Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„София комикс експо” ни въвежда в необятния свят на комикса

БНР Новини

Съюзът на българските художници се превърна в царството на комикса в столицата. Цветната изложба  е достъпна за посетители от 15 август до 15 септември, а официалното откриване предстои на 3-ти септември. Идеята на проекта „Дъга” е осъществена със Съюза на българските художници под патронажа на Софийска община – отдел „Култура”. Изложбата е международна и в нея участват художници от 18 държави.

Повече за нея ще научим от един от организаторите й – художника Петър Станимиров.

Каква е историята на комикса у нас?

Миналата година излезе една разкошна книга „Кратка история на българския комикс” от Антон Стайков и там е описано всичко, което се е случило в България. Българският комикс започва живота си някъде през 40-те години на миналия век и негови основоположници са Любен Зидаров и Александър Бешков. Тази година ще връчим за втори път годишната награда плакет „За принос в разпространението и развитието на българския комикс” на името на Александър Денков.

Какви са критериите за определяне на победителите, на които ще връчите тази награда?

Наградата за принос в българския комикс се връчва на един единствен човек и то за специални заслуги. До последния момент не се знае кой ще е той, така че ще се разбере чак на 3 септември. Имаше конкурс за млади български автори и на 3-ти септември ще раздадем наградите и на тях. Мога само да кажа, че и тримата наградени са момичета. На 4-ти и 5-ти септември ще има научна конференция, организирана също от проекта „Дъга”, БАН и Съюзът на българските художници, а от 8 до 13 септември ще има уъркшоп за деца и ученици. Записванията продължават до края на месец август. Изобщо доста новини има около „София комикс експо”.

Какво бихте казали на хората, които не знаят за списание „Дъга” и досега не са били на изложбата за комикси. Защо трябва да я посетят?

Тези, които ги интересува, предполагам, че вече са отишли, защото тя беше отворена за посещение на 15-ти. Тези, които не са – според мен комиксът е едно много сериозно изкуство и ние специално на тази изложба сме поканили едни от най-добрите художници. Има 6 национални селекции. Това означава, че 10-те най-добри художници на 6 държави участват в „София комикс експо”, а например селекцията, която съм направил аз е на художници от Австралия, Аржентина, САЩ, Гърция, Франция изобщо много сериозни автори. Има специална селекция на нашия колега от Франция – Виктор Кълвачев, който е поканил едни от най-известните художници в Щатите и във Франция. Има специално участие на холандски художници, както и участие на Музея на комикса в Брюксел. Ще бъдат представени най-добрите автори на графични новели. Според мен е много атрактивна и интересна изложба и си заслужава всеки човек, който се интересува изобщо от култура да я посети.

Холивуд създава хитове по списание „Марвел”. Има ли интерес от български или чуждестранни продуценти на комикси към истории от българските комикси и може ли да очакваме скоро анимация по български комикс?

Преди няколко месеца във фейсбук на нашата страница прочетох, че едно студио е решило да прави комикс по излизалия в „Дъга” „ЕЛО – Екип за ликвидиране на опасности” на нашия колега Димитър Стоянов-Димо. Затова очакваме в скоро време фантастика от български автор.

Има ли поле за професионална изява на художници, които се занимават с комикси или това засега е само хоби?

В България нямаме периодични издания.  Ние самите художници издаваме от време на време по някой албум и това е много жалко. България се нуждае от едно периодично издание с комикси. Слава Богу повечето от младите ни колеги работят за чужбина, благодарение на интернет връзките с целия свят се осъществяват бързо. За предпочитане е да има и български издания. Надявам се, че това, което ние правим от няколко години – проектът „Дъга” като организация да привлече издатели.

Снимка: „София комикс експо”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20