патриарх. Това са Ловчанският митрополит Гавриил, Врачанският митрополит Григорий и Видинският митрополит Даниил...

публикувано на 20.06.24 в 18:15