Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виртуозният китарист Атешхан Юсеинов и неговите етно експерименти

БНР Новини
Снимка: личен архив

Атешхан Юсеинов е виртуозен китарист, музикант с нестандартни идеи, автор и лидер на няколко различни проекта. В момента подготвя издаването на нов етно албум, а приятелите на Радио България са първите, които ще чуят една от пиесите в него. Тя се нарича „Имало едно време“. Гост солист е кавалджията Костадин Генчев.


Атешхан или Атеш, както го наричат всички, е роден в Ловеч. Представител е на цяла генерация млади инструменталисти и певци, получили образованието си в Националното музикално училище „Панайот Пипков“ в Плевен и поели към успешни фолклорни и етно проекти. Сред тях са Гергана Димитрова от „Мистерията на българските гласове“ и „Ева квартет“, Милен Иванов, ръководител на квартета, няколко техни съученици са в „Ку-ку бенд“… Както често се случва, в началото Атеш свири с различни формации, понякога на празненства, сватби. Според него работата на сватбарски музикант е много обогатяваща, защото така се запознаваш с традициите във всички краища на България. А многочасовото свирене по време на ритуалните моменти и веселието след това, е незаменима школа по импровизация. Изисква и познания в различни жанрове. Името на Атешхан стана известно от изявите му с Теодосий Спасов, а по-късно – с бенда на Иво Папазов-Ибряма. През последните години най-често работи с Венера Тодорова – певица и негова съпруга. Имат самостоятелни концертни програми, както и с участието на различни музиканти.

„Работата ми с джаз музикантите от „Зона Ц“ – Васил Пармаков, Стоян Янкулов и Веселин Веселинов-Еко невероятно много разшириха музикалния ми мироглед…“ – казва Атешхан. Двамата с Венера говорят и за новия проект, идеите и музикантите в него.




Атешхан и Венера са избрани да представят България на Фолклорния фестивал на Еврорадио. Трийсет и петото издание на международното събитие ще се проведе през юни в Швеция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15

Песента свързва младата Виктория Асенова с автори на хитове в Италия

Когато човек открие таланта в себе си, нищо не е в състояние да го спре да се развива и да върви по пътя на мечтите. Дарба да пее и да се изявява на сцената притежава младата изпълнителка Виктория Асенова. Тя е започнала да се занимава с музика още в..

публикувано на 20.04.24 в 07:05