Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конушенският народен оркестър на 50 години

13-05-10-03483_1.jpg

© Снимка: архив

Музикантите от Конушенския оркестър са решили да празнуват цяла година своя полувековен юбилей, но кулминацията ще бъде в края на май. Около Деня на славянската писменост и българската просвета и култура, в село Кòнуш ще има голям концерт. Освен легендарните изпълнители, в него ще вземат участие техни приятели, с които са споделяли сцената през годините.

Ето как Никола Илиев – основател и неизменен ръководител на Конушенския оркестър, представи себе си за приятелите на Радио България:

Аз съм от музикално семейство. Майка ми пееше много добре, а в рода ни имаше много кларинетисти – баща ми, вуйчо и братовчедите. Като дете често взимах кларинета на вуйчо ми и се опитвах да изпълнявам познати мелодии. Много от темите, върху които по-късно изградих репертоара си, са наследени от майка ми. Завърших гимназията в гр. Садово, която по онова време се славеше със своя духов оркестър. Там се запознах с много добри музиканти – Тодор Пращаков, Събчо Генчев, Янко Петров. С тях създадохме оркестъра. Кръстих го на моето родно село Кòнуш. В онези години вече бяха станали известни групите от Първомай, Садово, Дълбок извор, Леновската и др. Учили сме се и от тях, но аз съм благодарен най-много на проф. Петко Радев. След като чух неговите записи, направо се влюбих в маниера му на изпълнение. Започнах да му подражавам, та и до ден-днешен. Мога да кажа, че съм първият, който продължава неговия изпълнителски стил. След това се появиха по-млади музиканти, те на свой ред започнаха да имитират нас.

Проф. Петко Радев е преподавателят, в чийто клас Никола Илиев завършва Националната музикална академия. Една от мечтите му като студент е да съчетае класическата и народната музика, както прави това неговият кумир и учител. По различни причини не успява да я осъществи. Затова пък и двамата му сина са класически музиканти. Завършили са НМА с кларинет, в класа на проф. Радев, продължават образованието си в Джулиард скуул в Ню Йорк. В момента работят в симфонични оркестри отвъд океана. По-големият – Илиан Илиев, е известен и със своите прекрасни изпълнения на народна музика.

Спечелил своята популярност през 70-те и 80-те години на м.в., Конушенският оркестър и до днес продължава да е сред най-търсените формации. Основната “сцена”, на която се изявяват музикантите са празничните моменти – лични и обществени. Неслучайно всички подобни състави са известни у нас под общото наименование “сватбарски оркестри”.

Винаги съм имал около себе си много добри колеги и музиканти – продължава Никола Илиев. – И винаги съм бил противник на промените в състава. С Благой Манчев – акордеонист и певец, повече от 35 години работим заедно. Саксофонистът Георги Гогов е в оркестъра повече от 20 години. Наша солистка е известната народна певица Таня Досева, Марин Тодоров – на синтезатор. От известно време с нас е и младият Добромир Велев, който свири на гъдулка и цигулка. Повечето от инструменталистите в Конушенския оркестър пеят – като солисти или в партньорство с Таня. Непрекъснато обновяваме репертоара си. Не си позволяваме да свирим едно и също. Имаме много почитатели и се стараем винаги да поднасяме нови идеи, нови мелодии. Това е – трябва да се работи непрестанно.
По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15