Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Македония със съвместен демарш пред ЕК

Снимка: архив

Външните министри на България и Македония Кристиан Вигенин и Никола Попоски предприеха тези дни впечатляващ съвместен демарш пред Европейската комисия. В писмо до еврокомисарите по разширяването и по регионалната политика Вигенин и Попоски поискаха комисията да окаже по-голяма финансова помощ за завършването на проекти за автомобилни и железопътни инфраструктури, които са от ключово значение за двете страни. Такъв е най-вече Паневропейският коридор между Българското Черноморие и албанското пристанище Вльора, минаващ през Македония. На фона на проблемните напоследък двустранни отношения съвместното искане направи силно впечатление. В разговорите за уреждане на спорни въпроси между София и Скопие няма видим напредък. Същевременно в замяна на своята подкрепа за започване на преговорите на Македония с ЕС България продължава да иска подписване на двустранен договор за добросъседство. Министри обаче заявиха в прав текст, че страните им ще интензифицират усилията за насърчаване на сътрудничеството си и то така, че проектите и инициативите им да имат практическа стойност за целия регион. Така възникна въпросът дали това не означава, че след толкова упорити спорове, свързани с езика и различните оценки за някои исторически събития и личности, подготовката на договора за добросъседство е навлязла във финална фаза? Конкретни индикации за това засега няма. Два дни след съвместния демарш на външните министри Македония бе посетена от гръцкия външен министър Евангелос Венизелос, в качеството му на председателстващ на Съвета на ЕС. След разговорите в Скопие той ясно заяви, че европейската перспектива на Македония продължава да зависи не само от спора за името, но и от нейните отношения с България. Засега въпросителните остават.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30