Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шафранът – „цветето на рая”, цъфна в Родопите

БНР Новини
Снимка: Хасан Тахиров
Наричат шафрана „крал на лекарствата”, „цар на подправките”, „червеното злато”, „цветето на рая” – защото той е най-скъпата подправка в света и векове наред цената му на борсата надвишава двойно цената на златото. Отглеждането на шафрановия минзухар (Crocus sativus), от чиито цветове се получава подправката, в България прави първите си стъпки. Пионер в това дело е родопчанинът Хасан Тахиров. През 70-те години на миналия век той напуска България и след много перипетии се установява в Швеция. Пътува по света, опознава много народи и култури. Но, въпреки че се определя като „гражданин на света”, носталгията по родината го връща в родния му край – Кърджали. Днес родопчанинът бере плодовете на дългогодишните си усилия тук, в България. Първата шафранова реколта у нас е вече факт.

Защо решихте да отглеждате шафран в Родопите?

Всеки ден слушам по радиото и телевизията за алтернатива на тютюна. Обаче времето минава и никой нищо не прави. Накрая реших: защо шафранът да не е алтернатива на тютюна? Той е много скъпа билка и подправка. С мои лични средства купих 45 кг луковици от държавна опитна станция в Турция. В България засадихме луковиците в 5 държавни опитни станции: Враца, Русе, Бял извор, Пловдив и Кърджали. Основахме Асоциация на шафранопроизводителите в България. Целта ни е догодина по пилотни проекти в т.нар. „демонстративни полета” да засадим 1000 дка шафран, за да видят хората, че това растение вирее в България и има бъдеще.

С решението си да създаде комисия от специалисти, които да обсъдят бъдещето на шафрана в България, Министерството на земеделието оказва голяма подкрепа на асоциацията. Обикаляте общините и селата в Родопите. Има ли интерес към отглеждането на шафран?


Интересът е наистина огромен. Даже хора, които са напуснали страната, например от Испания, Англия, Германия, Австрия и чак от Австралия чрез Фейсбук ми пишат, че това начинание им се струва като приказка от „1001 нощ”. И казват, че при такава възможност биха се върнали в България. На семинара в град Ардино с представители от Министерството на земеделието надълго и нашироко се обсъжда и се реши, че това е алтернативата на тютюна.

Да припомним, че редица правителства предлагаха алтернатива на тютюна, напр. засаждане на овощни и маслинови дръвчета, отглеждане на пипер и т.н., но нито един проект не може да замени тютюна. С какво шафранът ги превъзхожда?


При шафрана в сравнение с другите култури има възвращаемост на инвестициите. Инвестираш през септември, а ноември месец получаваш инвестициите плюс печалбата. И това продължава 7-8 години. Достатъчно е само да окопаваш растението. Не мисля, че има друга култура с такава инвестиция.

Първият добив от шафран ще бъде изпратен в различни лаборатории за качествен анализ. Ето какво сподели още Хасан Тахиров:


Друго нищо не може да се отглежда в нашия край. Много е ограничена обработваемата земя, не е като във вътрешността на страната. В планината е така: тук половин декар, там – един. А за шафрана това е идеално решение. Това е бъдещето. Аз много вярвам в това, което съм започнал. Ще се боря, ще работя, за да видят хората, че чудеса стават.

Снимки: Хасан Тахиров



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Карлос Насар

Карлос Насар с три постижения над световния рекорд

Месец преди началото на олимпийските игри в Париж Карлос Насар подобри три световни рекорда във вдигането на тежести, които обаче няма да му бъдат признати, тъй като не са постигнати на състезание от най-висок ранг – олимпиада, световно или..

публикувано на 29.06.24 в 09:03

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30