Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български военни медици с високи отличия от командването на Американската армия

Български военни медици получиха високи отличия от командването на Американската aрмия. Oт ляво на дясно: старшина Стефан Христов, майор д-р Милена Стоянова, старшина Виолета Палатова и старшина Виолета Ганева.
Снимка: личен архив
Четирима български медици получиха високи отличия от командването на Американската армия за участието си в Международните стабилизиращи сили (ISAF). Те са част от менторски екипи във военната болница на Афганистанската армия в Кандахар, изпратени от Военномедицинската академия, София. Носители на „Почетен медал на Американската армия” са майор д-р Милена Стоянова за изключителните си постижения в областта на акушерството и гинекологията, както и старшина Стефан Христов – санитарен инструктор, отличил се при обучението в областта на анестезията. С „Армейски медал за високи постижения” са отличени старшина Виолета Пaлатова и старшина Виолета Ганева – медицински сестри, за техните забележителни резултати в областта на комплексните здравни грижи.

© Снимка: личен архив

Досега в Афганистан на ротационен принцип са работили над 600 български военни медици. „За 10 години участие в болниците на Коалиционните сили няма наш екип, който да не се е завърнал с признание от командването на ISAF, или от държавници, посетили мисиите в Афганистан” – разказва полк. доц. Венцислав Мутафчийски – началник на Клиника по ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология към ВМА. Той е и президент на Балканския комитет по военна хирургия.

„Никола Саркози, когато беше президент на Франция, посети базата в Кабул и отличи целия ни екип от полевата болница, спасил живота на 23-ма ранени френски военнослужещи след тежък атентат, продължава военният хирург. През 2010 г., когато аз бях в Афганистан, при посещението си в Испанската военна база в Херат тогавашният испански министър на отбраната г-жа Карме Чакон награди българските екипи заради десетките спасени от нас испански военни.”

Гръбнакът на една военнополева болница е екипът от хирурзи, травматолози и анестезиолози. Често българските медици участват в смесени екипи от различни националности. „След операцията в Ирак НАТО въведе своята медицинска доктрина, която промени философията на военнополевата хирургия. Трябваше в ход да се учим, за да бъдем наравно с другите”, спомня си полк. Мутафчийски. Той е убеден, че в момента българите имат същата подготовка както американските и западноевропейските военнополеви хирурзи. Доказателство за това е самият полк. Мутафчийски, който е сред светилата на чернодробните трансплантации. Той е дипломиран член на Американското дружество на хирурзите.

„За мен това е най-голямото постижение в моята професионална кариера, защото оценката е изключително сериозна, споделя полк. Мутафчийски. Повече от 250 души решават кой може да бъде приет. Не става въпрос за почетен или чуждестранен, а за редовен, дипломиран член. Това е голямо щастие и признание за мен. Аз съм бил много пъти в контакт с моите американски колеги, учил съм се от тях, ходил съм на курс в американски военнополеви болници. Това вече е доказателство, че съм на тяхното ниво.”

Отличните отзиви за нашите военни медици са причина за тяхното присъствие в едни от най-кризисните точки на света през последните години – в Камбоджа, Босна и Херцеговина, Косово, Ирак, Афганистан, Хаити, а сега и в Мали. 
По публикацията работи: Илиана Райчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Европейски конгрес по горска педагогика се провежда на Юндола

От днес страната ни е домакин на XVIII-тия Европейски конгрес по горска педагогика. Четиридневният форум ще се проведе в базата на Учебно-опитното горско стопанство “Георги Ст. Аврамов” – Юндола, под мотото: “Европейските гори, засегнати от пожари,..

публикувано на 02.09.24 в 07:00

Изпращат българския контингент в Косово с тържествен ритуал

Българският военен контингент ще бъде изпратен днес с тържествен ритуал за участието си в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) в състава на Регионалното командване “Запад”. Ритуалът ще се състои в Асеновград с участието на..

публикувано на 02.09.24 в 06:00

Новата седмица започва без горещини

В понеделник ще преобладава слънчево време. По-значителни временни увеличения на облачността ще има отново над източната половина от страната и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток, в Североизточна..

публикувано на 01.09.24 в 18:00