Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милко Бояров – международен талант „Made in BG”

© Снимка: Златимир Араклиев

Казвам се Милко и съм на 23 години. Завършил съм Националната художествена академия в класа на Димитър Делчев и правя бижута – разказва за себе си той. Ние допълваме – фамилията му е Бояров, от София е, и е тазгодишният носител на първа награда от XII Световен конкурс International Talent Support. Той се провежда всяка година в средата на месец юли в италианския град Триест и представя ревю на предварително селектирани десет млади дизайнери в три категории: дрехи, обувки и бижута. Кандидатстването става чрез професионално направено портфолио и проекти по зададена от компаниите и модните къщи тема. Всеки дизайнер може да подаде документи за участие колкото пъти пожелае, но след първия път шансът да спечели се равнява на около един процент. Българинът Милко Бояров се оказва в този един процент.

Всичко започва през 2012 година, когато с него се свързва дама от организаторите на International Talent Support. Видяла мои работи в интернет и ме попита дали не проявявам интерес да участвам в категорията „бижута”, която тогава се организираше за втора година – споделя той. Изпратих си портфолиото с неща, които съм правил. След като стана ясно, че съм избран сред десетте финалисти, осъзнах, че конкурсът е наистина сериозна стъпка в професионалното ми развитие, нещо изключително. Той се оказа място, на което работите ти могат да бъдат видени от най-големите в модния бизнес – от редактори и дизайнери до търсачите на таланти за големи компании. Дори отпечатването на няколко статии и фотосесии с твои модели ти дават шанс да стигнеш до много важни хора за изключително кратко време. Почти всички, които са печелили състезанието, сега работят в престижни компании и модни къщи като главни дизайнери или разработват собствен бранд. Пожелавам такъв шанс на всеки млад човек.

Какво всъщност създава Милко Бояров?

Прявя по-скоро предмети за тяло, колкото и абстрактно да звучи това, които имат връзка с всичко наоколо – модата, обществото, науката. Опитвам се чрез бижутата си да пресъздам една цялостна идея, концепция, която имам в главата, различна от общоприетото разбиране за модерност. Материалите, които използвам, са предимно пластмаса, акрил, сребро, силикон и комбинации между тях – разказва младият артист.

Не спечелих конкурса миналата година, защото много или малко е въпрос и на късмет, а и бяхме събрани изключително разнообразни и различни дизайнери, признава той. Но само месец по-късно негови бижута са представени в списания, за които само е мечтал да го забележат: като Vogue Italia и Dazed & Confused Magazine. Списания, в които е много трудно да бъдеш публикуван, ако нямаш тази организация зад гърба си, обяснява Милко с изключителна благодарност за дадената му възможност. Той е от малкото млади хора, които не пропускат да изкажат благодарност на всички, подали им ръка по пътя: Защото перфектно знам, че това, което правя, без да е обвързано с други хора, е абсолютно невъзможно и искам да им върна същия жест някой ден. Първите ми професионални запознанства станаха посредством най-добрата ми приятелка Ива Янкулова, която е модел. Тя ме свърза с нейни приятели и хора, с които е работила, и нещата за мен бавно започнаха да се случват.

След миналогодишното италианско приключение Милко Бояров имал намерение да направи стаж в голяма модна компания. Но ситуацията в XXI век е следната: ако си млад и прохождащ дизайнер и искаш да работиш за такава компания, трябва да си готов да го направиш безплатно и да имаш финансовата възможност да се издържаш сам в чужбина за период от четири или пет месеца. Аз нямах такава възможност тогава. За щастие, нещата се развиха по най-добрия възможен начин за мен.

Шансът да спечелиш International Talent Support при второ и следващо участие е изключително минимален, но въпреки това Милко Бояров решава да опита. Просто исках да покажа, че имам различни идеи от миналата година. Не съм вярвал, че ще ме одобрят отново. Когато ми се обадиха и казаха, че съм сред финалистите и тази година, уточниха, че го правят, не защото ме познават, а защото са харесали новите проекти, които съм изпратил.

Милко не помни нищо от вечерта на финалното ревю и обявяването на наградените – вълнението било отвъд думите. Спомня си само, че казал „Благодаря ви” и с победителска скромност отбелязва, че „походката му” не се е променила оттогава. Наградата се изразява в парична сума и възможност да работиш с компанията SWATCH. Новото „време” в професионалното му развитие ще започне да тече след около два месеца.

Ако искаш наистина нещо да ти се случи, винаги се намира начин да го постигнеш. Всичко е въпрос на труд, мотивация и хора, които здравословно да вярват в теб – категоричен е той и продължава напред.
По публикацията работи: Весела Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българската патриаршия признава самостоятелността на македонската архиепископия

На въпрос какво трябва да бъде отношението на българската църква към църквата в Северна Македония главата на Българската патриаршия каза пред БНТ, че Светият синод има решение от края на 2022 г. "Ние приехме решението на архиерейския събор на..

публикувано на 20.07.24 в 11:42

Президентът отиде при пострадалите от пожарите в Болярово

На петия ден от пожарите политиците започнаха да пристигат в крайграничната община Болярово, където бедстват 7 села. Една от причините за моето посещение е да изразя съпричастност към хората от с. Воден, който пострадаха от големия пожар...

публикувано на 20.07.24 в 10:39

В събота се очаква се пожарът край границата с Турция да бъде овладян

Пети ден продължава борбата с овладяването на пожарите в крайграничната община Болярово. В сила остава частичното бедствено положение в 7 села.  Спокойно е преминала нощта в района на големия пожар около с. Воден, каза областният управител Николай..

публикувано на 20.07.24 в 09:00