Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етнофантазии 2014

На границата в летоброенето – музика отвъд стиловите граници

БНР Новини
Снимка: архив

Известен саксофонист, Димитър Льолев е един от солистите на Биг бенда на БНР. „За моя авторски албум избрах заглавието „Родопология”, за да изразя голямата си любов към родопския фолкор и джаза. Музиката ми е резултат на тази симбиоза, на взаимното проникване между двата стила. Каквито и определения да търся, едва ли ще изразя най-важното – аз дълбоко вярвам в тази музика.”






По цял свят изкуството на „Космически гласове” се радва на многобройни почитатели.През юли 2014-а хорът навърши 20 години. „Решихме да посветим всички наши изяви през годината на този празничен повод” – думи на Ваня Монева, основател и диригент на състава. Наскоро певиците взеха участие в записите и концертното представяне на „Пътешествие в два свята” – нов проект на Милчо Левиев. В него хорът изпълнява народни образци, пречупени през творческото въображение на известния джаз пианист и композитор. В това музикално приключение е въвлечен и Биг бендът на БНР. Една от пиесите в албума се казва „Герданче”.

Солист на Оркестъра за народна музика при БНР, участник в много международни проекти, Недялко Недялков е един от най-известните изпълнители на кавал. През 2014 г. той събра в албум своите музикални вълнения. „Искам да кажа” е неговото заглавие.
Режисьор на куклени спектакли и певица, Стефка Митева живее в Париж. Там основа две формации, с които изпълнява музика с българско звучене. В края на ноември нейното трио „Диви рози” представи новия си албум. „Розата е символ на България, затова избрах така да се нарича проектът. А във Франция често казват, че Балканите са диви. Но не в смисъл на необуздани и нецивилизовани. Те са диви, защото са свободолюбиви и пълни с невероятна жизнена и творческа енергия!” – казва Стефка. Заедно с нея в „Диви рози” са двама сръбски музиканти – китаристът Дарко Анджелкович и Иван Йеленкович – бас китара и перкусии.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Когато те срещнах" – китаристът Мирослав Иванов със солова песен

Мирослав Иванов е китарист, аранжор и автор на музика, който присъства в повечето от най-интересните съвременни български музикални групи и проекти. Негови авторски проекти са групите Сафо, Saint Electrics, МетаФормоза  и Пеперуда. Възлов член е на..

публикувано на 15.06.24 в 10:05

"Освободен" – лятно настроение с Innerglow

Триото Innerglow се нареди сред финалистите в тазгодишното 55-то издание на конкурса "Пролет" на БНР с песента си "Освободен". Идеята за нея възниква по-рано и давайки си сметка, че звучи свежо и танцувално, Тодор Ковачев, Петър Желев и Матей..

публикувано на 14.06.24 в 10:15

"През 100 земи" – Вяра Панталеева ни води на пътешествие към нас самите

Вяра Панталеева посрещна пролетта и влиза в лятото с нова песен. "През 100 земи" е подобен на сън приказен разказ за личностното пътешествие, в което рано или късно всеки от нас се отправя. Мистиката в музикален аспект е загатната с лек ориенталски..

публикувано на 13.06.24 в 10:15