Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агустин Диас де Мера:

Основен проблем за ЕС е кризата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основното предизвикателство пред ЕС остава кризата. Това каза за Радио България евродепутатът от групата на ЕНП Агустин Диас де Мера, член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Той бе гост на Третото национално събрание на ГЕРБ в София, което преизбра за лидер на партията Бойко Борисов.

Сто дни преди евроизборите двете водещи политически сили в Европа – ЕНП и ПЕС, започнаха да стягат редици в битката за мнозинството и нов шеф на ЕК чрез крилата си у нас ГЕРБ и БСП. На изборите през май т. г. българите за първи път пряко ще избират управляващите органи на Съюза. Първо заявка дадоха левите с шефа си Сергей Станишев, шеф и на ПЕС. Седмица по-късно шефът на ЕНП (дясно-център) Жозеф Дол даде рамо на посестримата си ГЕРБ. С основно послание „повече Европа“ именно срещу кризата. Защото по думите му Европа не е проблемът, а решението.

Нужна е повече Европа, заяви той, за по-добро икономическо управление. За контрол над банките и гарантиране на спестяванията на европейците. За по-голяма данъчна и социална хармонизация, и за да се избегне социалният дъмпинг. За една еврообщност на научните изследвания и иновацията, за да се разшири обхватът на икономическия растеж. Но и на енергетиката, за да се гарантира енергийната ни независимост.

Кой е основният проблем за ЕС и България днес?

Естествено, най-голямото предизвикателство, пред което е изправена Европа, е икономическата криза. Това остава най-големият проблем, който трябва да решим. Той е най-същественият проблем и за България. Но правителството на Бойко Борисов (ГЕРБ, юли 2009-февруари 2013) се справи много добре, за да може да предпази България от възможно най-тежките и поразяващи удари на кризата. За да се реши този изключително тежък проблем обаче, трябват не само добри управленски политики, а и жертви. Жертви от страна на гражданите. Защото именно от тези жертви, които гражданите на ЕС ще направят днес, ще произтече бъдещето на нашето поколение, на нашите деца. И партията, която може да управлява най-добре бъдещето на българите, според мен, е ГЕРБ.

Според неотдавнашно изследване корупцията е проблем за целия ЕС. Трябва ли да се прилага механизъм срещу нея за всички страни?

По този въпрос няма никакво съмнение в ЕС – категоричен бе Агустин Диас де Мера. – Миналата седмица имахме среща за корупцията в Съюза. И трябва да ви кажа, че това е едно ужасно явление, срещу което трябва да се борим на всички нива в Европа – институционално, политическо, а и социално.

Това потвърди и шефът на ЕНП Жозеф Дол в отговор на въпрос, притеснен ли е за България заради политическата нестабилност и протестите от над 200 дни у нас с искане за оставка на правителството на малцинството на БСП и ДПС:

Когато виждам една неясна политика, когато виждам как функционират съдебните системи в Европа, и особено в България и Румъния, смятам, че Европа трябва да се намеси. Правовата държава трябва да просъществува в Европа като цяло и във всяка от страните-членки по отделно.

В началото на март се очаква да станат ясни евролистите на българските партии.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съдът допусна до изборите "ДПС - Ново начало" на Делян Пеевски

Върховният административен съд отмени като незаконосъобразен отказа на Централната избирателна комисия да регистрира коалицията "Движение за права и свободи - Ново начало" (едната от двете фракции на ДПС) за участие в парламентарните избори на 27..

обновено на 11.09.24 в 17:22

Въвежда се пълна забрана за продажбата на енергиен прах

От Комисията за защита на потребителите разпоредиха незабавно изтегляне от пазара на два продукта, известни като енергиен сниф, които се вдишват през носа и са алтернатива на енергийните напитки. Продуктите са определени като сериозна заплаха за..

публикувано на 11.09.24 в 15:10

По консумация на хляб България е втора в света

В световната класация България заема второ място в света по консумация на хляб, а Турция е на първо място, съобщава БНТ като цитира турския новинарски сайт "Йенигюн". Според статистиката спомената от изданието, в Турция един човек изяжда близо 200..

публикувано на 11.09.24 в 12:07