Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на водата в музея „Земята и хората”

БНР Новини
Снимка: waterbridge.info

Любимият на природолюбителите в София музей на минералите, наречен „Земята и хората”, отваря врати за Седмицата на водата. Тя, разбира се, е част от проявите, посветени на Световния ден на водата – 22 март. Централното събитие е голяма изложба от 50 фотографии на български язовири, избрани в интернет сред 2500 впечатляващи авторски творби. Посетителите на музея ще могат да участват в излъчването на най-достойните за награди фотоси, които ще станат известни на 22 март. Изложбата е забележителна, не я пропускайте.

Освен да се насладят на изключително красивите гледки от български язовири, посетителите ще имат удоволствието и да се разходят сред изложените в големия салон гигантски кристали от цял свят. Серия от забавни и същевременно образователни занимания, организирани от сдружението „Аз обичам водата”, очакват децата, а и по-любопитните възрастни.

„Всеки ден има интересни творчески ателиета, свързани пряко с водата, казва Антоанета Салфидж, председателка на сдружението. По-малките деца ще могат да рисуват, да моделират с глина, да конструират миниатюрни язовирни стени. Подготвили сме им и специални игри с ледени кубчета, други – около цветовете на водната дъга. По-големите ученици пък ще поведем на разходка по география в изследване на различните природни релефи, създадениот водите. Ще има доста демонстрации на забавна химия.Ще разделим учениците на отбори и ще видим как ще се справят с въпроси и отговори във викторина. А в киносалона намузея ще бъде показана селекция от филми, посветени на това чудо – водата. Решихме, че нямаме нужда от специално озвучаване в музея, след като в голямата зала има чудесно пиано. Поканихме деца на възраст от 7 до 18 години, които са лауреати на международни конкурси, да ни гостуват и да предложат програма от свои изпълнения през цялата Седмица на водата. Ще има и майсторски класове, водени от проф. Борислава Танева.”

В Деня на водата гостите на музея ще могат да участват в интерактивен концерт-ритуал, музицирайки върху 100 кристални и тибетски „пеещи” купи. Учени твърдят, че водата има изключително висока чувствителност към въздействия от околната среда, в това число и музиката, която е в състояние хармонично да промени вътрешната й структура.

На 20 март ще се проведе кръгла маса на тема „Язовирите в България”. Съществуват много неясноти по отношение на собствеността на наследените от комунистическо време язовири в България, което препятства поддържането им в добро състояние. Наскоро министърът на околната среда и водите Искра Михайлова обяви, че 68, предимно малки язовири, крият риск за населението. Тя предложи да бъде създадена междуведомствена работна група за решаване на проблемите по тези съоръжения. По думите й, основната причина за лошото състояние на тези язовири е недостигът на пари за инвестицииот страна на общините. Проблем е и липсата на система за предупреждение и защита на населението в случай на авария в язовирна стена. Немалка част от криещите риск съоръжения са собственост на държавното предприятие „Напоителни системи”, което е също в тежко финансово положение. В навечерието на Седмицата на водата служителите на фирмата започнаха поетапни протести срещу неизплатените им от месеци заплати. С една дума, проблемите около язовирите са много и предвидената кръгла маса на тази тема е повече от навременна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предводител на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00