Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канадски студенти изучават наследството на траките

БНР Новини
Възстановка на тракийска колесница от с. Караново, Новозагорско
Снимка: архив

Студенти от университета на Монреал, които изучават археология и средиземноморска история на античността, пристигнаха в България, за да се запознаят с историята и културата на траките. У нас те са в продължение на три седмици, после ще имат занимания в Северна Гърция и в Турция. „Интересът към тракологията и въобще към Източното Средиземноморие е много голям по ред причини, тъй като траките са алтернативна култура на елинската в този район” – посочва в интервю за Радио България известният траколог проф. Валерия Фол. Освен това, университетът на Монреал вече 21 години провежда археологически разкопки в Аргилос, Гърция. Първоначално селището е било тракийско, после е било заселено от гръцки колонисти. 

„Този университет, в лицето на проф. Жак Перо и неговия екип, има трайни интереси към трако-елинските икономически, културни и политически отношения” – пояснява Валерия Фол. „Курсът е включен в програмата на учебното заведение. Тук тези студенти се запознават с археологическите артефакти в българските музеи, посещават, разбира се, и едни от най-известните обекти на територията на България. Тази година сме се съсредоточили само в Централна Южна и Югоизточна България, просто защото нямаме време да минем на север от Балкана, да влезем в Родопите например, или да тръгнем по течението на Струма. Надявам се, че този интерес ще продължи. Курсът възникна заради един договор, който университетът на Монреал подписа с Университета по библиотекознание и информационни технологии за обмен на студенти и преподаватели. Студентите, които идват тук, са с огромно любопитство към областта, която изучават, със сериозна предварителна подготовка.”

Проф. Валерия Фол подчертава, че интересът в канадските университети към културата на траките е събуден след представянето на тракийска изложба в Канада с паметници от нашите земи през 1987 година. Каталогът към тази експозиция е билингва – на френски и английски, и се изучава от тамошните студенти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 300 изследователи на Библията се събират на международна конференция в София

Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще посрещне над 300 учени от цял свят на традиционната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания . Форумът ще се проведе от 15 до 18 юли в Ректората на университета и..

публикувано на 14.07.24 в 10:40

Навършиха се 33 години от приемането на новата Конституция на България

На 12 юли през 1991 г. Седмото Велико Народно събрание приема новата Конституция на България и се саморазпуска, припомня БТА. Това е първата нова конституция в бившия социалистически лагер, която влиза в сила още на следващия ден 13 юли. По повод 33-тата..

публикувано на 12.07.24 в 19:18

За 10 години вярващите са намалели с 9 на сто

България е на последно място в ЕС с едва 12 свещеници на 100 000 души. В страната има над 8000 църкви и манастири или 10 пъти повече храмове от духовниците, сочи последното национално преброяване от 2021 г.  51,4% или 3 млн. са заявили, че вярват..

публикувано на 09.07.24 в 14:22