Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трупата на театъра на бесарабските българи “Смешен петък” ще представи ритуал за Трифоновден в село Твърдица, Молдова

Драмата “Белите гълъби” на българския писател Георги Балабанов е най-новата постановка на театъра на бесарабските българи “Смешен петък”. Пиесата разглежда темата за обезлюдяването на българските села и изчезващите духовни ценности. “Темата е много актуална и за нас”, казва ръководителят на театър “Смешен петък” и режисьор на постановката Иван Боримечков. Той описа следната картина в Молдова: “Малките села тук, както и в България, се обезлюдяват. Младежите отиват на гурбет и не се връщат. В село Кайраклия на всеки 5 къщи 2 са празни и вече започнаха да се заселват чужденци. Много семейства се развалиха поради това, че единият е заминал на гурбет, а другият е останал тук. Много деца останаха на грижите на дядовците и бабите. Ето защо може да се каже, че на 1000 км от София тази пиеса е много актуална.”

Актьорският състав на трупата на “Смешен петък” е предимно от млади хора, студенти в Тараклийския държавен университет. За тях театърът е хоби, отдаденост и начин на живот. Затова и вълнението е голямо, когато за премиерата на “Белите гълъби” на 6 февруари им гостува авторът Георги Балабанов. За състава на театъра това е “изключителна чест, защото в 30-годишната история на трупата за първи път се срещат с автор на поставена от тях пиеса”, разказа за Радио България Иван Боримечков.

Възстановката на традиционни български обичаи е другата силна страна на актьорите от “Смешен петък”. Сега усилията на състава са насочени към предстоящия празник Трифон Зарезан.

Моля, кликнете на аудио файла, за да чуете как се чества този празник сред сънародниците ни в Молдова. Иван Боримечков разказва за първите стъпки на създадения от него театър, както и за плановете, свързани с отбелязването на 30-годишнината на “Смешен петък”.
По публикацията работи: Елена Каркаланова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предводител на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28