Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велинград – здраве чрез вода

Лечебна минерална вода пълни включително и басейна с олимпийски размер на градския плаж във Велинград.
Снимка: Венета Николова

С песни, танци и бурни веселби неотдавна Велинград отбеляза 5-годишнината от обявяването му за спа столица на Балканите. Звездата на родопския градец изгрява през 2008 г., когато беше удостоен с престижното отличие лично от президента на Международната хотелиерска и ресторантьорска асоциация (International Hotel & Restaurant Association – IH&RA) д-р Гасан Аиди. Оттогава Велинград претърпя истински туристически бум, а с абревиатурата SPA се окичиха цяла плеяда местни хотели, които се радват на добра и най-вече платежоспособна клиентела.

© Снимка: Венета Николова

Градът тъне в зеленина и спокойствие.

За онези, които не знаят, бързаме да поясним – SPA идва от латинския израз „sanus per aquam”, което в превод означава „здраве чрез вода”. А вода, при това минерална, блика в изобилие във Велинград и околностите. Над 80-те минерални извора са едно от най-големите богатства на града. Те захранват местните спа центрове, множеството открити и закрити басейни в града, както и единствената все още действаща градска баня, построена още през XVIII век. Самата вода е истинска благодат за хора със ставни, неврологични, стомашно-чревни и други заболявания. Да не говорим за безспорния й релаксиращ, успокояващ и подмладяващ ефект. Именно на него залагат местните спа центрове, които предлагат богат набор от възстановителни и тонизиращи програми. Впрочем, Велинград не е единственият спа курорт в България с международна слава. Познавачи обаче твърдят, че предлаганите услуги тук са на по-добро ниво, отколкото в други подобни курорти у нас и в съседните страни. Да не говорим за изобилието и разнообразието от лечебни води, здравословния планински климат и чудесните хотели.

© Снимка: Венета Николова

Единствената все още действаща градска баня датира от XVIII век.

Според експерти, това е най-бързо развиващият се спа курорт в България. Само за последните няколко години, от спокоен провинциален град, с характерната соцархитектура и позастарелите лечебници, Велинград се превърна в приятен спа курорт с множаща се хотелска база. И тук, подобно на други места у нас, контрастите бият на очи. Семейни хотели в стил българска възрожденска къща, алпийски хижи с островърхи покриви, модерни комплекси със стъклена облицовка, отразяваща близките планински върхове и чудновати постройки с подобия на средновековни кули – цялата тази еклектика е част от колорита на родопското градче. И най-важното – всичко тъне в зеленина, огласяно от птича песен, която долита от градските паркове.

© Снимка: Венета Николова

Хотелите в града се радват на добра клиентела, особено през уикендите.

Станимир Станков, председател на Националната асоциация по спа и уелнес туризъм, обяснява:

Интересът е голям, защото хотелите предлагат добри условия. А този вид туризъм, включващ и спа процедури, не е евтин и е за хора с финансови възможности. В момента около петнадесет са хотелите в града с висока категория. Има и по-скромни, но много добри семейни хотели. Истината е, че навсякъде, където отидете, се предлагат горе-долу едни и същи програми, но това, което отличава Велинград, са иновативните спа пакети”.

© Снимка: Венета Николова

В местните спа центрове работят добре обучени терапевти.

Хотелите във Велинград се надпреварват в предлагането на какви ли не програми за отслабване, разкрасяване, подмладяване и пр., като за целта се използват всевъзможни продукти, широко разпространени в козметиката и народната ни медицина. Някои от тези програми са собствен патент на отделните спа центрове. Така например, наред с традиционните процедури с прословутата велинградска минерална вода, в един от тукашните хотели ще ви предложат т.нар „Тракийско злато” – специална терапия за изглаждане на бръчки със златни частици. Другаде пък ще ви поканят на билкова ароматна вана за двама с мурсалски чай. Чудотворното лечебно растение вирее в изобилие по склоновете на Родопите край Велинград. Подобно на други места у нас, и тук спа процедурите въз основа на българската маслодайна роза са широко застъпени и са изключително популярни сред чужденците.

© Снимка: Венета Николова

Околностите на Велинград предлагат пасторални картини.

А иначе най-новият хит в града е стимулиращата т.нар. терапия за младоженци въз основа на току-що остригана вълна от овца. С вълната се натриват ходилата на влюбените, а телата им обилно се масажират с овче мляко. Терапията имала неотразим ефект! Но ако нямате време и пари за подобни спа глезотии, непременно се топнете в някой от тукашните минерални басейни. Със сигурност ще се почувствате ободрени и освежени, да не говорим, че велинградската вода може неусетно да премахне някоя ваша болежка. И още една любопитна подробност. Водата в града се използва не само за спа и балнеология.

© Снимка: Венета Николова

Жени перат на най-горещия минерален извор в града.

С гореща минерална вода се отопляват някои обществени сгради, включително и една църква. А в квартал Каменица се намира най-горещият минерален извор на водата – 91 °С. Тук жените перат дрехите и чергите си с най-обикновен сапун, а дойде ли сезонът на компотите и туршиите, половината квартал се събира край извора, за да вари бурканите си. Така е по-екологично и икономично – твърдят хората.

По публикацията работи: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10

Пътувай емоционално – туризмът като автентично преживяване и уединение с природата

Свръх туризмът, причинен от невиждания бум на пътуванията след края на епидемията е причина хората да търсят алтернатива на общоприетите представи за почивка. Особено сред по-младите поколения има пресищане от стандартните екскурзии до известни..

публикувано на 04.04.24 в 10:10

"А place of many stories" – южното ни Черноморие с нов рекламен клип (ВИДЕО)

"А place of many stories" или "Място с много истории“ – така се нарича най-новият клип, който рекламира възможностите за летен отдих и развлечения на южното ни Черноморие. Видеото е насочено предимно към пазарите във Великобритания и Средна Европа и..

публикувано на 31.03.24 в 09:10